fbpx

Energiemanagement inzetten als ondernemer

door | apr 18, 2023 | Ondernemen

Energiemanagement inzetten als ondernemer? Hoe doe je dat zo dat het werkt in jouw voordeel?? Als ik als ondernemer een vraag vaak heb beantwoord is het wel: “Hoe doe je dat toch, alle taken afronden en dingen doen, binnen de 20 uur die je werkt?” Het antwoord hierop is: niet. 

Dat is alleen niet zo’n schappelijk antwoord natuurlijk… Het is alleen een antwoord waar je niet zoveel mee kan. Maar lees nog even verder! 

Want ik doe niet alles in een week, ik plan niet alle afspraken in dezelfde week, ik pak niet alles wat op mijn bordje komt diezelfde week op. 

En ik hoop dat je daar bewust van wordt, dat het niet allemaal meteen hoeft. Ik zeg heel vaak; ik doe het stap voor stap. En dat meen ik letterlijk. Ik doe heel veel stap voor stap. 

Energie managen als ondernemer

Het enige wat jij denkt is: soms moet het gewoon even. Dus stel je aan mij de vraag; hoe doe jij het toch allemaal?

Ik hoor je denken. Maar… 

 • Wat als een klant iets heeft wat zo snel mogelijk af moet?
 • Wat als iemand alleen op dat moment kan afspreken? 
 • Maar wat als ik die bestelling of offerte echt even moet afronden…

En daar gaan de meeste mensen de fout in! Je denkt dat alles moet, meteen en het liefste ook direct perfect. 

In de 20 uur dat ik werk doe ik niet alles. Ik doe niet alles in één week, ik plan niet alle afspraken in dezelfde week, ik werk niet elk idee wat ik bedenk meteen uit.

Wat jij eigenlijk wilt weten is: 

 • Hoe kies je wat je wel en niet doet? 
 • Hoe doe je dingen niet, zonder schuldgevoel? 
 • Zonder klanten kwijt te raken? 
 • Hoe pak je dat aan?

Daar kan ik wél antwoord op geven. Dat gaat namelijk over prioriteiten stellen. Hoe ik dat doe, is niet door time-, maar energiemanagement. 

Start met energiemanagement als ondernemer inzetten

Mijn werkwijze heb ik opgebouwd in 4 stappen:

 1. Focus: 

Bepaal je focus. Dat mag focus voor de dag, voor komende weken, komend jaar of focus van je bedrijf zijn. Deze focus kun jij gebruiken om keuzes te maken en bij je plan te blijven. Zo kun jij jezelf afvragen wanneer er een klant, opdracht of aanvraag binnenkomt, past dit op dit moment bij waar ik mee bezig ben? En kun je een overwogen keuze maken. 

 1. Energiemanagement

Weet jij wat energie kost? Wat kost tijd? Maar bovenal: wat sluipt erin? Wat doe je eigenlijk onbewust? Want die taken zijn juist de taken waardoor jij uiteindelijk achter de feiten aan gaat lopen. Als jij je bewust wordt dat je je reistijd vergeet mee te nemen in je planning waardoor je chronisch tijd tekort komt, is het wellicht handig om dat de week erop wel te plannen!

 1. Plannen

Plan jij alles of maar een beetje? Het is normaal om afspraken te plannen, maar je mag ook een wandeling, een bijwerk-dag of andere zaken plannen. Alles met het doel dat je overzicht hebt in hoeveel tijd én energie je kwijt bent. Plan op een manier die werkt voor je gezondheid, werk én leven. 

 1. Prioriteiten 

Mijn gezondheid staat voorop. En hierbij staat voorop dat ik ook wil leven. Ik wil niet alleen werken. Ik zou namelijk misschien wel 30 uur in de week kunnen werken. Maar dan kan ik geen sociaal leven onderhouden of dingen doen die ik wil doen voor de lol. Daarom kies ik er bewust voor om niet al mijn tijd en energie aan werk te geven. Wat is jouw prioriteit? 

Maar bovenal: Heb lef om te kiezen. Voor jezelf en je bedrijf. Blijf bij je focus, weet wat je verder brengt en ga daarvoor! 

En dan denk je nog steeds… Maar hoe dan Fenna!? Ik geef regelmatig een webinar zodat ik je helemaal meenemen in mijn werkwijze, krijg je een kijkje in mijn agenda en geef ik je tips en handvatten om je energiemanagement in te gaan zetten als ondernemer! 

Nieuwsgierig? Blijf op de hoogte over nieuwe data via mijn nieuwsbrief of volg Hou Het Luchtig op Instagram

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: