fbpx

Boeken over leven met een chronische ziekte die je inspireren

Toen ik voor mijn boekkast zat om mijn boeken op kleur te zetten, ja zo iemand ben ik. Viel het mij op hoeveel boeken ik heb die gaan over leven chronische ziekte. Ik zal eerlijk zijn, het blijf onwennig om voor de camera mijn verhaal te delen. Eerst vloggen, toen samen met mijn zusje, daarna meer video op Instagram story en nu over boeken. Stapje voor stapje & het went nooit! Maar ik vind het te leuk om het niet te doen, dus tadaaa, mijn derde BookTube video!

Boeken over leven met een chronische ziekte

Er zijn in vergelijking met thrillers of romans, maar weinig boeken over leven chronische ziekte. Ik ben altijd opzoek naar een goed boek waar ik mezelf in kan herkennen of van kan leren. Boeken die ik kan vinden zijn vaak inspirerend of lekker weg lees materiaal.Ik lees vooral boeken omdat ik het altijd kan, als het benauwd weer is of als ik alle energie heb van de wereld (kan per dag heel erg verschillen :)). Omdat ik zoveel lees en graag foto’s maak, ben ik een nieuw Instagram account begonnen, Boekjunkies. Hier deel ik eens in de zoveel tijd mini reviews van de boeken die ik heb gelezen.

Boeken over leven met een chronische ziekte

Uitgelichte boeken

De uitgelichte boeken over leven chronische ziekte hebt ik niet allemaal zelf gekocht, de boeken met een * heb ik gekregen van de uitgeverij. De andere boeken heb ik zelf gekocht of geleend bij de Bibliotheek Midden-Brabant**. Veel van de boeken is de taal van origine Nederlands, als dit anders is zal ik dat ook aangeven.

 1. Boekjunkies

  Aah, in mijn eerste BookTube over boeken rondom een chronische ziekte ben ik totaal vergeten om over mijn eigen boek te vertellen. Pas later dacht ik, ‘ik kan ook over mijn eigen boek praten!’. Dus. Bij deze! Begin 2019 publiceerde ik mijn boek, Boekjunkies. Boekjunkies gaat over Liv. Liv is net klaar met studeren. Haar boeken en to do-lijstjes zijn heilig voor haar. Wanneer ze geen baan kan vinden bedenkt haar tweelingbroer de perfecte oplossing. Dit heeft meer impact op haar leven dan ze ooit had verwacht. Waarom is de perfecte oplossing niet perfect? Mijn boek vertelt een verhaal over een jonge vrouw die niet goed weet wat ze wil en wat ze allemaal kan. Wil jij een exemplaar ontvangen? Boekjunkies is nog steeds verkrijgbaar in de vorm van een e-book voor €9.95. Wil jij mijn eerste boek lezen op tablet of e-reader? Dat kan! Klik hier.

 2. Rijk der zieken*

  De hoofdpersoon Clay vecht voor een diagnose en tegen chronische vermoeidheid. Tijdens dit proces verliest hij zijn vriendin en zijn werk. Onder andere hierdoor krijgt het boek een redelijk negatieve insteek. Daarnaast lees je over zijn ‘echte’ leven en een parallel daaraan ook over een fictief leven. Deze twee verhaallijnen vond ik in het begin best verwarrend, pas tegen het eind snapte ik het. Ik heb namelijk soms ook het gevoel dat ik deel neem aan twee werelden, aan de ene kant wat je ‘moet’ kunnen van de maatschappij en aan de andere kant accepteren van wat je lichaam werkelijk kan. Het is een aanrader voor iedereen over chronische pijn wilt lezen en voor iedereen die iemand zich wil inleven hoe het is om te leven met een chronische ziekte.Hier kun je het boek bestellen via Bol.com, natuurlijk is het boek ook te vinden in fysieke winkels.

 3. Niet de filmen**

  Sophie Kinsella kent iedereen denk ik wel van haar Shopaholic romans. Een serieuzere kant laat Sophie zien in haar boek ‘Niet te filmen’, waar ze vertelt over een angststoornis waardoor de hoofdpersonage Audrey niet meer naar buiten gaat. Haar therapeute raad aan om te gaan filmen, om interacties te vermakelijke omdat ze achter een camera staat. Maar wanneer ze een leuke jongen tegenkomt gaat Audrey de uitdaging aan om haar angsten onder ogen te komen. Hier kun je het boek kopen online bij Bol.com. (Originele taal Engels).

 4. Life on sneakers

  Dit boek was denk ik het aller eerste boek wat ik las over leven chronische ziekte. Een tijd geleden schreef ik al een review over dit boek. Ik las over hoe de schrijfster, Evi, knokte tegen de dokters om duidelijkheid, ik las over omgaan met tegenslagen en over doorzetten. Allemaal super herkenbaar. Door Evi leerde ik dat het kan om te doen wat je wilt, ondanks een aantal aanpassingen. We zijn allebei begonnen met bloggen om ons verhaal te delen en anderen te helpen. Maar ook om bezig te zijn en iets creatief, zonder dat we daar de hele middag voor moeten staan. Erg inspirerend. Het boek vind je natuurlijk gewoon in de winkel, maar ook via com.

 5. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit**

  Zoals jullie misschien wel weten heeft mijn tweelingzusje Demi een vorm van autisme. De schrijfster van het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ heet Bianca, zij blogt ook en heeft autisme. Het boek geeft meer uitleg over wat autisme nu eigenlijk is, er worden verschillende theorieën besproken en Bianca’s haar eigen ervaringen. Daarnaast staan er ook interviews die weer hun eigen kijk en ervaringen delen over autisme. Ik vond het erg leerzaam, leuk en fijn boek om te lezen. Soms ook erg confronterend omdat ik weet dat Demi tegen sommige dingen ook tegen aan loopt of liep.

Bonus tip voor boeken over leven chronische ziekte: een ander boek rondom autisme is Zondagskind. Dat boek heb ik ook met veel bewondering (en soms ook confronteert) gelezen. Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze boeken of andere tips! Laat zeker ook even weten onder het filmpje op mijn YouTube kanaal wat je van deze BookTube vond. En vergeet je vooral niet te abonnerenop mijn YouTube kanaal.  

Liefs, Fenna

Eerdere video’s over boeken (rondom chronische ziekte)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: