fbpx

Grenzeloos ondernemen met Evelyn Koelewijn

door | mrt 8, 2022 | Interviews, Leven, Ondernemen

Evelyn Koelwijn heeft cerebrale parese, maar dat houdt haar niet tegen. Ze is ondernemer, auteur en spreker. Wellicht ken je haar van haar toenmalige bedrijf Onbeperkt Puur? Of van haar Instagram kanaal waar ze andere vrouwen inspireert om van hun imperfectie hun kracht te maken? Ik vroeg me af, hoe is het haar gelukt om grenzeloos te ondernemen?

Grenzeloos ondernemen met Evelyn Koelewijn

Evelyn deelt haar indrukwekkende verhaal en inspireert vrouwen om van hun imperfectie hun kracht te maken. Ze gaf een TedTalk, inspireert anderen op Instagram en via haar blog én ze is een een boek aan het schrijven dat in het voorjaar van 2022 wordt uitgebracht! Evelyn en ik kennen elkaar via Instagram en het afgelopen maanden hebben we intensief samengewerkt omdat Evelyn een 1:1 coachingstraject bij mij volgende. Wellicht kennen jullie Evelyn ook van haar bedrijf Onbeperkt Puur, waar ze tot voor kort als fotograaf andere dames in hun kracht zette door hen te fotograferen. Ondertussen heeft haar bedrijf een naamsverandering ondergaan en heet het nu Evelyn Koelewijn, omdat dat past bij haar missie, 100% jezelf mogen en durven zijn. 

Maar wat ik graag wil weten: hoe lukt het haar om grenzeloos te ondernemen met haar fysieke grenzen? 

  1. Luister hieronder de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het interview over ondernemen met cerebrale pares!

Interview: ondernemen met cerebrale parese

WIE BEN JE? HOE ERVAAR JE JE GRENZEN door cerebrale parese?

Mijn naam is Evelyn, 36 jaar en ik woon in Winschoten. Ik ben auteur, spreekster en coach. Ik ben geboren met cerebrale parese. Tijdens mijn geboorte heb ik zuurstofgebrek opgelopen en daardoor een hersenbeschadiging gekregen. Als je een hersenbeschadiging oploopt tijdens de zwangerschap of binnen een jaar na de geboorte heet het cerebrale parese en daarna heet het niet aangeboren hersenletsel. 

Mijn fysieke grens noem ik wel eens uitschieters. De spanning bouwt zich op in mijn lichaam en de vorm van CP die ik heb heet ataxie. Af en toe krijg ik een schok waardoor ik iets uit mijn handen laat vallen, fijne motoriek is lastig. Je hoort het aan mijn stem en je ziet het aan mijn lopen. Maar de grootste fysieke beperking die ik ervaar is vermoeidheid. Alles kost veel energie dus moet ik op tijd mijn rust nemen.   

HOE JOUW ONDERNEMING IS ONTSTAAN? EN WAAROM BEN JE BEGONNEN MET ONDERNEMEN? 

Ik heb een hbo opleiding gedaan, sociaal pedagogische hulpverlening, daarna ben ik bij een naschoolse opvang gaan werken en dat werd lichamelijk te zwaar. Ik had fotografie al als hobby en bedacht toen om daar mijn werk van te maken. Zo is het begonnen. Ik heb in het begin alles gedaan, ook bijvoorbeeld bruiloften. Ik nam alles aan. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je op wil specialiseren. 

HOE BEVALT HET ONDERNEMEN MET cerebrale parese?

Soms moet je even de tijd nemen en wat afsluiten voor je weer wat nieuws kan gaan doen. Ik heb nu mijn balans weer gevonden en ik merk dat een lezing geven me zoveel energie geeft. Ook samen met het schrijven heb ik een nieuwe balans gevonden. Zo blij dat het lekker loopt want het was moeilijk een nieuwe passie te vinden. In 2018 heb ik een TedTalk gegeven en het voelde zo natuurlijk om op het podium te staan en mijn verhaal te vertellen. Ik wist dat ik daar verder mee wilde. Ik ben blij met mijn nieuwe passie en hoop dat er nog veel mooie dingen op mijn pad mogen komen. 

Het ondernemen houdt nooit op en ik heb moeten leren dat je grenzen voor jezelf moet stellen. En als je niks van jouw to do lijstje af kan strepen dat je dan ook nog waardevol bent. Je moet ook net lief zijn voor jezelf als het allemaal niet zo goed lukt omdat je bijvoorbeeld te moe bent maar dat vind ik echt lastig. Ik moet prioriteiten leren stellen en als het niet zo goed gaat, de dingen die moeten, afwerken en verder niks.

HOE HEEFT JE BEDRIJF ZICH DE AFGELOPEN JAREN ONTWIKKELD?

Uiteindelijk heb ik me gespecialiseerd op het fotograferen van vrouwelijk ondernemers. Ze waren erg tevreden over het resultaat en de kwaliteit van de foto’s maar er kwamen ook veel onzekerheden boven, ik heb een dikke buik enzovoort. Foto’s zijn tenslotte een confrontatie met jezelf. Omdat ik zelf ook een ontwikkeling heb doorgemaakt bedacht ik dat ik hierin meer kon doen en door coaching meer zou kunnen betekenen.

Het bedrijf groeide heel hard, maar ik liep wel steeds tegen mijn fysieke grenzen aan door cerebrale parese. Eerst coachen, daarna samen lunchen en dan fotograferen, zo’n hele dag was heel intensief. Ik heb altijd alles gegeven en nog meer en dat nog meer begon me op te breken. Het hele proces vroeg te veel energie en na een dag werken, moest ik dagen herstellen. Dit kon ik niet zo volhouden. Ik moest accepteren dat ik dit niet kon. 

Het grenzeloos ondernemen werd tegen mijn grenzen aan ondernemen. Ik ben wel op instagram doorgegaan met inspiratie te geven. Mijn bedrijf heette ‘Onbeperkt puur’ maar ik kwam erachter dat die naam niet meer bij me paste. Deze naam was voor mij ook erg verbonden met het fotograferen. Mijn bedrijf heet nu ‘Evelyn Koelewijn’, mijn eigen naam, omdat ik mag gaan staan voor wie ik ben. En ik wil me toespitsen op coachen, schrijven, andere vrouwen inspireren en in hun kracht zetten.

Hoe ik hier een inkomen uit zou gaan halen was lastig maar ik heb samen met jou een mooie basis neergezet voor mijn nieuwe bedrijf EvelynKoelewijn.nl. En dat mag nu verder groeien. Het inspireren van anderen, daar heb ik ook een boek over geschreven, sprekers klussen. Schrijven doe ik heel graag en ik heb afgelopen zomer een samenwerking met een uitgever gevonden. Dat is wel een grote droom die uitkomt. 

HEB JIJ BALANS GEVONDEN TUSSEN ONDERNEMEN, je grenzen EN WAT JE WIL DOEN? ZO JA, HOE?

Het blijft een zoektocht, ook omdat mijn vermoeidheid erg onvoorspelbaar is. Soms is alles goed gegaan en word ik heel moe wakker. Om te moeten accepteren dat ik moe ben na een dag hard werken is makkelijker dan accepteren dat je moe bent na een dag weinig doen.. Ik leer nu wel als ik een dag moe ben om niks te doen. Vroeger ging ik tegen beter weten in toch aan de slag en dat kostte dan super veel energie en dan lukte het nog niet goed. De dag erop kan ik dikwijls wel goed werken. 

Maar dan moet ik weer letten om op een goeie dag niet maar door te gaan. Ik wil dan al mijn energie optimaal benutten maar ook dan moet ik pauzes nemen. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat het wel goed komt. Ook begin ik mijn dag met schrijven en zit soms al om 7 uur achter mijn laptop. Ik schrijf daarvoor nog in mijn dagboek en ik schrijf elke dag op waar ik dankbaar voor ben. Ik doe dit al jaren en moet dit opschrijven want anders word ik negatiever. Je gaat er gewoon positiever van in het leven staan. Vanaf 11.00 uur, als de rest van de wereld wakker is, ga ik dan eventueel nog bellen of appjes schrijven.

Na de lunch dan probeer ik niet meer te werken. Dan ga ik lekker naar buiten of naar de fysiotherapie. Dat heb ik echt van jou geleerd, om niet al mijn energie aan één dag te geven. De woensdag houd ik vrij, dat is mijn ‘bij tank dag’. Netflixen vind ik leuk maar ik krijg er geen energie van. Wanneer ik echt moe en overprikkeld ben moet ik naar bed en eventueel mediteren. ‘s Avonds met een boek, muziek en kaarsjes aan, dat vind ik heerlijk en dan doe ik weer energie op.

WAT NU? WAT ZIJN JOUW NIEUWE DOELEN?

Mijn doelen zijn het inspireren van anderen, daar heb ik ook een boek over geschreven en sprekers klussen. Schrijven doe ik heel graag en ik heb afgelopen zomer een samenwerking met een uitgever gevonden. Dat is wel een grote droom die uitkomt. Dit boek komt deze zomer uit en bij een nieuw boek hoort een boeklancering en die gaat plaatsvinden in juni. Dat gaat een heel mooi event worden met lezingen en workshops met lunch die dag. Ik hoop dat ik mensen hierdoor inspireer en ik kijk hier erg naar uit. Mijn doel is dus om mijn boek onder de aandacht te brengen en te blijven spreken en mensen blijven inspireren. En het schrijven natuurlijk, ook voor mijn blog.

HEB JE NOG EEN LAATSTE TIP VOOR MENSEN DIE OOK GRENZELOOS WILLEN LEVEN? OF WILLEN ONDERNEMEN?

Alles wat je leuk lijkt moet je gewoon proberen, als het niks is, kom je er wel achter. Sommige dingen die je eng lijken moet je ook gewoon doen en gaandeweg ga je het leuker vinden. In het begin was ik angstig om te spreken maar ik vond het ook zo leuk. Ik ben het blijven doen en na verloop van tijd ging het me steeds beter af. 

Mijn missie is natuurlijk om mensen te inspireren om van hun imperfectie, zoals een fysieke beperking als cerebrale parese, hun kracht te maken. Door dat te delen met mensen om je heen ervaar je echt een verbinding en dat is heel waardevol. Nog een tip: begin eens met drie dingen elke ochtend op te schrijven waar je dankbaar voor bent, dat zorgt voor een positieve mindset, zodat je positief in het leven staat en in mogelijkheden leert denken.

>> Bestel het boek van Evelyn hier: maak van imperfectie je kracht!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: