fbpx

Hoe leer je waar je grenzen liggen als ondernemer?

Hoe leer je waar je grenzen liggen?

Hoe leer je waar je grenzen liggen? Via instagram kreeg ik de volgende vraag: “Ik ben heel benieuwd hoe jij hebt geleerd (en ik denk dus ook andere chronisch zieke ondernemers) waar je grenzen liggen.” Natuurlijk wil ik dat delen!

Hoe leer je waar je grenzen liggen?

  1. Luister de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het artikel!

Zo leer jij ook waar je grenzen liggen!

Hoe leer je waar je grenzen liggen? Ik ben er van overtuigd dat je door grenzen te stellen aan je lichaam, kan je grenzeloos leven! Die grenzen leren kennen heeft mij geholpen om bewust om te gaan met mijn lichaam. Mijn grens is ziek worden. Dan ga ik tot het gaatje. Wellicht bij iemand anders veel of meer pijn of je wordt prikkelbaar. Het doel is dat je vóór je grens blijft zodat je niet constant te dichtbij je grens zitten, op je tenen loopt en steeds stapjes terug moet doen.

Door binnen je grenzen te ondernemen of überhaupt te leven, sociaal leven te hebben kun je het beste doen door binnen je grenzen te blijven. Ondanks dat ik sta voor een grenzeloos leven, grenzeloos positief of grenzeloos ondernemen. Ben ik me ervan bewust dat wanneer ik binnen mijn grenzen blijf ik me veel minder beperkt voel. Juist door binnen die afbakening te blijven loop ik minder snel op mijn tenen en voel ik me beter.  

3x tips: hoe leer je waar je grenzen liggen?

1. Leer de signalen van je lichaam kennen.

Wanneer je jouw lichamelijke grens of grenzen weet kun gaan gaan kijken naar de signalen die jouw lichaam voor dat je de grens bereikt afgeeft. Die signalen geven al voortijdig aan, ‘pas op! Je zit bijna tegen je grens aan… moet je dat wel willen?’

Toch blijf je maar alles doen, willen en moeten. Toch blijf je over je grenzen heen gaan. Omdat je denkt dat je mee moet met de maatschappij, omdat mensen iets van je verwachten, omdat je zelf iets van je verwacht of omdat je alle ballen hoog wilt houden.

Je kan ook signalen hebben zoals pijn, moe of een kort lontje. Die van mij zijn hoofdpijn, heel erg moe, oorsuizen en trillend ooglid. Dan zit ik echt heel erg tegen mij grens. Als ik daaroverheen ga word ik ziek.

Wanneer je vóór je grens blijft en al naar de signalen van je lichaam gaat luisteren kun je meer doen. Dan weet ik zeker dat je meer kunt doen! Omdat je elke keer wanneer jij je grens overgaat je moet herstellen, je tijdelijk niks meer kunt doen (zoals werken) en conditie moet opbouwen. Steeds begin je overnieuw. Terwijl wanneer je voor je grens blijft en al rust neemt of naar je lichaam leert luisteren voordat het te laat is, kun je de tijd waarin je ziek bent en moet herstellen verkorten door bijvoorbeeld weekend echt rust te nemen en weer aan de slag te gaan. 

Zo kun je wellicht niet alles te gelijk, maar zeker wel meer! Omdat je minder vaak, snel en lang uit de running bent. Omdat jij weet wat je kan en weet wat je lichaam aankan. Is het de moeite waard als je lichaam aangeeft dat het je te veel wordt om over de grens te gaan? Stop even, zet een stap terug. Daarna kun je weer verder.

2. Bouw een routine op wat perfect werkt voor jouw lichaam. 

Je wilt eigenlijk balans vinden! In je dagelijks leven en in het algemeen. Zodat jij lekker je ding kunt doen en dat je jouw beperking niet meer tegenhouden. Je wilt je stoppen met jezelf tegenhouden. Wanneer leert luisteren naar je lichaam en naar jezelf, zul je ervaren dat je je minder beperkt voelt. Dat is balans! 

Ik heb bewust gekozen om te gaan ondernemen, omdat ik zo het beste kan luisteren naar mijn lichaam. Hierin vind ik heel erg de balans. De balans die ik tijdens mijn studie miste, omdat ik mee moest met de rest en dat kon ik vaak niet waardoor ik steeds die balans kwijt was. 

Ik krijg vaak te horen, ‘Fenna hoe doe jij het allemaal? Want als ik iets leuks vind, vind ik het lastig om niet in pieken en dalen te leven’. Dus niet ziek, goed, ziek, goed. Dat is geen balans. 

Kiezen wat voor jou werkt is hierin een belangrijke stap! Het bijhouden van een energiedagboek heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in mijn balans en wat voor mij werkt. Maar ook door flexibel te zijn, ondanks mijn standaard routine. Het is geen zwart / wit. Je moet ook iets spontaans kunnen doen om je routine vast te kunnen houden, anders gaat het je alleen maar tegen staan.

Mijn routine: 

  • 08.00 Opstaan en beginnen met yoga. 
  • 09.30 Werken
  • 12.30 Lunch
  • 13.00 Werken
  • 14.00 Klaar en sociaal of huishoudelijk taken of wandelen

3. Vind balans tussen werk, lichaam en privé. 

Door mijn standaard routine weet ik precies wat ik allemaal kan en hoe ik het beste mijn energie kan indelen. Wanneer een dag helemaal perfect is. Maar ook bij mij gaat er wel eens een dag helemaal anders of komt er iets leuks of spontaans tussendoor. Toch kan ik dat nu beter handelen omdat grotendeels van mijn dagen perfect voor mij zijn ingedeeld en keer wat anders gaat, kan ik makkelijker opvangen. 

Vragen die mij helpen om balans tussen werk, lichaam en privé te vinden zijn: Wat vind jij belangrijk? Wat werkt wel? Wat werkt niet?

Het helpt mij ook om mezelf niet met anderen te vergelijken. Ik ben niet normaal. Ik pas niet in het normale plaatje van deze maatschappij. Stop met doen wat je denkt dat moet. Begin met doen wat voor jou werkt. Ik wil geen 8 uur werken. Als jij dat wel wilt, ga je gang! Maar mij niet gezien… Lijkt me ook helemaal niks! Je kunt niet eens 8 uur op een dag productief en geconcentreerd werken!

Dus hoe leer je waar je grenzen liggen? Ga kijken wat voor jou werkt! Probeer bijvoorbeeld een week om geen wekker te zetten, is het niks stop je er weer mee. Of is wandelen met de hond een hoofdzaak voor jou? Begin daar dan mee, kijk of je het fijn vind om elke ochtend te beginnen met voor jezelf kiezen.

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

hoe leer je waar je grenzen liggen
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: