fbpx

BPD longziekte: ik heb geen astma meer, wel BPD én meer longinhoud! Hoe dan!?

door | nov 9, 2021 | Chronisch Ziek, Longziekte BPD

BPD is een longziekte, voluit: bronchopulmonale dysplasie. Tot begin van 2021 dacht ik “dit is het en hier moet ik mee leren leven”. Tot dat ik via Instagram anderen leerde kennen die ook BPD hebben en in Rotterdam worden behandeld. Dat wil ik ook!

Wat is BPD longziekte?

Maar eerst, wat is BPD? Zoals het Longfonds op hun website aangeeft is BPD een ziekte bij baby’s waarbij ze moeite hebben met ademhalen. Het komt vooral voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn. Vaak blijven de longen ook later gevoelig voor infecties en prikkels van buitenaf, zoals stof en tabaksrook.

Deze diagnose is bij mij vroeg al gesteld, mijn longen zijn door vroeggeboorte, beademing én doordat het vruchtvlies brak bij 13 weken zwangerschap niet goed ontwikkeld. Deze combinatie zorgt ervoor dat mijn longen niet goed zijn ontwikkeld. Mijn longen zijn dus kwetsbaar en door beademing beschadigd.

Is er meer mogelijk?

Ik kwam via mijn Instagram kanaal in contact met anderen mensen die ook BPD hebben en zij vertelde mij dat er in Erasmus Medisch Centrum Rotterdam een nieuwe polikliniek is die zich richt op longziekte vanuit vroeggeboorte en dat zij door nieuwe kijk, andere behandelplan en meer kennis, er al baat bij hadden! Er ging ineens een nieuwe wereld voor me open, want ik had mezelf al bij neergelegd dat het is zoals het is.

Bij mijn huidige longarts werd ik meer behandeld als astma patiënt, omdat er wel degelijk overeenkomsten zitten tussen BPD en astma, zoals reageren op prikkels van buitenaf. Toch was dat een van de eerste dingen die de arts in Rotterdam aangaf, je hebt geen astma. Oké, eigenlijk wist ik dat al wel. Maar er was nog een grotere mindfuck!

MIndfuck! Wat!?

In Rotterdam kreeg ik verschillende longfunctie onderzoeken. Waaruit bleek dat mijn luchtwegen slapper zijn waardoor ik dus minder lucht binnen krijg. En als lucht in de longen zit dan werken de longblaasjes ook niet goed. Wat dan ook minder lucht/zuurstof betekent. Dit is anders dan in Utrecht zeiden, terug in 2013. Daar zeiden ze dat wanneer je de long plat drukt er 30% dood is. En hier zeggen ze dat je wanneer je de long plat drukt 95% is. Maar de rest werkt niet goed, waardoor de long eigenlijk 30% minder functioneert… dit moest ik even paar dagen laten bezinken, wow!

Begin 2022 worden er meer onderzoeken gedaan en wordt er een behandelplan gemaakt. Ook wordt er nog een CT scan van mijn longen gemaakt en echo van mijn hart. Een APK voor mijn lichaam :).

Dat was mijn long-update!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

BPD longziekte
BPD longziekte