fbpx

Beter slapen tijdens warm of benauwd weer: mijn 4 tips & 1 lifehack

door | jul 26, 2019 | Chronisch Ziek, Longziekte BPD

Wat een weer… lekker cliché toch om zo te beginnen :). Het weer maakt het moeilijker om in slaap te komen en mijn slaap is heilig! Daarom deel ik vandaag mijn 4 tips om beter te slapen tijdens warm of benauwd weer. Hopelijk staan er wat tips tussen die je niet kent, maar anders laat ik je met liefde en plezier nogmaals herinneren aan hoe jij vanavond toch lekker kunt slapen!

Beter slapen tijdens warm of benauwd weer

Ik vind het warme weer niet per definitie vervelend. Toch wordt er vaak vanuit gegaan dat het voor mij, als iemand met een chronische ziekte, een ramp is en ik niet meer kan functioneren. Uuh nee. Maar ik moet er wel opletten dat ik niet te veel doe en mijn rust neem, maar ja, dat doe ik eigenlijk altijd. Dus, als iemand aan mij vraagt ‘ooh dit warme weer is vast niet goed voor je?’, dan zeg ik ‘vind het wel lekker, zolang het niet al te benauwd is’. Benauwd weer is funest, ook als het 5 graden is buiten. Daarom zeg ik altijd, maakt met niet uit of het warm of koud is, als het maar helder weer is (geen wolken). Dat vinden mijn longen het fijnste. Maar ik merk wel dat dit weer mijn slaap niet ten goede komt. Daarom een aantal tips om beter te slapen tijdens warm of benauwd weer!

Beter slapen tijdens warm of benauwd weer

4 tips & 1 lifehack

 1. IJs pack (klein)

  Sinds kort heb ik de ‘ijs pack in bed’ uitgevonden. Dacht je dat het alleen handig was voor een opgezwollen enkel, nee! Het is zoveel meer. Voor cool pack of ijs pack raad ik een kleine aan, zoals deze, die vouw ik dan in een vaatdoek en leg ik in mijn nek of op mijn hoofd. Vind ik echt super fijn, je lichaam koelt een goed af en zo jammer dat ik het eigenlijk nog maar een paar maanden doe. Lifehack!

 2. Ventilator

  Mijn eerste tip als je gebruik maakt van een ventilator voor verkoeling is om de wind niet op je gezicht te richten, daar kun je verkouden van worden. Ik richt hem bijvoorbeeld op mijn benen. Soms denk ik, dat heeft echt geen nut, maar toch is het altijd fijn en verkoelend.

 3. Hoeslaken

  Ik slaap altijd onder een hoeslaken in de zomer, niks er in, gewoon alleen het laken. Bij het voeteneind heb ik dan ook nog een sprei en een dekbed liggen mocht ik het koud krijgen. Ik kan namelijk niet slapen als ik niks over mij heen ligt, dus een laken is ideaal. En je bed is ook veel makkelijker verschoont en opgedekt.

 4. Kamer vroeg laten ‘afkoelen’

  In de ochtend heb je het meeste kans om te kamer te laten afkoelen. Als ik wakker word rond 4 of 5 uur sta ik altijd even op om mijn raam open te doen en anders is dat het eerste wat ik doe als ik wakker word. Niet voor heel lang, want het wordt vaak al snel warm omdat de zon ’s ochtend op mijn raam staat. Maar toch helpt het altijd wel even, al is met maar omdat er frisse lucht binnen komt, om mijn kamer af te koelen. Vaak zet ik dan ook ramen tegen over elkaar open, zodat het goed kan luchten. Daarna gauw alles weer dicht, raam en gordijnen, zodat het weer warm kan worden :).

En als bonus tip, ik blijf het herhalen, voor fijn inslapen, leren mediteren! Als jij nog tips hebt om beter te slapen tijdens warm of benauwd weer dan wil ik het graag weten! Laat zeker een reactie achter. Hopelijk heb je wat aan mijn tips en slaap zacht.

Liefs, Fenna