fbpx

Boeken over een chronische ziekte: van Young Adult tot zelfhulpboeken

Weer een nieuwe video waarin ik de nieuwste boeken die ik las over een chronische ziekte deel. Van Young Adult (YA) tot zelfhulpboeken, lekker gevarieerd! Ondanks dat school weer is begonnen blijf ik lekker lezen, fysieke boeken of mijn nieuwste aanwinst, een e-reader. Op mijn nieuwe Instagram account Boekjunkies vind je van elk boek, over elk onderwerp, dat ik lees een mini review.

Boeken over een chronische ziekte

Wil je meer reviews lezen of zien, bekijk dan deze pagina. De boeken die ik deze keer bespreek heb ik niet allemaal zelf gekocht. De boeken met een * heb ik gekregen van de uitgeverij of de schrijf(ster) en boeken met ** heb ik geleend bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Veel van de boeken is de taal van origine Nederlands, als dit anders is zal ik dat ook aangeven.

Boeken over een chronische ziekte

 1. Five feet apart** (Nederlandse titel is ‘vijf stappen van jou’)

  Een boek wat ik heel graag wilde lezen! Het onderwerp, CF (longziekte), sprak mij erg aan. Aangezien ik ook een longziekte heb. De hoofdpersoon Stella gaat van ziekenhuis naar ziekenhuis omdat ze 35% longinhoud heeft. Ik heb 70% longinhoud en veel ziekenhuizen gezien en kan me goed inbeelden wat de hoofdpersonen doormaken. Maakt het soms ook wel confronterend, maar niet minder mooi! Het verhaal is echt geschreven voor YA en vooral in Engels vind ik dat een hele fijne genre. Ik vond het verhaal precies lang of kort genoeg. En het geeft goed weer wat voor struggles iemand heeft wanneer er een chronische ziekte gaande is. Het is zoveel meer dan alleen fomo. Hier vind je een directe link naar het boek in Nederlands en hier in het Engels.

 2. Tien onzichtbare jaren*

  In dit boek laat Lenneke van de website Pillen en Proseco zien hoe het is om met een onzichtbare en chronische ziekte te leven. Ik vond het super mooi! Het zijn allemaal kleine hoofdstukken die je nemen in haar leven over een langere tijd. Dit geeft een heel mooie tijdlijn van positiviteit, stuggles, ziek zijn en dagelijks leven. Stukjes over opmerkingen die mensen maken en het antwoord wat Lenneke voortaan geeft, verjaardagen met goedbedoelde adviezen, niet kunnen wat je wilt, ritme vinden en balans vinden… allemaal onderwerpen die Lenneke aankaart en die stuk voor stuk even herkenbaar waren. In al die kleine hoofdstukken vond ik een duidelijke boodschap: zorg goed voor jezelf. Lenneke deelt haar passie voor yoga en dat vond ik een mooie rode draad. Zeker lezen waard, voor als dat nog niet duidelijk genoeg was! Hier vind je een directe link naar het boek.

 3. De leefstijlgids tegen somberheid*

  Ik ben niet altijd positief, dat is niet realistisch. De laatste keer dat ik in een dipje terecht kwam was die langer en heftiger dan die ik normaal ervaar. Toen kwam ook het boek ‘De leefstijlgids tegen somberheid’ op mijn pad, geïntrigeerd door het onderwerp ben ik dit boek gaan lezen. Bjarne Timonen heeft een heel erg praktisch boek geschreven om uit je dal te komen. Er staan talloze oefeningen en tools in per onderwerp die zelf op een laagdrempelige manier meteen kunt toepassen. Het fijnste aan dit boek vind ik dan ook de opbouw. Daarnaast is het een toegankelijk boek! Het is zeker niet alleen interessant als je een dipje of (milde) depressie zit om te lezen, maar ook wanneer je wilt weten wat je allemaal kunt doen in je dagelijks leven om somberheid tegen te gaan. Geïnteresseerd? Hier vind je een directe link.

 4. Een hond helpt iedereen*

  Het is algemeen bekend dat een hond iemand kan helpen met een visuele beperking, blinde geleidehond. Sandra Dekker laat in haar boek ‘Een hond helpt iedereen’ zien dat een hond zoveel meer mensen kan helpen. Sandra vertelt haar verhaal en deelt verhalen van anderen hoe zij gebaat zijn bij de hulp van een hond. Omdat ik veel optrek met onze hond Juup was ik erg benieuwd naar het boek, ik wilde graag meer leren! En dat heb ik zeker gedaan. Het boek legt uit welke soorten (hulp)honden er zijn, wat voor soort lichaamstalen een hond heeft en hoe je daar op kunt letten, tips en tricks je een hond kunt opvoeden, maar ook wat voor soort opleidingen er zijn voor een (hulp)hond. Honden zijn veel meer en kunnen iedereen helpen. Zolang je maar een band opbouw met je hond door vertrouwen, dan pas weet een hond hoe hij/zij jou als baas kan helpen. Daarnaast is het ook letterlijk goed voor je gezondheid. Een hond zorgt voor structuur, duidelijkheid en beweging. Dat vind een hond echt fijn en is voor jou als baas net zo goed. Het boek eindigt met ervaringsverhalen van baasjes en hoe hun honden hen helpen. Daaruit blijkt wel dat een hond goed is voor iedereen en iedereen helpt! Hier vind je een directe link naar het boek.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze boeken of andere tips! Laat zeker ook even weten onder het filmpje op mijn YouTube kanaal wat je van deze BookTube vond. En vergeet je vooral niet te abonneren op mijn YouTube kanaal.  Wil je meer reviews lezen of zien op mijn blog, klik dan hier verder.

Liefs, Fenna

Eerdere video’s over boeken (rondom chronische ziekte)

2 Reacties

 1. 22 november 2019 / 23:33

  Hoi Fenna, wat leuk dat je mijn boek hebt gelezen. Fijn dat je positief bent en veel geleerd hebt. Juup zal jou vast en zeker ook goed helpen. Succes met je site en vooral veel boeken blijven lezen, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: