fbpx

Luisteren naar je lichaam, toegeven & signalen herkennen

door | dec 13, 2018 | Chronisch Ziek

Drie weken voor een deadline. Juist op dat moment wanneer mijn to do lijst bom vol is. Word ik ziek. Een hele week ben ik uit de running. Redelijk beetje bijzonder: ik kon me snel neer leggen bij het feit dat ik niks kon doen. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik letterlijk helemaal niks meer kon doen.

Luisteren naar je lichaam

Vandaag, zo ongeveer een week voor de deadline, heb ik een rare twee weken achter de rug. Op een positieve manier. Ik heb geleerd dat mijn lichaam best veel kan als ik er maar goed naar luister. Als ik mijn lichaam niet over vraag kan ik meer doen dan wanneer ik door blijf denderen. Misschien wist ik dit stiekem eigenlijk wel. De afgelopen weken is dit alleen bevestigd.
Als je iets leuks vindt wil je dat natuurlijk zo goed en veel mogelijk doen. Voor mij is dat de afgelopen weken, school. Nou ja, school vind ik niet zo spectaculair leuk, maar het boek wat ik aan het schrijven ben wél. De afgelopen weken zijn vele uren in mijn boek gaan zitten. Omdat ik zo weinig naar school hoef (1 dag) kan ik de week grotendeels indelen zoals ik het fijn vind.

Toegeven

In de week dat ik ziek was en de week die daarop volgde heb ik goed gebruik gemaakt van mijn tijd en vrijheid die school mij geeft door goed naar mijn lichaam te luisteren. Hoe ik dat heb gedaan?  Als eerste moest ik op de noodrem trappen omdat ik ziek werd, een griepje volgens mij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een week uit de running was. Ook zorgde ik er juist in die week voor dat ik niet te snel weer begon met werken/schrijven.
Na zes dagen had ik er vertrouwen in dat ik wat kon gaan doen. Ik begon rustig, met twee uurtjes werken, slapen in de middag en de rest van de dag rusten. Dit was de steekproef, kon ik dat aan, dan kan ik de volgende dag hetzelfde doen of ietsjes meer. Dat ging goed.

Luisteren naar je lichaam

Signalen herkennen

Maar na twee dagen merkte ik aan mijn lichaam dat ik nog steeds niet 100% was. Hoe wist ik dat ik nog steeds niet fit was? Signalen die voor jou misschien ook herkenbaar zijn?

  1. Moe en futloos
  2. Slechte stoelgang
  3. Hoofdpijn

Deze signalen gaven aan mij aan dat ik toch nog niet volle gas vooruit kon. Ondanks dat ik niks anders wilde! Ik wilde juist lekker veel doen en weer gaan schrijven. Ik wist, als ik dat ga doen, ben ik over een week weer ziek. Dat wilde ik niet. Door te luisteren naar mijn lichamen heb ik de week na mijn griep (vorige week) elke middag nog geslapen. Ik ging werken/schrijven, lunchen, slapen en nog een uurtje werken/schrijven. Zo kon ik wel productief zijn maar hoefde ik van mijn lichaam niet te veel te vragen. Dit kon ik natuurlijk wel alleen doen doordat ik zo weinig naar school hoef. Perfect voor mij!

Luister jij goed naar je lichaam? Herken jij de signalen van jou lichaam?

Liefs, Fenna