fbpx

Intermittent fasting en PDS: vermindert het je klachten?

intermittent fasting en pds

Intermittent fasting en PDS, helpt het of juist niet? Sommigen gebruiken interemittent fasting (IF) als een behandelmethode om de PDS klachten te verminderen. Ook ik begon met IF met het doel om te kijken of mijn PDS klachten zouden verminderen. Hoe ervaar ik het vasten en wat doet dat voor mijn darmen?

Belangrijk: Ben je zwanger, geef je borstvoeding, onder behandeling, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, jonger dan 21 of heb je aanleg voor eetstoornissen? Sla deze techniek dan over of overleg met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.

Wat is intermittent fasting?

In een eerder artikel schreef ik al meer over wat Intermittent fasting (afgekort: IF) is en hoe ik de eerste 1,5 maand tijdens mijn IF traject had ervaren. IF is geen echt dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wél en niet eet. Het doel is niet per se afvallen, maar anders eten. Er zijn verschillende vormen maar in het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden (eetvenster genoemd), en vast je tijdens de overgebleven tijd. Bij het vasten eet je niets maar mag je wel nog water, thee of koffie drinken. 

Lees ook:

Waarom intermittent fasting bij PDS?

Ik houd rekening met FODMAP dieet, waarbij ik kijk naar waar mijn darmen op reageren en waarvan niet. Het boek van Emma Hatcher heeft mij hier erg goed bij geholpen. Duidelijk uitgelegd en overzichtelijk. Door FODMAP dieet kunnen je darmen al rustiger worden. Maar door 16 uur niks te eten kunnen je darmen écht tot rust komen. Het is bewezen dat darmen ook echt 16 uur nodig hebben om tot rust te komen. Naast dat je darmen rust krijgen, is het ook goed voor je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel en alvleesklier. Intermittent fasting werkt blijkbaar voor meer mensen met PDS klachten waardoor het steeds vaker wordt gebruikt als behandelmethode. De basis van IF is 16 uur niet eten. Door je darmen, alvleeskier de tijd en ruimte te geven om spijsverteringsenzymen weer aan te maken, kunnen darmklachten worden verminderd. 

PDS klachten verminderen door IF

In de begin periode van het vasten, toen ik vooral aan het wennen was een het niet eten, vond ik het lastig. Daarna werd dit gewoonte en nu, ruim twee maanden verder, vergeet ik veelal dat ik niet heb ontbeten. Mijn klachten zijn wel degelijk verminderd. Mijn darmen zijn rustiger, ik kan makkelijker dingen eten die niet onder FODMAP dieet vallen zonder direct last van te hebben en er zitten minder schommelingen in veel en geen last van PDS klachten hebben. Door het vasten hebben mijn darmen blijkbaar genoeg tijd om zich te resetten. Als ik iets ‘verkeerds’ eet wat mijn darmen niet kunnen handelen, dan heb ik wel gewoon last van PDS klachten. Maar overal zijn mijn darmen veel rustiger dan voorheen!

Uitzonderingen in IF

Wel merk ik, als ik iets heb gegeten waar mijn darmen op reageren en ik hierdoor naar het toilet moet, ik mijn vasten moet doorbreken. Vaak wanneer ik last heb van PDS klachten kost het me veel energie, word ik misselijk en moe. Dan vind ik 16 uur heel lang om niet te eten en eet ik soms wel eerder als ik me daar beter bij voel. Dit is echt luisteren naar je eigen lichaam! Daarnaast is het niet slecht als je na enige tijd te hebben gevast weer eens in de zoveel tijd ontbijt, omdat je het bijvoorbeeld leuk vindt om met je gezin zondags te ontbijten. Wanneer ik hier een uitzondering in maak, merk ik het de volgende dag wel extra goed dat ik niet ontbijt, maar de dag erna is het alweer goed. 

Kookboek tip voor FODMAP vriendelijk koken:

Wil je meer lezen over voordelen die ik ervaar met IF? Lees dan zeker dit artikel! Hoe ervaar jij jouw IF traject? Laat je ervaring achter door een reactie hieronder achter te laten. 

Liefs, Fenna

Wil jij weten wat mijn favoriete producten zijn? Bekijk dan mijn webshop!

Inspiratie nodig om content te delen voor op jouw Instagram? Download dan hier mijn GRATIS e-book voor 10 content ideeën!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: