fbpx

Bijkletsen: de minor creatief schrijven & het begin van het derde leerjaar

Bijkletsen: de minor creatief schrijven & het begin van het derde leerjaar

Ik heb het overleefd! Waar heb jij het over? Over de eerste week van het nieuwe schooljaar en van mijn minor creatief schrijven :). Misschien is het je opgevallen, maar het is lang geleden dat ik zo weinig berichten heb geplaatst en zo niet actief ben geweest voor Hou Het Luchtig. Ik wil je daarom even bijpraten en laten weten wat ik ga doen het komende halfjaar. Het is niet niks, want ik schreef eerder al een artikel over faalangst n.a.v. het komende halfjaar.

Minor creatief schrijven

Mijn derde leerjaar aan de opleiding communicatie van Fontys Economische Hogeschool is van start gegaan. Ik volg nu alleen les aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek want ik begin dit jaar met een minor creatief schrijven. Wat houdt deze minor creatief schrijven in: “In twintig weken een boek schrijven. Om jouw verhaal te vertellen maar ook om je eigen schrijfproces te leren kennen en te onderzoeken. Zodat je na afloop niet alleen een boek in je handen houdt maar ook gegroeid bent als schrijver. Een schrijver die kritisch kan kijken naar zijn eigen teksten, die zich bewust is van zijn eigen sterktes en zwaktes, weet waaraan hij nog moet werken en vooral ook hoe.”

Ik heb voor deze minor gekozen omdat ik houd van lezen en schrijven, vooral voor mijn blog. Dus ik ben super benieuwd naar hoe het is om een echt boek te schrijven (alle ideeën zijn welkom). Omdat ik veel (korte stukken) schrijf ben ik erg benieuwd naar mijn proces en hoop ik veel te leren over schrijven. In de afgelopen week heb ik al erg veel geleerd! Over o.a.:

  • Verschillende schrijfprocessen van schrijvers
  • Observeren
  • Hoe je schrijven kunt trainen
  • Verschillende genres
  • Personages creëren

Het begin van het derde leerjaar

De eerste twee weken van de minor creatief schrijven zijn ‘bootcampweken’. Dat betekent lange dagen les en ook veel les op locaties, zoals Amsterdam of in de bibliotheek. We krijgen workshops van schrijvers, kunstenaars en we hebben zelfs een boekproeverij gehad. Heel veel informatie komt op er op je af tijdens zo’n week, maar je mag gelukkig ook wat doen, schrijven natuurlijk. En lezen, er wordt ook van je verwacht dat je veel gaat lezen en ook boeken die je zelf niet zo snel zo lezen om je kennis te verbreden.

Maar, ik begin dit bericht met ‘ik heb het overleefd’. Dat bedoel ik vrij letterlijk, want het was superzwaar. Op dit soort momenten ben ik erg blij dat ik lekker thuis woon en mijn ouders mij opvangen. Hoe ik het deze week heb volgehouden is mij een raadsel… Nou ja, niet helemaal. Ik probeer niet te veel druk op mijzelf te leggen, toegeven als iets niet lukt en daarna te kijken wanneer of hoe ik het wél kan doen. Ik heb bijvoorbeeld de opdrachten die je meekreeg om thuis te maken voor de volgende dag niet meteen gemaakt. Ik ben elke dag toen ik thuiskwam een uur op bed gaan liggen, avond gegeten, en op de bank geploft. De opdrachten maakte ik in de ochtend want ik stond een uur eerder op. Plannen is key!

Ook wil ik even melden dat er geen Hou Het Ambitieus online komt de eerste zondag van september, volgende maand weer of ergens tussendoor. I don’t know. Maar komt goed. Eerst ga ik mij focussen op school en als ik weer in het ‘school’ ritme zit komt Hou Het Luchtig ook weer op mijn prioriteitenlijstje te staan.

Liefs, Fenna

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: