fbpx

Mediteren voor beginners: ik begon voor de tweede keer met dagelijks mediteren

Mediteren voor beginners

Mediteren voor beginners: ik begon met dagelijks mediteren, hield dit ruim 2 jaar vol en stopte. 19 januari 2018 was de eerste keer dat ik mediteerde. Ik vond dit zo fijn en deed het bijna 2,5 jaar lang. Elke avond mediteerde ik, alhoewel, nu ik zo terug denk waren het meer ontspanningsoefeningen. Ik stopte abrupt en nu ben ik weer begonnen. 

Mediteren voor beginners: voor de eerste keer

Ik schreef mijn eerdere bevindingen als in verschillende artikelen en allemaal positief, zoals:

Nu hoor bijna ik je denken, “waarom ben je gestopt als het je zo goed beviel?”. Het werd meer een ‘moetje’, iets wat ik mezelf oplegde maar ik me niet meer echt prettig bij voelde. Ik deed het vooral ’s avonds, voordat ik ging slapen. Zette de app Headspace aan en de deed een van de slaap meditaties. Toen wilde ik eigenlijk ook niet meer mijn telefoon er ’s avonds bij pakken en ik had ook wel het gevoel dat ik zonder kon. Ik stopte abrupt en heb, buiten aantal keer met yoga, niet meer gemediteerd. Tot nu. Gek genoeg begon ik ook nu met mediteren in januari. Eerst in 2018, nu 2021. 

Voor de tweede keer beginnen met mediteren

In januari had ik een aantal weken achter elkaar, drie of vier weken, die emotioneel heel veel van mij vroegen. Steeds weer kwam ik tegen, schrijven, dankbaar zijn en mediteren. Ik ben toen weer meer gaan schrijven, dankbaarheden werden al dagelijks opgeschreven en ik kon weer gaan mediteren. Ik heb ook veel geleerd de afgelopen jaren over mediteren in het algemeen en kwam erachter dat ik mijn eerste keer mediteren vooral gebruikte als ontspanningsoefening. Maar echt mediteren is toch wel andere koek, dat is hard werken, oefenen en discipline tonen. Dat wilde ik! Ik wil écht leren mediteren. Ik begon, net als de eerste keer, weer met de ‘gratis’ 10 dagen mediteren via de app Headspace. Dat beviel me weer zo goed dat ik nu weer een abonnement heb op de app! 

Voor- en nadelen van mediteren

Voordelen:

 • Mediteren vermindert stress, angst en haast.
 • Je voelt je liefdevoller, kalmer en gelukkiger.
 • Tegenslagen voelen minder zwaar.
 • Je beseft dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt.
 • Het leven verloopt met minder moeite, minder weerstand.
 • Het wordt eenvoudiger om in het moment te leven.

Nadelen:

 • Het kost tijd.
 • Het kost discipline.
 • Het voelt soms alsof je het verkeerd doet of dat het niet lukt. 

Mediteren voor beginners: Nu ga ik écht leren mediteren

Maar nu ga ik écht leren mediteren. Hieronder een aantal tips die jou hopelijk ook op weg helpen!

 1. Maak er een gewoonte van: ik heb al een moment gevonden op de dag gevonden die voor mij fijn is. Rond 20.00 uur, rond die tijd wil ik mijn telefoon wegleggen voor die dag en net daarvoor mediteer ik. Mediteren én meteen telefoon wegleggen. 
 2. Gebruik een app of timer: er zijn talloze apps, websites, timers die je kunnen helpen leren mediteren. Ik ben fan van Headspace (niet gesponsord). 
 3. Probeer je hoofd niet leeg te halen: in de eerste (gratis) 10 dagen via Headspace wordt hier al de nadruk op gelegd. Wil je zelf aan de slag met mediteren, probeer dan niet je hoofd leeg te maken. Dat is niet het doel van mediteren. Probeer je gedachtes er te laten zijn, zonder dat je er iets mee doet. Ook lukt het soms wel en soms niet. Laat je niet tegenhouden, het ging niet zo goed en de volgende dag probeer je het gewoon weer. Oefening baart kunst. 
 4. Frequentie: met mediteren is het zo dat je het beter elke dag 3 minuten kunt dan 1 keer per week een half uur. Probeer dit dan ook uit te bouwen tot dat het je lukt om wat langer te mediteren. Ik begon met 3 minuten, toen 5 en nu 10. Daarna zou ik graag 2x op een dag willen mediteren, door de ochtend erbij te pakken, toekomstplannen zullen we maar denken. Stap voor stap!

Hieronder artikelen met meer tips:

Ga jij ook beginnen met mediteren? Of doe je het al langer?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: