Ervaring e-reader: voor- en nadelen voor een boekliefhebber

ervaring e-reader

‘Ik koop nooit een e-reader!’, ja dat zijn mijn woorden. De afgelopen paar jaar is het vaker door mijn hoofd geschoten, een ereader kopen… ‘nee, nooit’, was altijd de conclusie. Tot nu, want ik heb een e-reader gekocht en vandaag wil ik mijn ervaring met de e-reader delen. Eerlijk gezegd heb ik de e-reader gekocht met de gedachte van ‘iedereen is er zo weg van, wat als ik over tien jaar een e-reader koop en dan denk, waarom heb ik dat niet eerder gedaan’ hahah!

Ervaring e-reader

Zoals jullie wellicht weten ben ik een boekliefhebber. En ik lees veel! Dus daarom leek mij een e-reader toch wel handig. Ik heb de Kobo Clara HD gekocht, deze is super licht en compact. Wat mij trouwens meteen opviel, zo licht! Op Instagram heb ik gevraagd naar welke e-readers jullie gebruiken, de Kobo Clara en Kobo Aura waren jullie het meest tevreden mee. Maar een verschil is dat de Kobo Aura tegen water kon, ik vond dat persoonlijk niks toevoegen, dus heb ik de goedkopere Kobo Clara gekocht.  Voordat ik dik €100 uitgaf aan een duur boek, heb ik filmpje gekeken van Bright, dat vond ik erg fijn en duidelijk. En nu we het toch hebben over de verschillende e-readers en ervaringen van anderen, werd mij afgeraden om het merk Kindle te pakken, blijkbaar werd dit merk samen met Amazone en dat werd niet handig…

Kobo Clara – ervaring e-reader

Oké, mijn ervaring met een e-reader. Wat ik al eerder zei, licht en compact. Dat viel mij meteen op. Wel dacht ik ook meteen, hoe dan, zo klein? Maar toen ik realistisch ging kijken is de grootte van de e-reader gelijkwaardig aan dat van een bladzijde van de meeste boeken. Dat was dan ook waar ik het meeste aan moest wennen. Wanneer je een fysiek boek in je handen heb, heb je twee bladzijde voor je die je zicht eigenlijk ‘vol’ maken. Met een e-reader kun je makkelijk er omheen kijken. Hier werd ik in het begin wel door afgeleid. Maar nu heb ik er al redelijk aan gewend. 

ervaring e-reader

Voor- en nadelen

De meeste mensen die hun ervaring uitspreken over een e-reader zeggen dat het fijn is als je veel reist (met het OV). Ik pak meestal de auto, dus dat argument is niet voor mij van toepassing. Wel heb ik andere argumenten gevonden… Ik lees veel in bed, omdat dit niet altijd even handig is met een dik boek lees ik die eigenlijk nooit. Met een e-reader heb ik daar geen last van. Ook ben ik dyslectisch en vaak lees ik een boek niet omdat het lettertype niet fijn is of de regelafstand is te klein. Met een e-reader kun je dit aanpassen! En ik vind het altijd leuk dat er een boek op mijn nachtkastje ligt, wanneer je de e-reader in slaapstand zet of uitschakelt dan zie je als nog de kaft van het boek wat je aan het lezen bent!

Voordelen

 • Compact
 • Licht
 • Je kunt veel instellen, zoals bladzijdes bedienen, licht & letterlijke
 • Ideaal voor als je dyslectisch bent
 • Fijn in bed
 • Ondersteunt mijn doel om te minimaliseren

Nadelen

 • Ruikt niet zo lekker als een nieuw boek
 • Kleur van een kaft, wat ik vaak mooi vind, is niet zichtbaar, alles is zwart/wit
ervaring e-reader

E-books lezen & abonnementen  

Hoe kom je aan e-books? Er zijn veel meer mogelijkheden dan je wellicht denkt. Ik zal ze voor je op een rijtje zetten:

 • Online kopen: zoals bij Bol.com, daar zijn veel e-book te vinden of bij bookspot, zo zijn er vast nog meer. Mijn Kobo Clara is gekoppeld aan mijn Bol.com account, op deze manier komen de e-books die ik koop meteen op mijn ereader te staan.
 • Lid van de Bibliotheek: ook de bibliotheken hebben hun eigen collectie in e-books. Wanneer je lid bent kun je e-books ‘lenen’. Hier vind je alle e-book in de Online Bibliotheek en hoe je e-books die je leent op je e-reader, computer of smartphone kunt zetten.
 • Kobo Plus abonnement: voor €9,95 per maand kun je onbeperkt uit geselecteerde boeken op Bol.com downloaden en lezen.
 • Bookchoice: Book Choice heeft verschillende abonnement opties, maar voor al €2,99 per maand krijg je 8 e-books die zij voor je uitkiezen. Je kunt kijken wat er eerdere maanden is uitgekozen. Als je nagaat dat een e-book ongeveer €9,99 is en je vind 1 van de 8 boeken sowieso leuk dan heb je een mooie deal (dit geldt ook voor Kobo Plus).

Ik ben heel benieuwd hoe ik mijn e-reader verder ga ervaren wanneer ik hem meer en vaker ga gebruiken. Als jullie nog tips of aanvullingen hebben met jullie ervaringen, laat dan een reactie achter!

Liefs, Fenna

Share:

4 Reacties

 1. 12 september 2019 / 07:52

  Zelf heb ik de Kobo Glo HD maar deze wordt niet meer verkocht. Dit is nu inderdaad de Kobo Clara geworden. Zelf heb ik ook echt niets met waterdichtheid e.d. Hij gaat ondertussen reeds 3.5 jaar mee dus ik ben erg blij met mijn aankoop 🙂

  • 13 september 2019 / 09:57

   Hallo Cèline, fijn om te horen! Ik hoop dat ik er over 3,5 jaar ook nog zo tevreden mee ben. Liefs, Fenna

 2. Petra
  22 oktober 2019 / 22:40

  Hallo.. ik heb een kobo Clara gekocht… is nog geen jaar oud, maar nu is mijn batterij binnen 2 dagen al leeg terwijl ik in die 2 dagen hem haast niet gebruik, vind dat erg jammer want ik ben gek op mijn e-reader… weten jullie een oplossing dan alleen terug te gaan naar de winkel voor een andere… ben erg gehecht aan de mijne ..

  • 7 november 2019 / 11:47

   Hallo Petra, wat jammer om te horen! Wellicht kun je kijken of de batterij vervangen kan worden? Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.