fbpx

Astma is een beperking & ik zal even haarfijn uitleggen waarom

astma is een beperking

Astma kan een beperking zijn voor je (dagelijks)leven. De opmerking ‘astma is toch geen beperking’ vond ik niet echt slim. Maar wat ik ook begrijp dat het misschien ook onwetendheid is. Of gewoon een beetje dom… Ik hoor graag in de comments wat jullie vinden :)? Het leek mij een goed moment om iedereen die dit lees bewuster te maken waarom astma een beperking is.

Astma is een beperking

Even wat achtergrondinformatie: Een beperking is als je beperkt wordt in het (dagelijks)leven. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Astma is een longziekte die verschillende klachten kan veroorzaken. Sommige astmapatiënten reageren op luchtjes (zoals parfum) en anderen op inspanning (zoals stukje rennen). Wanneer je reageert op een prikkel krijg je een astma-aanval. Wanneer dit gebeurt worden de luchtwegen smaller en wordt ademen moeilijker. Je krijgt geen lucht meer en dit is heel erg angstig! Meer weten over astma, bekijk website van Longfonds.

Astma is een beperking voor mij

Astma is goed onder controle te houden met medicatie en aanpassingen. Maar die aanpassing zijn meer dan je denkt, want astma kan een beperking zijn voor je (dagelijks)leven. Ik heb inspanningsastma én ik reageer op luchtjes. Ik heb dus meerdere prikkels waar ik dagelijks op moet letten. Om het duidelijk te maken dat astma een beperking is som ik het even voor je op:

 • WEER: het eerste wat ik check in de ochtend is het weer. Is het bewolkt, mistig, regent het, is er zon? De beste weersomstandigheid in Nederland voor mij is wanneer er een strak blauwe lucht is en niet te warm. De rest is eigelijk aanpassen en rekening mee houden met wat je gaat doen die dag. Aan zee of in de bergen is het altijd beter :).
 • ICI PARIS/DOUGLAS: winkels zoals ICI PARIS kan ik niet naar binnen. Ga je shoppen, wil iemand daar even kijken moet ik zeggen dat ik buiten wacht. De lucht in deze winkels zijn zo heftig, sterk en benauwd dat ik het meteen merk aan mijn ademhaling.
 • SCHOOL: tijdje geleden zat ik op school in een klaslokaal, iedereen was aan het opletten en ik was op mijn ademhaling aan het letten. We zaten al meer dan een uur in het lokaal waar het was benauwd, er kon geen raam open en er waren net twee klasgoten voor mij gaan zitten die hadden buiten gerookt. Meeste lokalen zijn benauwd en dit kost mega veel energie.
 • UITGAAN: Leuk he, die machines die rook veroorzaken in de kroeg… Nee niet leuk! Als ik uitga check ik als eerste wanneer ergens binnen loop of er rook hangt, niet van sigaretten (gelukkig) maar van die rook machines. Die dingen zijn zo vervelend.
 • DEO/PARFUM: Nog een ergernis op school, deo of parfum spuiten. Op de wc, gangen of nog erger in het klaslokaal. Mijn vriendinnen lopen van mij weg als ze deo/parfum opdoen, wat ik heel fijn vind. Maar een paar weken geleden spoot iemand naast mij deo. Als ik het had gezien was ik al weggelopen of had ik er iets van gezegd, maar ik had het niet gezien. Ik ben naar buiten gerend (letterlijk) voor frisse lucht en te zorgen dat ik mijn ademhaling weer onder controle kreeg.
 • SIGARETENROOK: Roken is mega vervelend voor mijn longetjes. Heeft geen verdere uitleg nodig toch?
 • DOUCHE: Zondagochtend, net samen met het gezin ontbeten en dan moet iedereen zich klaarmaken en douche. Regel is: Fenna gaat eerst douche. Als ik dat niet doe is de badkamer al vochtig en daar kan ik heel slecht tegen.
 • OV: Je hebt vast wel eens gerend om de bus of trein te halen. Ik ook, geen succes! Zit je daar met een astma-aanval in de trein… Sowieso kan ik slecht tegen OV, al die mensen, verschillende luchtjes, altijd benauwd in de bus/trein, zeker als het heeft geregend… gewoon niet te doen voor mij.

Ik kan er nog wel wat opnoemen, maar vind dit berichtje lang zat. Wie weet iets voor een vervolg? Het valt niet op… maar wanneer ik ergens naar binnen loop, op straat loop of op school ben, ben ik constant de omgeving/situatie aan het scannen en checken zodat ik adequaat kan reageren. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat astma meer is dan wat je denkt. Astma is een beperking.

Wat zou jij nog willen toevoegen aan dit lijstje? Laat het achter in de comments.

Liefs, Fenna

9 Reacties

 1. conny
  14 januari 2018 / 09:59

  je hebt het duidelijk uitgelegd en als ze het nu nog niet snappen is er iets goed mis met hun snappertje. daar kan jij ook niets aan doen. Je hoeft je niet te verdedigen of uit te leggen, degene die je kennen weten het wel. en de rest? Jammer, maar ik snap het wel je wil zo graag dat je omgeving het weet , maar oorzaak en gevolg denken weinig mensen over na. dikke knuffel van je tante

 2. Kim
  14 januari 2018 / 19:07

  Ik heb zelf ook astma (inclusief huisstofmijtallergie en graspollen allergie) en mensen dom noemen vind ik persoonlijk heftig. Ik zie het zelf zo niet en het stoort me ook niet zo als mensen er geen weet van hebben. Ik zou het zelf niet omschrijven als dom in ieder geval 😉 Ik denk inderdaad dat het te maken heeft met onwetendheid. Daarnaast is het in principe ook nog een beperking waarmee, over het algemeen, tegenwoordig vrij goed te leven valt. Het valt in het dagelijks leven niet zo op. Althans, mensen om mij heen hebben ook pas in de gaten wat het met me doet als ik er eens in de zoveel tijd echt ziek van ben. Tijdens andere momenten kan ik het met medicatie en een bezoekje aan de verpleegkundige ieder half jaar prima onder controle houden. Ik denk dat daarom mensen, die in hun directe omgeving geen mensen kennen met astma, gewoon niet goed weten dat het met mensen kan doen. Daarnaast is het dus tegenwoordig met medicatie en juiste doseringen vrij goed onder controle te houden bij velen, wat in mijn ogen alleen maar heel positief is!:)

  • 17 januari 2018 / 14:28

   Hee kim, wat fijn dat je het met medicatie je astma zo goed onder controle hebt en bezoekjes aan verpleegkundige zo goed onder controle hebt! Super positief. Liefs, Fenna

   • Kim
    20 januari 2018 / 21:24

    Dat vind ik ook heel fijn! Hoop dat dat bij jou ook zo is! Je hebt een fijn en eerlijk artikel geschreven 🙂

 3. Karin
  18 januari 2018 / 23:03

  Ik zou er nog aan willen toevoegen, winkels en ziekenhuizen. Mensen gaan het liefst dichtbij de ingang/uitgang roken, ik heb zelf ernstige astma, een winkel of winkelcentrum binnengaan wordt hierdoor onmogelijk gemaakt.

  Afspraken, vroeg in de ochtend betekend midden in de nacht opstaan. Heb minimaal 2 uur nodig om klaar te maken. (Opstaan, medicatie, verzorging, aankleden, ontbijt)

  Ik hoef zelf al niet meer uit het raam te kijken wat het weer betreft, ik merk het ’s nachts al. Hoge luchtvochtigheid, gegarandeerd veel wakker, benauwd, dippende saturatie en veel ventolin gebruik om nog wat rust te hebben. Uiteraard is de dag dan beroerd, als ik om 10 uur een beetje toonbaar ben, slaap ik om 11 uur alweer diep…..

  Erg herkenbare blog

  • 19 januari 2018 / 09:05

   Ooh je toevoegingen zijn voor mij ook zeker herkenbaar! Dank je wel voor je reactie, liefs Fenna.

 4. Emily bakker
  18 januari 2018 / 23:51

  Ik heb er niet zo veel last van als toen ik nog klein was ik reageerde heel heftig op koud en warmte. Van de winkel naar buiten vooral in de winter gelijk me longen uit mijn lijf zitten hoesten. Mijn moeder geeft me geleerd om op speciaal manier te ademen 3 hoesten en proberen 3 te adem te halen en dan weer 3 hoesten en weer 3 keer adem te halen en zo door tot dat de adem weer beetje rustig is nu ben ik zo gewend aan die ademhaling dat ik eigelijk geen last meer heb tot gebuik ik elke ochtend de paarse en soms de blauw

  • 19 januari 2018 / 09:08

   Hallo Emily, ik reageer ook op warm en koud verschillen (binnen naar buiten lopen en andersom). Goede toevoeging! Bedankt voor de ademhalingstips en fijn dat je er niet meer zoveel last van hebt! Liefs, Fenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: