fbpx

Ilona, auteur van Ik ben onzichtbaar ziek, deelt haar verhaal

door | apr 3, 2023 | Ondernemen, Podcast

“Wat als je de kans krijgt om een zo waardevol mogelijk leven te leiden ondanks je ziekte?” Hoe mooi is dat! Ilona deelt er alles over in ons gesprek.

Ilona is Onzichtbaar Ziek

>> Luister je liever, dit artikel is origineel een podcastaflevering. Luister hier onder! Of scroll verder om het artikel te lezen.

  1. Luister de gehele hieronder de podcast terug via Spotify
  2. Of scroll verder lees het interview.

Voor de mensen die haar nog niet kennen, Ilona is mama, psycholoog en auteur van het boek “Ik ben onzichtbaar ziek” en ze deelt haar ervaringen op haar gelijknamige Instagramaccount.

Ze zegt dat ze OOIT chronische Lyme patiënt was. Ze werd ziek toen ze 15 jaar was en pas op haar 30e werd de diagnose Lyme gesteld. Ze kreeg energie en kracht van schrijven en ze schreef een boek om zo haar ervaringen te delen om anderen te helpen. Met het doel anderen stap voor stap begeleid ik Ilona je naar een leven waarin je rust vindt met je ziekte. 

Je schreef het boek dat je graag zelf had willen lezen als patiënt. En nu ben ik wel nieuwsgierig, hoe gaat het nu met je? En vind jij jezelf Ziek Succesvol? 

​​​​​​​​​Ilona, auteur van Onzichtbaar Ziek, doet haar verhaal

Welkom Ilona vertel! 

Wat is jouw ziekte?

Ik heb de ziekte van Lyme gehad. Ik ben 15 jaar ziek geweest waarvan de laatste 6 jaar erg ziek.

Op een gegeven moment kon ik bijvoorbeeld mijn haren niet wassen en niet meer gewoon zitten. Ik sliep veel en had veel pijn. Toen ik me beter ging voelen ging ik dingen doen die ik eerder nooit kon,  zonder dat ik er erg in had. 

Ik heb het vertrouwen in mijn lijf terug moeten krijgen. Ben lang als een chronisch zieke blijven leven. Ik moet nog wel minimaal 12 uur slapen anders kan ik me niet goed concentreren maar dat inplannen hoeft niet meer. 

Ik heb een tweede leven gekregen nadat ik twee jaar lang een antibioticakuur heb gekregen, intraveneus. Ik heb veel supplementen geslikt. Het was het enige wat ik nog kon proberen.  En je krijgt dit niet terugbetaald, wat ik erg lastig vind naar anderen toe, omdat ik het wel kon betalen.

Ik heb alles opgeschreven toen ik ziek was en toen ik me beter voelde kon ik me niet meer voorstellen hoe ziek ik ben geweest. Als ik het dan teruglees, zie ik pas weer hoe heftig het was.

Mensen leren zich kwetsbaar op te stellen, zie ik als mijn levensmissie. Dan kan je zijn wie je bent, maar je hebt er wel ballen voor nodig. Het gaat met ups en downs en dat is ook oké.

Waarom ben je begonnen met ondernemen?

Ik ben vier jaar thuis geweest en via een organisatie in België die mensen die chronisch ziek waren weer op de arbeidsmarkt helpt, heb ik door middel van stages ook kunnen proberen wat ik weer aankon. Ik heb eerst mijn boek geschreven en ondertussen mijn stage gedaan. Ben ook mama geworden. 

Mijn ziekte mag niet voor niks zijn. Ik kan mensen helpen, dat is een onderdeel van het boek. En mijn levenslessen kan ik zo door geven. Ik ben psycholoog en kan, doordat ik ervaringsdeskundige ben, mensen beter helpen.

Ik heb mijn boek zelf uitgegeven dat heet ‘Ik ben onzichtbaar ziek’. Zo heet ook mijn Instagram pagina

Wat is succes voor jou?

Ik maak mezelf gelukkig. Als je voelt dat je gelukkig bent en je niet meer zo afhankelijk bent van externe dingen. Dat gevoel is voor mij succes.

Hebben jouw grenzen impact op jouw succes? 

Geeft ondernemen juist vrijheid of belemmert het je? Het constante dilemma is of je gaat tonen hoe je je echt voelt. Begrip krijgen of ga ik meedoen volgens de regels van de maatschappij en bekeken worden als chronische zieke. Je stelt je dan kwetsbaar op. Het is je valkuil. Als ik bijvoorbeeld een afspraak afzeg is het moeilijk uit te leggen dat ik niet gewoon moe ben maar heeeeel moe. Je ziet er tenslotte niks van.

En mensen hebben er snel geen erg meer in zodat je weer hulp moet vragen. Ik voel me wel beperkt maar dat is niet altijd negatief. Teveel prikkels kan ik niet aan maar ik kan daarmee omgaan. Ik wissel af op mijn werk met samenwerken en alleen werken. De ziekte zit nog 20% in mijn lichaam maar door aanpassingen te maken kan ik doen wat ik wil doen

Ik heb nog veel dromen maar ik zie wel in hoeverre ze uitkomen.

Wat zijn je ambities? Ik ben altijd bezig in mijn hoofd en heb veel ideeën om meer aan te gaan bieden. We zien wel wat dat nog brengt. De volgende stap is het platform op Instagram dagelijks te gaan gebruiken. Ik heb ook net een podcast opgenomen, chronisch awesome. 

Waar ben je het meest trots op? Op mijn zoontje. Na al die zieke jaren hadden we ook niet gedacht dat ik dat aan zou kunnen.En ik ben supertrots dat ik een boek heb geschreven.

Wat is je nummer 1 tip voor andere ondernemers? 

Mijn advies als je een boek wilt schrijven is alles opschrijven, dan later alles in chronologische volgorde zetten en dan alles uitschrijven en er met tekst erbij een geheel van maken.

Als het kan is het zelf uitgeven wel een goede stap. Het overal zelf over kunnen beslissen is zo leuk. Een uitgever staat namelijk niet altijd helemaal achter jouw product. En als je tips wilt hierover, mag je altijd contact met me opnemen.

Intresse in het boek van Ilona? Bestel ‘m hier: ‘Ik ben onzichtbaar ziek’.

Heb je mij nu net ontdekt of volg je misschien al wat langer, en denk je nu ik wil wel eens met mij sparren over mijn bedrijf, schrijf je dan in!

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: