Ideaalbeelden op Instagram, perfecte feeds & ik

Ideaalbeelden op Instagram

Ideaalbeelden op Instagram, ze zijn niet weg te denken. Sinds ik blog plaatst ik bijna dagelijks iets op mijn Instagram account, dat kan best stressvol zijn, zeker wanneer je van andere meiden, bloggers en vloggers hun foto online ziet die helemaal perfect zijn! Ik probeer te bedenken dat die foto 100 keer over moest, een paar dagen geleden is gemaakt en dat diegene nu lui op de bank ligt zonder make-up of andere poespas. Instagram is en blijft een medium waar je alleen de ideaalbeelden ziet, en toch heb je het gevoel dat je iets fout doet of iets mist.

Ideaalbeelden op Instagram

Alles lijkt perfect en iedereen doet hieraan mee om het ideaalbeeld op Instagram te behouden, ondanks dat weet iedereen dat er iets niet klopt. Voor mij, als iemand met een chronische ziekte, kost het veel energie om het Instagram-leven bij te houden en daarom doe ik hier ook niet altijd aan mee. Maar ik ben te perfectionistisch om een lelijke (in mijn ogen) of niet goed bewerkte foto op Instagram te plaatsen, wel probeer ik foto’s te plaatsen en aan jullie te laten zien wanneer het gebeurd in plaats van twee weken later. Hierdoor probeer ik toch een beetje het perfecte Instagram-leven te onderbreken.

Perfect feeds

Ook heb ik vaak het gevoel dat ik iets mis, iets fout doe of iets anders moet doen door alle toffe foto’s die je dagelijks tegenkomt. Moet ik gezonder eten? Moet ik meer sporten? Moet ik vaker sociale activiteiten ondernemen? Waarom heeft hij elk weekend een foto van uitgaan erop staan, moet ik meer uitgaan? Wat een geweldige outfit, zou ik mijn stijl aanpassen? Zitten ze nu nog te studeren, heb ik wel goed genoeg geleerd? En zo kan ik nog wel even doorgaan… Ik snap dat iedereen dit heeft, maar als een ‘spoonie’ kun je hier anders tegen aankijken. Ook vanuit scoliose perspectief kan ik weleens jaloers zijn op. Want je weet dat je niet alles kan, maar je kunt nog minder dan iemand anders die ‘normaal’ is. Je ziet al die perfecte instgram-levens voorbij komen terwijl jij op de bank ligt na paar uur werken. Iemand met een chronische ziekte kan niet denken ‘moet ik meer gaan sporten?’ en dit ook echt gaan doen. Ik snap dat het soms frustrerend is om te zien wat je vriendinnen en vrienden allemaal aan het doen zijn wanneer jij dat niet kan, dit geldt ook voor mensen met scoiolse. Ook snap ik wanneer je een scoliose hebt  je soms jaloers kunt zijn (zeker in de zomerperiode) op al die perfecte ruggen in een bikini foto.

Spoonie op Instagram

Ik zit hier weleens mee, ik laat mij ook weleens beïnvloeden door de ideaalbeelden op Instagram en ik heb regelmatig het gevoel dat ik dingen mis of niet mee kan doen aan het online-leven. Dit is ook de reden waarom ik dit verhaalje deel, ik denk namelijk niet dat ik de enigste ben. Om het verhaal af te sluiten, nog een aantal tips.

 1. Volg alleen de mensen die je echt wilt volgen, zoals vrienden en mensen die je inspireren. Al die anderen 100 kun je wel missen, dit zorgt voor rust, omdat je niet het gevoel hebt dat je alle foto’s moet liken en omdat je het dan ook niet allemaal ziet.
 2. Onthoud dat online alles met een filter is, letterlijk en figuurlijk. 80% is nep!
 3. Laat je niet misleiden door het perfecte leventje, maar bekijk het als inspiratiebron.
 4. Heb je de angst om iets te missen en voel je de druk om te presteren en dit te delen? Focus op jezelf en laat je niet onderdruk zetten door mensen die je helemaal niet kent (eigenlijk door niemand, maar al helemaal niet door Instagram)

Succes en een digitale knuffel!

Liefs, Fenna

4 Reacties

 1. 30 juli 2017 / 12:42

  Zeker heel herkenbaar! Ik gebruik dus ook geen filters meer 🙂

 2. conny
  31 juli 2017 / 10:38

  ik vind dat jij er 100% mag zijn, zoals je bent. en dat als iemand met dezelfde beperkingen als jij kunt vinden, het eerder zou op geven , je vecht voor je leven en steeds doe je er iets bij. je heb kennelijk geen idee hoe knap dat is , spiegel je niet aan anderen dat valt haast altijd negatief uit . jij bent jij en zoals jij is er geen ander. en dat is goed. ik vind dat je knap doet. en natuurlijk maak je fouten , dat doet iedereen , en je bent nog jong, daar leer je van. helaas zijn dat vaak de lastigste lessen. oma Jansen zou zeggen , als het makkelijk was kon iedereen het. en iedereen heeft nog lessen te leren. ik ook. en die wil ik ook niet altijd, maar het kan maar op een manier de jouwe, ben dat trots op! je doet het prima!

 3. 27 januari 2018 / 18:12

  Herkenbaar! Ik heb dan wel niet gezondheidsklachten maar toch merk ik dat ook ik vaak nadenk over het Instagramwereldje. Want fotografie vind ik echt heel leuk en dat je dit kunt delen op Instagram is ook heel leuk, maar het heeft zo ook zijn keerzijde. Geen idee wanneer en of dit ooit zal veranderen..

  • 27 januari 2018 / 18:15

   Hee Marlies, ik vind fotograferen ook superleuk! Instagram heeft soms zeker zijn keerzijde, maar ik denk dat het al goed is dat we ons daar bewust van zijn :). Liefs Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.