fbpx

Minor of stage met een beperking, wat zijn je mogelijkheden?

Minor of stage met een beperking

Minor volgen of stage lopen, maar met een beperking? Wat zijn je mogelijkheden? Ik ging je voor en deel mijn ervaring en wat ik tijdens mijn zoektocht ben tegengekomen. Minor en stage waren twee dingen waar ik het meest tegen op keek als ik qua lichamelijke beperkingen kijk. Maar ook een van de dingen wat mij erg leuk lijken omdat het mij erg interessant lijkt! 

Minor of stage met beperking

Wat zijn je mogelijkheden? Je hebt er super veel! Stap 1 is om informatie in te winnen. Ik heb ik de derde week van het tweede schooljaar al een afspraak gemaakt met mijn slb’er (studieloopbaanbegeleider) om stage en minor te bespreken. Alles om er op tijd bij te zijn als en goede afspraken te maken. Het ging allemaal veel makkelijk dat ik had gedacht!

Stage

De ‘gewone’ regel voor iedere student: 17 week lang & 38 uur per week stage moeten lopen (dit is op Fontys Economische Hogeschool, derde leerjaar, controleer goed wat dat op jouw opleiding is). Dat houd in dat ik nog geen week vol ga houden… ik vol stress met mijn slb’er hierover gesproken. Zij stelde mij gerust dat ik dat niet per se hoef te doen, ik moet net als iedereen een plan schrijven maar dit mag ik in overleg met het stagebedrijf thuis doen of in de door ons afgesproken uren die ik stageloop. Wat ideaal is, ik moet nu alleen een stagebedrijf vinden die dat ook goed vindt, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Uiteindelijk heb ik die gevonden, waar en hoe ik dat heb aangepast lees je in dit artikel.

stage beperking

Minor

Minor… dat is iets waar ik minder enthousiast van werd. Ik keek hier echt naar uit, maar op een gegeven moment niet meer zo. Ik heb er aan gedacht om mijn minor in het buitenland te doen of ergens anders in Nederland, maar ik kwam er ook snel achter dat ik het risico niet kan nemen om ziek te worden of dat het teveel word om op mijzelf te wonen en dus mijn minor niet kan afronden. Daar was mijn slb’er en mijn moeder het ook mee eens. Dus, in de buurt, maar dagelijks de trein nemen kost voor mij ook super veel energie, en ook een lange afstand rijden heb ik vaak na een schooldag ook de energie niet meer voor. Dus, Tilburg… maar jammer genoeg zijn er in Tilburg maar erg weinig minors en eigenlijk maar één die mij dan nog leuk lijkt. Uiteindelijk heb ik een super tijd gehad op mijn minor! Daar lees je hier alles over.

Aanpassen voor minor of stage met een beperking

Voor het derde leerjaar heb ik mij moeten aanpassen aan de eisen van school + de eisen die mij lichaam stelt aan mij. Dat vond ik best confronterend, dat ik niet kan kiezen wat ik zou willen. Maar ik heb gekozen voor wat ik wél kon en daarin de beste keuze gemaakt. En daar ben ik super blij mee! Dus, mijn tips zijn:

  • Op tijd met je opleiding in overleg te gaan over de eisen die ze stellen
  • Vraag naar wat de intentie is van de stage; uren maken of stage(verslag) goed afronden. Als de intentie is om je (stage)verslag goed af te ronden kan dat dan ook niet in minder uur?

Ook voor je minor, ga op tijd kijken wat je keuzen en mogelijkheden zijn en vraag aan je slb’er als je er zelf niet uit komt of hij/zij je wilt helpen. En natuurlijk mag je ook altijd mij mailen!

Liefs, Fenna

2 Reacties

  1. conny
    8 oktober 2017 / 10:16

    als je in den bosch een slaapplek nodig hebt kan ik er een voor je maken, met eten was en een tafel. misschien een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: