fbpx

Bloggen met chronische ziekte: 3 lessen die ik leerde in 3 jaar bloggen

bloggen met chronische ziekte

Bloggen met chronische ziekte doe ik nu al 3 jaar! Nou ja, vanaf zondag 16 juli. Ik schrijf met én over een chronische ziekte. Dat is de belangrijkste reden waarom ik ben begonnen met bloggen. Om mijn verhaal te delen & lezers te inspireren over positief (leren) leven met een chronische ziekte. 3 jaar alweer, kan het amper geloven dat ik dit nog steeds superleuk vind om te doen!

Bloggen met chronische ziekte

Beetje bij beetje groeide mijn blog de afgelopen jaren (nog steeds) waarbij steeds meer van jullie met mij mee lezen. Dit is niet altijd even makkelijk geweest. In tijden dat het lichamelijk slechter gaat of bloggen meer als een ‘moetje’ voelde dan als een hobby. Ook dát is bloggen met een chronische ziekte. Ik kan niet alles en mijn blog moet zich hier aan aanpassen, waardoor jullie als lezers ook. Soms gaat het gewoon niet om iets te schrijven. Te vermoeid, te veel pijn of te veel van alles. Dan kan ik weleens het gevoel hebben dat ik faal. Ik vind het ook zo leuk om te doen. Waarom lukt het me dan niet? Jep…

Totaal plaatje

Ik vind een onderwerp bedenken, schrijven en dit delen erg leuk. De afgelopen drie jaar heb ik erg veel geleerd over alles wat er komt kijken bij bloggen. Jammer genoeg is dat niet alleen maar schrijven. Het gaat om zoveel meer, maar zelfs dat vind ik leuk. Contact met lezers via mail en Instagram, samenwerkingen met bedrijven en koffie dates met mensen die ik heb ontmoet dankzij mijn blog. Maar vooral schrijven en Instagram bijhouden zijn mijn favoriete bezigheden. Dit is waar ik mijn creativiteit ik kwijt kan. Maar ook gebruik is Hou Het Luchtig ook als dagboek, om dagelijkse zaken te delen waar ik tegen aanloop, om hulp te vragen of om iets te vertellen waar ik enthousiast over ben!

bloggen met chronische ziekte

3 lessen over bloggen

  1. Samenwerken is niet zaligmakend

Je kunt geld verdienen met je blog, ook als je nog niet 10k volgers hebt. Dan kun je als micro-influencer door het (online) leven. Ik wil je alleen wel zeggen, samenwerken met bedrijven is niet zaligmakend. Naast de administratie qua mails, afspraken, contracten en money-talk, wordt er soms iets van je verwacht. Er komt meer druk op bloggen met chronische ziekte te liggen waardoor het meer werken wordt dan voor je lol iets typen. Dat is niet slecht, zeker niet. Maar kan mij soms wel beperken in mijn creativiteit. Ook gaan 9 van de 10 samenwerkingen heel soepel, maar soms kan het best lastig zijn om te onderhandelen met bedrijven. Hier stond ik niet bij stil toen ik begon met bloggen, zeker iets wat ik heb geleerd en nog steeds in leer.

  1. Instagram is heilig

Ik hou van Instagram! En voor mijn blog vind ik het een van de leukste social media kanalen om te gebruiken. Het is laagdrempelig om contact met lezer te hebben en ook via Instagram krijg ik de leukste reacties van mensen die mij volgen. Wel heb ik geleerd dat je Instagram veel te serieus kunt nemen. Vragen zoals ‘staat deze foto in mijn feed?’ of ‘ik heb geen inspiratie om een tekst te schrijven, zal ik dan wel een foto plaatsen?’. Waarom plaats ik niet gewoon een foto die ik leuk vind?! Hier moet ik mezelf soms aan herinneren. Doe het omdat het leuk is en niet omdat het moet. Want het is zo leuk! Neem dus niet alles te serieus en gewoon doen.

  1. Mensen weten veel over je

Laatst stond ik in mijn kamer en mijn ouders stonden buiten, voorkant van het huis, onder mijn raam met een buurvrouw te praten. Zij zei ‘ooh wonen jullie hier, ik zag op de website van jullie dochter al wel dat jullie verhuist waren.’ Wat? Ik sta er soms nog niet zo bij stil dat mensen echt lezen en kijken wat ik doe en schrijf. Mensen denken ook te weten wat ik allemaal doen, dat is niet zo trouwens. Ik deel echt niet alles, wel veel, maar niet alles! Hier moet ik nog steeds aan wennen, maar ik heb ook geleerd dat het er nu eenmaal bij hoort bij bloggen. Ik wil graag laten zie hoe ik leef en blog met een chronische ziekte. Dat kan ik nu eenmaal niet doen als ik het niet deel. Maar blijft raar om te ervaren dan mensen die je niet kent je (her)kennen.

Ik ben van plan om nog heel lang te blijven bloggen over én met een chronische ziekte. Omdat ik het leuk vind en omdat ik nog wekelijks berichten krijg dat ik anderen help. Daar is Hou Het Luchtig voor. Om samen positiever (te leren) leven met een beperking. Op naar een volgend top jaar!

Liefs, Fenna

2 Reacties

  1. 14 juli 2019 / 20:41

    Ik vind jouw nuchtere blik zo leuk! Met een blog ben je regelmatig het middelpunt ja, want dat herken ik wel. ‘Ik heb gelezen dat…’
    Ga vooral zo door, want ik blijf je graag langer volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: