fbpx

Hbo opleiding volgen met een beperking, dat bevalt zeer goed!

hbo opleiding volgen met een beperking

Hbo opleiding volgen met een beperking… ik had niet verwacht dat ik het kon. Nu zit ik al zeven weken op Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. Hier volg ik de opleiding communicatie en het is volgende week al weer herfstvakantie. De tijd vliegt! Daarom wil ik vandaag even hebben over mijn eerste indruk van het hbo en hoe een hbo opleiding volgen met een beperking bevalt. Als allereerst vind ik de opleiding nu al erg leuk, ik heb leuke klas en en de lessen zijn ook leuk. Zeer positief toch! In dit artikel maak vertel ik waarom ik hbo beter bij mij en mijn gezondheid vind passen dan het mbo.

Hbo opleiding volgen met een beperking

Het grootste verschil tussen mbo en hbo is het aantal contacturen en het manier van lesgeven en leren. In het begin moest ik heel erg wennen aan de snelheid van de lessen. Wat ze hier in twee uur behandelen deed ik op het mbo twee weken over. Maar dat went redelijk snel. Ook het aantal contacturen is veel minder op het hbo. Op het mbo waren het ongeveer 35 uur die je op school moest besteden. Daar maakte ik niet eens de helft van mee. Ik maakte halve dagen en de lessen die ik miste haalde ik zelf thuis in en ik deed thuis mijn (huis)werk. Nu, op het hbo, heb ik 20 contacturen en dat is perfect! Ik heb nog geen één les gemist en daar ben ik trots op. Het voordeel hiervan is dat ik thuis geen lessen hoef in te halen en ook vaak mijn (huis)werk al af heb. Het is niet dat ik thuis niks doe, veel lezen en samenvattingen maken. Maar het werkt, het geef rust en kost minder energie.

Energie

Ik had de afgelopen tijd gewoon energie over, ik voel me goed. Ik heb naast school de afgelopen zes weken meer gedaan aan mijn sociaalleven dan ik drie jaar op het mbo heb gedaan. En ik merk dat ik van al die leuke dingen ook weer energie krijg.

Stapje terug

Maar net als altijd houdt het ergens op. Op het mbo was ik meestal na de eerste week al ziek omdat ik het elk jaar weer wilde proberen om alle lessen te volgen (dat is mij nooit gelukt). Na de herfstvakantie beginnen mijn eerste tentamens, nu moet ik naast gewoon schoolwerk ook beginnen met leren. En ik merk na zes weken dat ik een stapje terug moet doen. Maar dat is niet erg! Ik ben er redelijk op tijd bij en ik geef mijn grens aan (weer trots op mijzelf). Maar nu moet ik kiezen, tussen leuke dingen en school. Ik kies natuurlijk voor school, na mijn tentamens komen de leuke dingen weer.

Een ding is zeker, het hbo-leven past beter bij mij en mijn gezondheid. En! Hbo opleiding volgen met een bespreking is zeker mogelijk.

Liefs, Fenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: