fbpx

Ben jij je beperking? Je aandoening vormt je & je bent ook jezelf

Ben jij je beperking? Identificeer jij jezelf met je aandoening? Of ben je meer dan dat? Of ben je gewoon jezelf? Mijn tweelingzusje en ik kletsen over dit onderwerp in een nieuwe video. We zijn het erover eens dat het veel genuanceerde ligt dan je bent je beperking of je bent jezelf (ondanks een aandoening). Is het eigenlijk wel zo zwart wit?

Ben jij je beperking?

Wil je meer lezen over ik omga met een chronische ziekte, lees dan verder bij het menukopje MIND. Demi en ik zijn het er al snel over eens dat de vraag ‘ben jij je beperking?’ niet zo zwart wit is als de meeste mensen hem zien. Het is niet of/of. Het is en/en. Als Demi geen PDD-NOS zou hebben zou ze anders is het leven staan dan mét, maar ze heeft genoeg eigenschappen die niet bij haar aandoening horen, maar bij Demi. Deze eigenschappen had ze zonder ook gehad. Zoals ze zelf zegt “ik heb trekjes van mijn autisme, maar ook van mezelf”. Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik ben natuurlijk gewoon Fenna, maar zonder mijn beperking had ik toch anders in het leven gestaan.

Je aandoening vormt je

Zeker, ik ben gewoon Fenna, maar zonder mijn aandoeningen had ik veel dingen anders kunnen doen en was mijn manier van denken sowieso anders geweest. Ik denk in mogelijkheden, dat had ik zonder mijn beperkingen misschien ook wel gekund, maar ik weet zeker dat ik het niet zo goed zou kunnen. En zo zijn er nog meer dingen die mijn beperking vormen tot wie ik ben, zoals:

 • Denken in mogelijkheden
 • Plannen
 • Doorzetten
 • Grenzen aangeven
 • Naar mijn lichaam luisteren
 • Omgaan met tegenslagen
 • Dankbaar zijn voor kleine dingen
 • Positief denken

Van deze dingen weet ik zeker dat iedereen die op ten duur in zijn/haar leven tegen kom. Sommige dingen, zoals luisteren naar je lichaam, dat moet iedereen leren. Maar ik kan dit nu al. Ik weet al zoveel over wat ik wel en niet kan, hoe ik met moeilijke situaties moet dealen en hoe ik positief kan blijven denken.

Ben jij je beperking?

Ben jij je beperking of ben je jezelf?

Zoals ik al zij, ik ben ook gewoon mezelf. Zeker, het creatieve, liefde voor lezen, spontaan, passie voor online communicatie en ondernemen, enthousiast en nieuwsgierig. Dat zit allemaal in me. Dat is Fenna, dat had ik hoogstwaarschijnlijk ook gehad zonder mijn beperkingen.. Maar ook dit wordt, direct en indirect, gevormd door mijn aandoeningen. En dat is niet slecht. Het is niet zonder elkaar te zien. Want ik denk dat mijn chronische ziekte dit alleen maar versterkt. Daarom vind ik dat het logisch is als je jezelf identificeert met je aandoen, maar dat het niet negatief is. Ben jij je beperking? Ja, je bent meer dan je beperkingen, maar het heeft je ook gevormd tot wie je nu bent. Ten minste, zo zie ik het en dat vind ik een fijne en positieve manier om er naar te kijken.

Demi en ik zijn heel benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, ben jij je beperking? Laat je reactie achter bij de video of hier onder dit bericht. Wil je meer lezen over ik omga met een chronische ziekte, lees dan hier verder.

Liefs, Fenna

Eerdere video’s samen met demi:

Share:

3 Reacties

 1. 19 juli 2019 / 10:33

  Dag Fenna,
  Zojuist heb ik jouw verhaal gelezen en heb diep respect voor jou en hoe je zo positief in het leven staat.
  Ook het filmpje van jou en Demi net gezien. Het is zoals jullie zeggen, helemaal mee eens. Je bent niet wat je hebt (aan chronische aandoening). Het heeft je wel op bepaalde vlakken, dus gedeeltelijk gevormd. Je leert eerder, op zeer jonge leeftijd, al omgaan met moeilijke situaties, tegenslagen etc. terwijl je leeftijdsgenoten vrolijk rondhuppelen zonder een strijd te moeten leveren. Nogmaals diep respect voor beide en ik ga alles eens rustig lezen op je mooie site!

  Liefs en dikke knuffel San

  • 19 juli 2019 / 10:51

   Hee San, wat een mooi compliment. Je hebt helemaal gelijk, je leert sneller op jonge leeftijd over zaken die anderen niet of later pas leren. Veel plezier met bekijken van mijn website :). Liefs Fenna

   • 19 juli 2019 / 10:58

    Je hebt me geïnspireerd Fenna! Dankjewel!!
    XO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: