fbpx

Leren leven met een chronische ziekte: 3 praktische tips!

Leren leven met een chronische ziekte

Leren leven met een chronische ziekte, hoe doe je dat? Die vraag krijg ik vaak! Hoe heb jij leren accepteren wat je wel en niet kunt? Hoe lukt het jou om fijn je je vel te zitten, ondanks dat je lichaam niet altijd meewerkt. Dat is niet van de een op de andere dag gegaan, maar ik heb wel 3 praktische tips!

Leren leven met een chronische ziekte

 1. Mogelijkheden leren denken

Wat kun je wél? In plaats van kijken naar wat je niet kunt. Dat is een van de belangrijkste vragen voor mij om in mogelijkheden te denken. Met grote dingen én met kleine dagelijkse dingen denk ik vaak in mogelijkheden. Ik wil van punt A naar punt B, maar hoe? Met kleine dingen zoals ik moet vandaag koken maar ik heb een drukke werkdag, dan ga ik mezelf niet dwingen om half uur in de keuken te staan, ik doe een pizza in de oven. Ja, zo simpel kan het zijn… En juist door met de kleine dingen te beginnen om in mogelijkheden te leren denken, ga je ook voor grotere dingen makkelijker mogelijkheden leren zien!

Zoals, mijn keuze om naar Valencia te gaan. Ik heb mezelf zeker 100 keer afgevraagd, nadat ik de beslissing had genomen om naar Valencia te gaan, “WAAR BEN IK AAN BEGONNEN?!”. Waarop het antwoord was, ik wilde weg, iets nieuws en voor mijn longen iets nieuws proberen. Nu kun je denken, waarom wil je dat gaan doen als er zoveel problemen zich voordoen? Dat is niet de vraag die je moet stellen! De vraag is: waarom niet? En als “ik kan het niet” of “ik durf het niet’ het antwoord is, is dat voor mij persoonlijk geen goede reden. Je wilt het dus wel, maar je houdt jezelf tegen> lees meer over denken in mogelijkheden.

 1. Je eigen pad bewandelen

Eerlijk? Ik denk niet dat ik op dit moment verder zou kunnen zijn dan waar ik nu ben. Ik doe alles om mezelf te ontwikkelen. En waar ik nu sta had ik een half jaar geleden nooit verwacht, ik had verwacht dat ik daar een jaar voor nodig zou hebben, niet een paar maanden. Wel ben ik me er van bewust dat ik alles stap voor stap moet doen. Ik kan geen 40 uur maken per week, ik maak de helft en in die uren moet ik het werk doen én moet ik naar mijn lichaam luisteren. Wellicht zou iemand anders het sneller doen of meer kunnen doen. Maar, voor mij, weet ik dat ik alles doe wat ik kan doen. Om mijn eigen ding te doen, op mijn eigen tempo en mijn eigen keuzes te maken die werken voor mij als persoon én voor mijn lichaam, is zo rustgevend! Het is zo fijn om te weten en te doen dat het pad dat ik bewandel precies goed is voor mij op dit moment. -> leer meer over wat ik nu allemaal doe om mijn droomleven te leven.

3. Zelfacceptatie

Nee, ik kan niet alles zoals iemand met geen beperkingen die kan doen. Ik heb geen rechte rug. Nee, ik kan niet fulltime werken. Op het moment dat je jezelf tegenhoud ben je jezelf pas echt aan het beperken. Ooit heb ik gezegd, dat ik dacht dat ik mezelf nooit helemaal kon accepteren. Daar kom ik nu op terug. Want ik weet hoe ik me nu voel, ik voel me goed, ik doe wat ik wil doen, ik doe wat ik kan doen en ik sta voor de spiegel en dan denk ik “you go girl!”. Dit gevoel, dat bevestigde voor mij dat ik wel mezelf heb geaccepteerd. -> lees meer over hoe ik mezelf en mijn lichaam heb geaccepteerd. 

Boektips om te leren leven met een chronische ziekte! 

Ik heb één boek, twee keer gelezen, namelijk het boek van Brené Brown over moed van imperfectie. Over de kracht van imperfectie, kwetsbaarheid en fouten durven maken. Dit boek lezen (of een ander boek van Brené Brown, ik heb ze allemaal gelezen) verandert je kijk op jezelf en laat je zien hoe het ook anders kan.

Van denken in beperkingen, naar grenzeloos leven! 

Je laat je tegenhouden door je eigen fysieke en mentale grenzen, waardoor er niks veranderd. Je komt energie en tijd te kort. Balans vinden tussen wat je wilt en wat je kan lijkt onmogelijk. Je beperkingen houden je tegen. Of houd jij jezelf tegen? Met online cursus Grenzeloos Leven creëer jij een grenzeloze mindset. Zodat je niet meer in beperkingen denkt en stopt met jezelf tegenhouden! Je hebt de grens opgezocht van wat jij wilt, wat jouw lichaam kan en hoe jij wil leven. Je leeft je mooiste leven dankzij je beperkingen, je bent grenzeloos positief en ziet eindeloos veel mogelijkheden. Als ik het kan, kan jij het ook! -> Meer informatie over de online cursus.

Hoe leer jij leven met een chronische ziekte? Leren kijken naar wat jij kan, wat je wilt en wat je lichaam kan is een groot onderwerp in mijn nieuwe online cursus Grenzeloos leven! tart vandaag nog met denken in mogelijkheden: ja, ik wil Grenzeloos Leven!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

2 Reacties

 1. 16 mei 2021 / 10:21

  Ik lees veel herkenbare punten die ik het afgelopen jaar heb doorlopen. Ik werk nu echt op basis van flow (energie) naast mijn gemaakte afspraken. De afspraken hebben altijd de hoogste prio. Waardoor ik mijn energie heel gemakkelijk kan verdelen.
  Het is ook heel herkenbaar dat ik ook geen 40 uur kan werken. Maar dat vind ik nog niet eeens zo erg. Persoonlijk heb ik ook niet zoveel aan alle businesstips op internet die je vaak voorbij ziet komen. Eigenlijk passen ze nooit echt bij mij, hoe ik ben, wat ik kan etc. Dus ik heb besloten het gewoon alleen te doen. Wel ga ik je tip over Brené Brown eens opvolgen. Dat klinkt interessant! Zag dat er op Netflix ook een docu op staat. Dus die gaat op de lijst 🙂

  • 20 mei 2021 / 14:13

   Wat goed dat je lekker op je flow werkt nu, zoveel fijner! Ja zeker de docu kijken van Brene Brown én haar Tedtalk op YouTube is ook een aanrader! Liefs Fenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: