Studeren met een beperking: Minor & stage mogelijkheden

Studeren met een beperking: Minor & stage mogelijkheden

Ik zit nu in het tweede leerjaar wat betekent dat ik volgend schooljaar een stage en een minor moet afronden om mijn diploma te behalen. Dat is twee dingen waar ik het meest tegen op kijk als ik vanuit mijn lichamelijke beperkingen kijk, maar ook een van de dingen wat mij erg leuk lijken omdat het mij erg interessant lijkt! Op het mbo heb ik twee stages gelopen waar school van mij verwachtte dat ik deze stage, net als iedereen, fulltime zou lopen. Wat natuurlijk gekkenwerk is, ik zal nooit fulltime kunnen werken waarom dan wel met stage?! Dit was een strijd en die strijd heb ik verloren… Dus, op het hbo wilde ik op tijd achter de informatie aan. 

Informatie

Ik heb ik de derde week van het tweede schooljaar al een afspraak staan met mijn slb’er (studieloopbaanbegeleider) om stage en minor te bespreken. Alles om er op tijd bij te zijn als en goede afspraken te maken. Het ging allemaal veel makkelijk dat ik had gedacht!

Stage

In de ‘gewone’ regeling staat dat iedere student 17 week lang 38 uur per week stage moeten lopen. Dat houd ik nog geen week vol… ik vol stress met mijn slb’er hierover gesproken. Zij stelde mij gerust dat ik dat niet per se hoef te doen, ik moet net als iedereen een plan schrijven maar dit mag ik in overleg met het stagebedrijf thuis doen of in de door ons afgesproken uren die ik stageloop. Wat ideaal is, ik moet nu alleen een stagebedrijf vinden die dat ook goed vindt, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

Minor

Minor… dat is iets waar ik minder enthousiast van word. Ik keek hier echt naar uit, maar nu niet meer zo. Ik heb er aan gedacht om mijn minor in het buitenland te doen of ergens anders in Nederland, maar ik kwam er ook snel achter dat ik het risico niet kan nemen om ziek te worden of dat het teveel word om op mijzelf te wonen en dus mijn minor niet kan afronden. Daar was mijn slb’er en mijn moeder het ook mee eens. Dus, in de buurt, maar dagelijks de trein nemen kost voor mij ook super veel energie, en ook een lange afstand rijden heb ik vaak na een schooldag ook de energie niet meer voor. Dus, Tilburg… maar jammer genoeg zijn er in Tilburg maar erg weinig minors en eigenlijk maar één die mij dan nog leuk lijkt. Het is niet wat ik wilde, maar ik zou die minor wel leuk vinden. Dus, één keuze uit alle keuze die je zou kunnen maken als student. Ik moet mij zo erg aanpassen aan school en het is zo confronterend dat ik niet kan kiezen wat ik zou willen!

Dus, mijn tip is om op tijd met je opleiding in overleg te gaan over de eisen die ze stellen. En vraag ze wat de intentie is van de stage; uren maken of stage(verslag) goed afronden. Als de intentie is om je (stage)verslag goed af te ronden kan dat dan ook niet in minder uur?

Ook voor je minor, ga op tijd kijken wat je keuzen en mogelijkheden zijn en vraag aan je slb’er als je er zelf niet uit komt of hij/zij je wilt helpen.

En natuurlijk mag je ook altijd mij mailen!

Liefs, Fenna

2 Reacties

  1. conny
    8 oktober 2017 / 10:16

    als je in den bosch een slaapplek nodig hebt kan ik er een voor je maken, met eten was en een tafel. misschien een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.