fbpx

Column: accepteer jouw verhaal & stop met verantwoording afleggen #7

accepteer jouw verhaal

Accepteer jij jouw verhaal? Vanmorgen las ik op Facebook een bericht van iemand die zei dat het zo moeilijk is om aan anderen uit te leggen wat je voelt. En dat is ook zo. Als je iets overkomen is of als je al langere tijd kampt met problemen, wat de oorzaak daar dan ook van is, kan je het niet altijd goed naar de ander overbrengen. Maar let wel, dat ligt dikwijls niet aan jou. Maar aan degene die je spreekt. Is hij of zij echt geïnteresseerd in hoe het met jou gaat? 

Accepteer jouw verhaal

Dit is ook een leerschool. Mijn verhaal is in het begin heel lang geweest en voor mij heel heftig. Als ik het idee had dat een ander het niet snapte, deed ik nog beter mijn best om het uit te leggen, maar hierin zit hem nou juist het verschil. Sommige mensen vragen wel hoe het met je gaat, maar het interesseert ze eigenlijk weinig. Als je vertelt dat het niet goed gaat, luisteren ze al snel niet meer. Als jij dan je mond houdt en vervolgens vraagt hoe het met hen gaat krijg je verhaal van een uur wat nergens over gaat, maar wat toch zo erg is! Ik heb echt moeten leren geen ellenlange uitleg te geven. Snappen ze het niet? Jammer dan. Gelukkig zijn er altijd mensen in je omgeving die het snappen en begrip tonen. Alhoewel dit wel een heel klein kringetje is.

Stop met verantwoording afleggen

En het zijn bijna altijd mensen die zelf ook het een en ander meegemaakt hebben. Verzin op voorhand een kort en bondig antwoord waarin je niet liegt, maar waar jij vrede mee hebt. Ik ken iemand die het niet over zijn lippen kreeg om ‘goed’ te zeggen (het ging hem ook niet goed) en omdat het niet sociaal geaccepteerd wordt om ‘slecht’ te zeggen, antwoordde hij op die vraag: zijn gangetje. Daar was in feite alles mee gezegd en ging het gesprek al snel een andere richting op. Ik denk dat het ook wel te maken heeft met accepteren. Na verloop van tijd accepteer je je lot steeds meer en wordt jouw verhaal korter. En kan je misschien zelfs voortaan die vraag beantwoorden met: goed. Na acceptatie krijg je een nieuwe goed. Je eigen nieuwe goed. En is het fijn om dat weer te kunnen zeggen in situaties van alle dag. En kan je als je weer wilt spuien zoek je degene op waarbij je na een halve zin al het idee hebt dat je begrepen wordt.

Dus denk na over een voor jou acceptabel antwoord, wat je steeds kan gebruiken. Kan heel kort zijn en je kan hem gaandeweg aanpassen. Je verhaal wordt korter door acceptatie. Accepteer jouw verhaal! Of nog beter: je legt niks uit. Onthoud: Je bent niemand verantwoording schuldig. En op domme vragen of opmerkingen niet reageren. Is even oefenen, hoor!

Over de columniste

Deze column is geschreven door mijn moeder, Ineke. Meer verhalen van haar lezen? Alle artikelen die mijn moeder heeft geschreven zijn te vinden in menu onder het kopje MIND of bij COLUNM VAN MAMA.

Fenna: “Deze artikelen komen tot stand wanneer mama tijd en inspiratie heeft om iets te schrijven, dan typt ze op haar iPad een verhaaltje en mailt ze het naar mij. Wanneer dit dan in mijn mailbox staat lees ik het altijd als ik alleen ben. Het is confronterend en superlief. Dank je wel mama!”

accepteer jouw verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: