fbpx

Hoe zoek je balans & rust vind je rust? Onze ervaringen en tips!

Op Instagram kreeg ik de vraag over hoe wij, mijn tweelingzusje Demi (autisme) en ik (chronisch ziek), balans zoeken en hoe wij rust vinden. Goede vraag! In een video en dit artikel delen wij onze ervaringen en tips. Er wordt vaak gesproken over balans zoeken tussen privé en werk. Voor mij, als iemand met een chronische ziekte, is het eerst van belang dat ik de balans heb tussen wat werkt voor mijn lichaam en wat ik kan doen. Pas toen ik dat door had kon ik daar steeds beter mijn week en mijn werk op indelen.

Balans zoeken

Balans zoeken, dat is eigenlijk heel goed leren luisteren naar je lichaam. Ik weet van mijzelf dat ik het meeste energie heb ik de ochtend en in loop van de dag neemt mijn energie af. Als ik iets moet doen plan ik dat in de ochtend, zeker als er concentratie bij vereist is. En mijn grootste power, is een powernap nemen tussen de middag. Dat was wel iets waar ik aan moest wennen, dat ik het nodig had en fijn vind, maar nu ik dat eenmaal heb ‘geaccepteerd’ maak ik er veelvoudig gebruik van. Hierdoor kom ik net wat makkelijker de middag en avond door. Als ik merk dat ik hier behoefte aan heb, vooral bij benauwd weer, houd ik hier rekening mee. Als ik iets in de avond moet doen houd ik hier ook rekening mee door de dag erop of de dag zelf rustig aan te doen.

Lees ook:

balans zoeken

Energie verdelen tijdens balans zoeken

Demi houd ook haar avonden vrij omdat ze dan vaak te veel prikkel al heeft ervaren en liever tot rust komt in de avond. Demi is in tegenstelling tot mijzelf de ochtend en middag bezig, zij zoekt rond 4 uur haar rust op. Net als ik, houd Demi er ook rekening mee voor als ze wel iets in de avond heeft gepland door de volgende ochtend niks te plannen. Op deze manier zoekt Demi haar balans in een week. Wanneer jij balans hebt kun je daarop inspelen, want dan weet je ook wanneer je rust moet pakken. Nogmaals, hier kom je pas echt goed achter als je naar je lichaam luistert. Probeer daarom signalen van je lichaam te leren herkennen.

Rust vinden

Door rust te vinden zijn Demi en ik gaan kijken wat wij graag doen om rustig te worden en wat wij kunnen doen als we moe zijn of overprikkeld zijn. Voor Demi is dit:

  • Tekenen, plaatjes na tekenen die ze zoekt op Instagram of Pinterest.
  • Lezen, hiervoor geldt wel dat ze niet te veel prikkels heeft ervaren die dag anders kan ze zich niet goed concentreren.
  • Paardrijden, met paarden bezig, zoals verzorgen en rijden, is wat Demi erg leuk vind én ze rustig van wordt.

Voor mij:

  • Lezen, dat is vast geen verrassing als je mijn blog al langer volgt.
  • Netflix, wie zegt dat een Netflix-marathon geen sport is??
  • Op bed gaan liggen, voor als ik echt even rust nodig heb. Gewoon even liggen.
  • Wandelen, hier kan ik ook lekker van tot rust komen en mijn lichaam kan zich zo vaak ook makkelijker ontspannen.

Positieve energie opdoen door dingen te doen. Met vriendinnen of met het gezin leuke dingen doen. Soms vergeet ik het even, maar daar krijg je ook energie van! Op deze manier plannen wij onze rust en zoeken we balans. Wat zijn jouw manieren om balans te zoeken en rust te vinden? Deel ze hier onder & vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Liefs, Fenna

Dit bericht heeft op 11-07-2020 een update gekregen.

Eerdere video’s samen met Demi:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: