fbpx

Grenzen aangeven en kwetsbaar opstellen in een relatie

Grenzen aangeven in een relatie

Spoiler alert: ik ben geen expert in grenzen aangeven in een relatie. Ik zit namelijk nog maar redelijk kort in een relatie, maar ik leer en het is een onderwerp wat me bezig houdt. En grenzen aangeven is natuurlijk een groot onderwerp hier op mijn blog. Dus, hier gaan we :).

Grenzen aangeven in een relatie

Sinds begin oktober heb ik namelijk een relatie. Ik heb bijna twee jaar gedate, vele (heel veel) 1e dates en hier en daar wat langer met één persoon. Daar heb ik sowieso veel van geleerd. Maar aan het einde van de zomer werd ik halsoverkop en smoorverliefd en sinds oktober 2021 hebben we dus een relatie. En daar leer ik veel van, over mezelf en vooral over dingen delen en mezelf kwetsbaar opstellen.

Natuurlijk moet je, voordat je je grenzen kunt aangeven, je eigen grenzen ontdekken. En laat ik je daar bij kunnen helpen, ik raad je aan om het volgende artikel te lezen: grenzen aangeven en overwinnen. Ik zeg altijd, je grenzen ontdekken is een zoektocht en deze zoektocht zal nooit eindigen. Steeds wanneer er iets verandert in je situatie, zoals bijvoorbeeld een nieuwe relatie, nieuwe baan, studie of je prioriteiten veranderen, dan veranderen je grenzen ook. Omdat letterlijk je prioriteiten veranderen.

Ik kan zeggen dat ik heel goed weet waar mijn grenzen van mijn lichaam liggen en welke signalen mijn lichaam geeft wanneer ik te dichtbij mijn grens kom. Ik kan ook zeggen dat het binnen daten en een relatie een onderwerp is wat me bezig houdt. Waar is mijn grens en hoever wil én kan ik mijn grens buigen? Laten we eerlijk zijn, als je net aan het daten bent en verliefd wordt dan doe je wel eens iets spontaans waardoor je bewust of onbewust toch je grens te ver opzoekt. Rationeel denken is dan wel het laatste wat je doet…

Grenzen aangeven in een relatie doe ik zo

Maar op een gegeven moment haalt het “normale” leven je toch weer in. Je werk, je maakt afspraken, je sociaal leven, je vriendinnen en je ouders willen je ook weer zien :). Maar is wel een persoon bij gekomen in je leven, dus, hou houd je dan je grenzen?

  1. Door niet altijd iets te willen/moeten doen. Activiteiten ondernemen samen is natuurlijk leuk, maar leukste is dat je samen bent. Dus of je dan middag op de bank hangt samen omdat iets doen er voor jou er even niet in zit. Dat kan en dat mag.
  2. Denk ik mogelijkheden. Wow, wat een cliché! Maar wel waar haha. Iets gepland of iets willen doen? Maar lukt het even niet, geef het aan en wie weet komt je vriend/vriendin met een andere mogelijkheid of idee. Wie weet, kan je vriend/vriendin wel heel goed in mogelijkheden denken, ik zou zeggen, test het uit!
  3. Combineren. Je vriendinnen willen afspreken? Neem je nieuwe vriend/vriendin mee of laat ze naar jou toe komen. Iedereen is toch nieuwsgierig en zo kun je het een beetje combineren :).
  4. Werken, bestaat dat ook nog… als je ondernemer bent (zoals ik) dan heb je geen baas die je om 09.00 uur op kantoor verwacht en kunnen de grenzen een beetje vervangen wanneer je samen met je vriend/vriendin een rustig ochtendje ook wel ziet zitten. Ik maak dan bewust de keuze om bijvoorbeeld 1 uur later te starten, geen haast, je bent ondernemer. Probeer daarin je planning wat ruimte te geven zodat je de mogelijkheid hebt te kiezen.
  5. Pak je (kleine) rust momenten. Hier heb ik wel even over moeten doen voordat ik inzag dat dit gewoon kan en mag… natuurlijk mag dat en kan dat, maar mijn brein was het hier in het begin niet mee eens. Ik wilde alles doen/kunnen/meemaken/ervaren, maar even 10 minuten op de bank of powernap doen van 20 minuten, ho maar, dat ga ik dus niet doen… uuuh, dom dom dom. Gewoon doen! Laat hem/haar maar even Netflixen, op zijn/haar telefoon scrollen of hij/zij komt er maar gezellig bij liggen.

Kwetsbaar opstellen

Ik ben zo gewend om alles zelf te doen en als ik hulp nodig heb kan ik vaak bij mijn ouders terecht. Maar sinds ik op mezelf woon ben ik nog meer gewend om zelf dingen uit te zoeken en/of te regelen. Maar ook ben ik gewend om tegen mensen snel te zeggen “het gaat goed”. Omdat ik geen zin, tijd of energie heb om uit te leggen hoe het echt gaat. En daar betrap ik me soms ook nog wel eens op, dat ik het wél moet en wil delen, maar ik zo gewend ben dat ik bijna automatische zelf meteen alles regel of me niet kwetsbaar op kan stellen. Toch merk ik ook dat ik hierin leer, zoals met kleine dingen, zoals met rijden (dat hij terug rijdt in mijn baby blauwe fiat :)), met koken helpen snijden of vragen of hij de kaarsjes wilt uitblazen. Kleine dingen. En het is aan jou om dat aan te geven, hij/zij kan je gedachten niet lezen!

Hoe geef jij je (lichamelijke) grenzen aan binnen je relatie?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Grenzen aangeven in een relatie
Grenzen aangeven in een relatie
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: