fbpx

Benauwd weer, van Noord-Holland naar Noord-Brabant

Benauwd weer

Benauwd weer en Nederland gaan hand in hand. Zoals jullie misschien al weten heb ik (onder andere) de longziekte BPD, 30% minder longinhoud en astma, deze combinatie zorgt ervoor dat mijn luchtwegen snel geïrriteerd zijn en dat ik chronisch moe ben. Niet de beste combinatie al zeg ik het zelf en door benauwd weer (wat in Nederland 8 van de 10 dagen voorkomt) maakt ademhalen nog lastiger. Ik weet ondertussen wanneer het benauwd weer is ik liever niet naar buiten ga, niet kan sporten, airco nodig is en tussen de middag een dutje noodzakelijk is. Maar afgelopen weekend heb ik er geen last van gehad, bijzonder of toeval?

Wat is benauwd weer?

Kleine uitleg: Bij benauwd weer is het vochtig en zit er minder zuurstof in de lucht. Benauwd weer in Nederland is het vaak wanneer het bewolkt is, wanneer er na warme dagen gaat regenen, bij mist, bij grote tempratuur verschillen of neerslag.

Geen last

Het is algemeen bekend dat mensen met een longziekte in de bergen of aan zee minder last hebben van hun klachten omdat er dan meer frisse lucht is. En dat klopt, op zomervakantie aan zee of op wintersport heb ik meer energie en minder last van mijn klachten. Maar ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat er in Nederland ook grote verschillen zijn qua benauwd weer. Ben ik dan naïef geweest of moest ik het gewoon zelf ondervinden?

Noord-Holland

Afgelopen weekend was ik met mijn ouders en zusje in Haarlem, Noord-Holland. We hebben twee dagen (maandag en dinsdag) aan zee gezeten (Zandvoort) omdat het zo lekker weer was, behalve zondag, toen had het de hele dag geregend. Ik had mijzelf er al op ingesteld dat het maandag een zware dag ging worden omdat het benauwd weer zou zijn, dat ben ik gewend in Noord-Brabant. Maar in Noord-Holland, aan zee met een zeewindje, viel het reuze mee! Ik was verbaasd dat het na een dag regen en ondanks de bewolking zo luchtig aanvoelde. Heerlijk! Ik heb zo genoten van die twee dagen.

Noord-Brabant

De laatste dag hebben we nog aan zee gelucht en toen zijn we in de auto gestapt naar Noord-Brabant. Dik 1,5 uur later stapte in uit de auto, het was matig bewolkt en normaal zou dit goed weer zijn, maar nu wist ik beter. Ik raakte gefrustreerd omdat ik het verschil zo goed merkte, het was ondanks de matige bewolking veel benauwder dan in Noord-Holland. Op dat moment had ik haat aan alles. Als ik niet weg was gegaan had ik het gewoon goed gevonden omdat ik dat gewend ben, maar nu weet ik beter en weet ik dat het anders kan in Nederland.

Dus, stage of minor lopen in Haarlem, Leiden of Den Haag klinkt niet verkeerd #goals, of gewoon meteen naar Barcelona. Als ik maar zo dicht mogelijk aan zee mag zitten waar ik even op adem kan komen.

Herkennen jullie mijn struggel? Graag hoor ik jullie ervaringen in de comments!

Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: