fbpx

Lijstje vol mogelijkheden voor een positiever leven & wat is die van jou?

lijstje vol mogelijkheden

Een lijstje vol mogelijkheden? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Toch heb ik er een én jij ook. Ondanks dat ik een chronische ziekte heb betekend dat nog niet dat ik niks zit te doen. Als je mijn blog al even volgt, weet je het wel: positief (leren) leven! En daar zal een lijst vol mogelijkheden bij helpen. Samen met Milena van Willekeurige korte verhalen hebben we via Instagram bedacht dat we gingen samenwerkingen. Allebei hebben we een lijst gemaakt die we graag met jullie delen, met het doel dat jij voor jezelf ook zo’n lijst gaat maken. We zien ze graag terug #lijstjevolmogelijkheden!

Lijstje vol mogelijkheden

Een lijst vol mogelijkheden houdt in dat jij een lijst maakt met dingen die je altijd kan en waar je vrolijk van wordt. Waarom? Door zo’n lijstje bij de hand te hebben kun je makkelijker op dagen wanneer je je minder goed voelt toch naar iets zoeken wat je altijd kan en waar je positieve energie van krijgt. Zo ziet een dag waarop je voelt/denk dat je niks kunt er hopelijk toch wat positiever uit. Om dit eenmalig te doen hoef je hier ook verder geen aandacht aan te schenken, je hoeft op moeilijke dagen niet te gaan zoeken naar dingen die je kunt doen, want je weet het al. Dat scheelt voor mij een hoop confrontaties waar ik op mindere dagen geen zin in heb.

Gezellig online

Zoals ik al eerder aangaf, Milena en ik hebben dit bekokstooft via Insta en mail. Daarnaast hebben we ook gewhatsappt om met elkaar te bespreken hoe we dingen doen en elkaar beter te leren kennen. Dat is voordeel van online, je hoeft je huis niet per se uit om het ‘gevoel’ te hebben dat je sociaal contact hebt. Dit betekent niet dat ik zeg dat je binnen moet blijven zitten, zeker niet! Maar het kan wel gemakkelijker zijn om zo in contact te komen met andere mensen. Een deel van ons gesprek wil ik graag met jullie delen, zo kunnen jullie Milena ook beter leren kennen en de reden achter een #lijstjevolmogelijkheden.

M: Hi Fenna, leuk dat we dit doen.

F: Ja, heel tof!

M: Eerst even voorstellen? Kun je vertellen wat je doet met Hou Het Luchtig?

F: Zeker. Ik ben Fenna, 23 jaar en ik ben chronisch ziek. Ik heb namelijk 30% minder longinhoud, de longziekte BPD, scoliose en een prikkelbare darm. Ik blog nu al bijna drie jaar onder de naam Hou Het Luchtig, hier schrijf ik over positief (leren) leven met een chronische ziekte. Dit doe ik door in mogelijkheden te denken en mijn verhaal te delen om anderen te inspireren. Door mijn blog leer ik steeds beter accepteren wat mijn lichaam wel en niet kan, ik schrijf het letterlijk van mij af. Door Hou Het Luchtig heb ik ook zoveel leuke en dappere mensen mogen ontmoeten, online en offline, dat zorgt ervoor dat ik weet dat ik niet alleen ben. Ik laat via mijn blog, maar ook veel via Instagram, veel van mijn dag zien en waar ik mee struggle, maar vooral hoe ik het oplos. Ik probeer mensen te helpen herinneren aan wat je allemaal wel kan ondanks dat je moe bent of pijn hebt en dat je niet alleen bent. Positief (leren) leven, elke dag weer, dat is mijn uitdaging en mijn kracht.

En jij? Waarom ben jij Willekeurige Korte Verhalen begonnen?

M: Wat een toffe houding heb je tegenover je ziekte. Dat vind ik bewonderenswaardig. Ik ben Milena, 25 jaar en ik ben chronisch ziek. Na een schildklierontsteking in 2013 werd bij mij de auto-imuumziekte Hashimoto vastgesteld en daarna ook ME/CVS. In februari van dit jaar ben ik gestopt met mijn opleiding en begonnen met korte verhalen schrijven voor Willekeurige Korte Verhalen. Er ging een wereld voor me open. Ik had nooit gedacht dat ik zo creatief en actief bezig kon zijn. Met deze blog introduceer ik Willekeurige Persoonlijke Verhalen en ik ben van plan meer te vertellen over mijn leven met een chronische ziekte. Ik heb zelf gemerkt dat herkenning zo veel kan doen voor acceptatie en daar maak ik graag onderdeel vanuit. Focussen op wat je wel kan, in plaats van wat je niet kan, is daarmee een mooi begin.

F: Dat lijkt me ook! We hebben allebei een lijst vol mogelijkheden gemaakt. Waarom denk je dat dat belangrijk is?

M:  Ik denk dat het voor mij vooral iets is om mezelf positief te houden. Zo’n lijst kan me helpen verder te kijken dan een slechte dag. Het is zo makkelijk om mezelf te vergelijken met wat anderen wel niet allemaal doen en kunnen. Zo’n lijst brengt me dan weer terug naar mijn eigen leven.

F: Ja, dat vind ik inderdaad herkenbaar. Voor mij is een lijstje ook handig voor als ik even niet zo lekker in mijn vel zit. Het helpt me toch iets te gaan doen waarvan ik weet dat kan ik en daar voel ik me goed bij.

M: Dat is ook belangrijk. Dat je met zo’n lijst jezelf van de bank af krijgt en toch iets gaat doen waarmee je niet over je eigen grenzen heengaat.

Lijstje vol mogelijkheden
Lijstje vol mogelijkheden

Milena heeft voor haarzelf en voor mij onze lijstje mooi vormgegeven. We hebben een blanco lijst ook voor jou, die kun je van de website van Willekeurige korte verhalen downloaden, zodat jij ook aan de slag kunt! Vergeet je lijstje niet te delen met de #lijstjevolmogelijkheden of laat een reactie achter. Wil je positiever leren denken? Bekijk hier dan 5 praktische tips!

Liefs, Fenna

Website van Willekeurige korte verhalen & Instagram

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: