fbpx

Leven met een chronische ziekte: hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

door | mei 10, 2022 | Leven

Leven met een chronische ziekte is ook leren omgaan met je fysieke grenzen in het dagelijks leven. Maar hoe ziet een gemiddelde dag eruit als je chronisch ziek bent? Ik deel mijn ervaring in het dagelijks leven!

Leven met een chronische ziekte

Door mijn chronische ziektes heb ik last van vermoeidheid en pijn, kort door de bocht is dat waar ik in het dagelijks leven het meeste last van heb. Ik ben online ondernemer en werk locatie-onafhankelijk, dat houd in dat ik eigenlijk altijd en overal zou kunnen werken zolang er wifi is. Voor mij betekent dat heel veel vrijheid, ik hoef niet per se naar kantoor en ik kan als ondernemer mijn eigen uren indelen. Ook dit zorgt ervoor dat ik goed kan luisteren naar mijn lichaam en mijn taken hierop kan afstemmen. Natuurlijk snap ik dat dit niet voor iedereen geldt, dus probeer uit dit artikel mee te nemen wat voor jou interessant is! Ik probeer je zo in ieder geval de mogelijkheden te laten zien.

Ochtend

Ik start mijn ochtend rustig op, ik zet wel altijd een wekker rond hetzelfde tijdstip. Maar ik heb geen haast om om 09.00 uur achter mijn bureau te zitten. Vaak rol ik vanuit bed mijn yogamat uit en start ik mijn ochtend met 20 minuten yoga én tijd voor mezelf. Daarna ontbijt ik en maak ik me klaar voor de dag. Wanneer ik slechter heb geslapen blijf ik wat langer in bed liggen of laat ik yoga even voor wat het is. Tussen 09.00 en 10.00 uur ga ik achter mijn laptop zitten om te werken voor mijn bedrijven Studio Luchtig en Hou Het Luchtig.

Middag

Rond 12.30 uur / 13.00 uur stop ik met werken om te lunchen. Indien ik klaar ben met mijn taken sluit ik mijn laptop af en anders open ik na de lunch voor uiterlijk nog één uur mijn laptop, ik werk zo’n 4 uur per dag. Wanneer ik klaar ben met werken ga ik vaak even naar buiten om te wandelen of vind ik het fijn om even een paar bladzijdes te leven uit een boek. Mocht ik iets plannen met vriendinnen, dan kan dat vaak wel na de lunch, maar vaak werkt iedereen dus sociale activiteiten vinden vaak in het weekend plaatst of in de avond. Daarna ben ik er rond 16.00 uur wel klaar mee en ga ik lekker op de bank liggen om lekker serie te kijken.

Avond

Aan hert begin van de avond, rond 18.00 kook ik vaak, dit is vaak wat makkelijks aangezien mijn energie dan wel redelijk op is. Soms komt er een vriendin eten of ga ik bij iemand eten, ik vind dat altijd wel gezellig, maar liever niet meer dan 1x doordeweeks. Als ik klaar ben met eten ruim ik de keuken op en zet ik de vaatwasser aan en doe ik vaak ook al iets comfortabels aan, mijn medicatie, make-up eraf en tandenpoetsen, dan ben ik écht klaar met dingen doen. Daarna vind je me de rest van de avond wel op de bank.

Een uur voordat ik wil slapen ga ik naar bed om nog wat te lezen. Dit is vaak rond 21.30/22.00 uur en rond 23.00 uur slaap ik vaak wel. In bed lees ik via mijn ereader, dan kan ik lekker makkelijk plat liggen én lezen. Dit geeft voor mijn lichaam al veel meer rust.

Waar houd ik rekening mee in het dagelijks leven met een chronische ziekte?

  • Plannen

Ik plan graag, zoals werk taken maar ook tijd voor mezelf en sociale dingen. Zo heb ik ook een dagplanning die mij helpt om balans te vinden. Op deze manier komt altijd alles aanbod zonder dat er een week voorbij gaat en ik door blijf denderen, dat werkt niet. Ik probeer elke week wel minimaal twee dagdelen helemaal niks te plannen. Vaak een ochtend in het weekend en een middag doordeweeks. En sociale activiteiten plan ik dan vaak op zaterdag- of zondagmiddag.

  • Rustmomenten

Rustmomenten plan ik doordeweeks door bijvoorbeeld niet elke avond iets te plannen of elke middag. Maar ook echte rustmomenten waar ik goed bij bijtank, zoals een boek lezen of lekker een serie kijken. Soms is dat dus iets acties, zoals wandelen en andere keer een pyjama dag. En soms is dat een powernap in de middag.

  • Bewegen

Bewegen is voor mij ook erg belangrijk, om mijn klachten de baas te blijven maar ook om me goed te voelen. Daarom start ik drie keer per week met yoga en ga ik zo vaak mogelijk naar buiten om lekker te wandelen, podcast in en gaan!

  • Huishouden en boodschappen

Bij een huis hoort natuurlijk een huishouden! Ik ga 1x per week boodschappen doen, zo kost het me het minste energie, hiervoor maak ik een weekmenu zodat ik van te voren kies wat ik wil koken en haal ik standaard dingen in huis zoals fruit en boterhammen. Wat betreft schoonmaken helpt mijn zusje (betaald) om de week mee met grotere dingen, zoals dweilen en douche, en doe ik in het weekend kleinere dingen bijwerken, zoals stoffen en stofzuigen. Voor de rest houd ik het doordeweeks goed bij door tussendoor op te ruimen en niet al te veel te laten slingeren.

Dat is mijn dag! Wil je meer mogelijkheden zien en kijken wat past bij jou, download dan mijn gratis ebook!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

leven met een chronische ziekte