fbpx

Hoe gebruik je je grenzen in je voordeel?

door | mrt 9, 2023 | Ondernemen, Podcast

Je hebt geëxperimenteerd met het ondernemerschap. Je eigen uren indelen, geen baas of collega’s waar je verantwoordelijkheid aan moet afleggen en meer vrijheid. Het begin is gemaakt. Dit smaakt naar meer.

Leer je grenzen gebruiken in je voordeel

>> Luister je liever, dit artikel is origineel een podcastaflevering, aflevering #21. Luister hier onder! Of scroll verder om het artikel te lezen.

Je wilt namelijk meer mensen bereiken, een sterke focus bepalen en je onderneming laten groeien. Je voelt dat dit hét is! Maar je weet niet hoe je de balans tussen werken, leven en lichaam kunt behouden als je bedrijf groeit… 

De hamvraag is dan: Hoe ga je je grenzen dan inzetten in je voordeel? Zodat je een bedrijf creëert dat werkt voor jou en jouw grenzen. 

Naar mijn mening zijn twee items van belang:

  1. Praktisch
  2. Mindset

Is wat jij doet wel praktisch?

Ik kwam er al snel achter dat werken in loondienst niet iets voor mij zou zijn. Buiten het feit dat ik te eigenwijs ben om onder een baas te werken. ​​​​​​​​​​​​​​Maar vooral omdat mijn lichaam eist dat ik mijn eigen dagen en werk in kan delen. Dat ik de vrijheid nodig heb om uur later te starten, een powernap in de middag of in mijn werkweek over 7 i.p.v. 5 dagen te verspreiden.​​​​​​​​ Dus ben ik gaan ondernemen. Maar ondernemen zoals het heurt werkt niet voor mij. En voor jou ook niet. 

Vraag jezelf eens af: waarom doe je wat je doet? Waarom doe je dingen die lijken te werken voor anderen, terwijl jij niet dezelfde energie als anderen. Ik heb die energie in ieder geval niet. Ik heb de energie niet om random op elke trend te springen, om elk geniaal idee wat ik bedenk meteen uit te werken of om over elk onderwerp een e-book te schrijven.​​​​​​​​

​​​​​​​​Dus, maak je dat e-book omdat jij zeker weet dat het jouw klanten iets gaat opleveren? Of omdat iedereen dat doet en jij nu ook denkt het nodig te hebben?​​​​​​​​ Wat wellicht voor andere ondernemers lijkt te werken, werkt dus niet voor mij. Niet voor mijn lichaam. Geen doel of omzetgroei kan op tegen mijn allereerste prioriteit: mijn gezondheid. Dus, zorg ervoor dat je ondernemen ook letterlijk volhoud! 

Door welke gedachtes houd jij jezelf tegen?

En als tweede, mindset. Ik ben er ook van overtuigd dat op een gegeven moment in je bedrijf, wanneer je je ambities achterna wilt, er ook een mindset switch moet worden gemaakt. 

Gedachten zoals

  • “Ik kan nooit 6.000 per maand omzetten want ik kan niet fulltime werken”
  • “Ik kan nooit meer bereiken dan dit omdat mijn energie gelimiteerd is”
  • “Ik kan niet meer opdrachten aannemen omdat ik niet kan vertrouwen op mijn lichaam” 

Waarom niet? Het is mij ook gelukt, terwijl ik me had kunnen laten tegenhouden door dezelfde gedachtes. Ik heb geen normale jeugd gehad, ik heb veel ziekenhuizen gezien en ik was aan het overleven. Fysiek en mentaal. Ik ben chronisch ziek. Dan kun jij denken; ach wat sneu…

Of je kunt denken zoals ik: door mijn uitdagingen heb ik sneller moeten opgroeien wat er voor zorgde dat ik mijn lichaam ken, ik mijn grenzen durf aan te geven, gedisciplineerd ben en mijn eigen krachten weet. Ik durf risico’s te nemen en ik weet dat ik altijd op mezelf kan bouwen, maar ook hulp mag vragen. 

Om mijn moeder te citeren: “daar komen sommige mensen pas achter als ze 50 jaar zijn”. Mijn uitdagingen zorgde er voor dat ik andere kwaliteiten heb. Discipline, doorzetten, lef hebben, scherpe prioriteiten stellen en full focus het meeste uit mijn uren halen.

Werk jij parttime en denk je dat er een limiet zit aan jouw omzet? ➡️ Wie zegt dat je voor elke euro die je verdient actief achter je laptop moet zitten? Er zijn veel meer mogelijkheden!

Is je energie gelimiteerd? ➡️ Stap voor stap. Het mooie daarvan is dat je dan in het proces kunt bijsturen ipv doorrazen… Weet waar je naar wilt, welke actiepunten daarvoor zorgen en houdt focus. 

Kun jij niet meer opdrachten aannemen omdat je je lichaam niet vertrouwt? ➡️ Communiceer je grenzen naar je potentiële klanten én onthoudt dat mensen samen willen met jou, vanwege jouw. Daarnaast vinden mensen het juist fijn als de verwachtingen duidelijk zijn. 

Conclusie over je grenzen gebruiken in je voordeel

Hoe combineer je dat, praktisch en mindset? Wat is de conclusie? Ga kijken naar jouw kwaliteiten. Zie je grenzen niet als iets negatief, maar gebruik het in je voordeel. Ik gebruik mijn energiebeperking in mijn voordeel, juist door minder te werken moet ik mijn prioriteiten scherp hebben en gefocust werken. 

​​​​​​Wil jij weten hoe jij jouw grenzen kan gebruiken in jouw voordeel? Ik denk graag eens een keer met je mee, want dat gun ik iedereen. Stuur me een DM als als je nieuwsgierig bent of mail naar info@houhetluchtig.nl en dan denk ik graag gratis een keer met je mee! 💌​​​​​​​​

Heb je mij nu net ontdekt of volg je misschien al wat langer, en denk je nu ik wil wel eens met mij sparren over mijn bedrijf, schrijf je dan in!

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: