fbpx

Hoe kan je leren loslaten & fuck it zeggen zonder de controle te verliezen?

loslaten

Leren loslaten of controle houden, ik vind het lastig om de juiste balans te vinden. Soms doe je alles voor je gevoel goed. Je hebt alles onder controle, maar schijn bedriegt! Daar ben ik de afgelopen weken wel achter gekomen. Ik probeerde te zorgen dat mijn lichaam zich top voelt, maar ik ben ook iemand die erg lang kan piekeren en daar stress van kan ervaren. Ik raakte gefrustreerd, wat doe ik fout? Misschien… omdat ik vergat om ook dingen los te laten?

Loslaten

Ondertussen ben ik erachter gekomen waarom mijn gedrag toch niet zo goed is, ondanks dat dat wel leek. Ik vergeet om zaken lot te laten, ik probeerde alleen krampachtig controle te houden. Ik vergat even dat mijn lichaam niet het enige probleem is. Mijn lichaam vindt blijkbaar de stress en de onrust die ik de laatste tijd ervaar toch te veel worden. De spanning in mijn lijf bouwt zich alleen maar op. Dat was weer de reden waarom ik gefrustreerd raakte. Waarom heb ik pijn? Wat doe ik verkeerd? Waarom is het niet genoeg?

Controle houden

Ik houd van controle. Toch merk ik steeds vaker wanneer ik te veel controle probeer te houden dat het vaak niet lukt. Of ik voel mij hier niet beter door. Ook weet ik van mijzelf dat ik wel moet plannen, dit is voornamelijk door mijn energielevel. Maar ik heb geen balans. Van te veel plannen word ik gestrest omdat alles fout loopt en van te weinig plannen raak ik overstuur omdat niks lukt. Hoe vind ik de juiste balans tussen loslaten en toch controle houden (tips zijn welkom)?

Fuck it

Na vier dagen heftige hoofdpijn, waarvan ik zeker weet dat de pijn niet van uit mij nek/rug kwam, kwam ik tot de conclusie dat ik toch iets moet veranderen. Ik ben mij ervan bewust dat maart een rare en heftige maand word voor mij. Er staat heel veel op de planning, vooral persoonlijke veranderingen, en daarom denk ik dat er nu iets moet veranderen. Kijken of ik mijn gedrag kan aanpassen… dat is niet makkelijk maar ik wil het graag proberen!

Na de wijzen woorden van mijn moeder en de bemoedigd tekst van Femke Kamps in het boek Fuck The Lifestyle Crisis ga ik het volgende uitproberen… vaker FUCK IT zeggen! Who’s with me?

Liefs, Fenna

2 Reacties

 1. Loes Hartman
  22 februari 2018 / 07:58

  Hoi,

  Hier ook zo’n controlefreakje..
  Ik ben er wel achter dat het idd meer loslaten is…maar dat voordat je kunt loslaten dingen moet proberen te accepteren. Accepteren dat het even niet gaat…dat het anders loopt dan je dacht enz..
  Accepteren wat je voelt.
  Voor mij geldt dat iig zo..
  Mijn lijf werkt mij vaak zo tegen en ik heb er altijd tegen gevochten en geprobeerd om de pijn of last zsm weg te krijgen. Maar dat lukt niet en kost veel energie..dat vechten.
  Dus probeer ik mij er nu zo vaak als dat t lukt bij neer te leggen en t te accepteren. Nu is t zo..morgen kan het weer anders zijn.
  Maar t is verdomd moeilijk!
  Soms raak ik zo gefrustreerd ervan!
  T is een leerproces..maar mij er bewust van zijn is stap 1.
  We gaan vanzelf wel al lerende meer balans vinden in alles!
  En..ik doe met je mee… soms gewoon ff Fuck it!!

  • 23 februari 2018 / 15:03

   Hee Loes, fijn dat het vaker lukt om het te accepteren dan er tegen in te vechten! Zeker moeilijk, soms lukt het beter dan anders. Maar inderdaad, elke keer leer je weer ūüôā Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: