fbpx

Column: Wat heb je nodig als moeder van een kind met een beperking? #3

moeder van een kind met een beperking

Dit is de derde keer dat ik mijn moeder aan het woord laat op Hou Het Luchtig. De eerste twee artikelen bevielen zo goed, dat moeten we vaker doen! Hier kun je het eerste bericht lezen; de introductie, en het tweede bericht vind je hier; wat gaat over in hokjes denken. Vandaag vertelt mijn moeder, Ineke, over wat je nodig hebt als moeder van een kind met een beperking. Nog steeds kan ik rekenen op de steun van mijn moeder, haar begrip en kan ik altijd met haar praten. Het is niet niks om moeder te zijn van een kind met een beperking. Daarom ook deze rubriek, als een soort van mijn blijk van waardering voor alle moeders!

Moeder van een kind met een beperking

Ineke; “wat heb je nodig als moeder van een kind met een beperking? Onder andere:

  1. Uithoudingsvermogen: het gaat niet over dus blijft het energie kosten.
  2. Intelligentie: omdat je moet snappen wat de dokters vertellen over jouw kind. Of omdat je al die moeilijke regeltjes moet snappen als je wat moet regelen.
  3. Veel geduld, maar dan vooral als er iets geregeld moet worden en je afhankelijk bent van anderen.
  4. Empathisch vermogen: omdat je moet snappen waarom een ander iets fout doet, zoals als er iets nog steeds niet is geregeld etc. Maar ook naar je kind toe en naar de andere gezinsleden.
  5. Humor: je moet blijven lachen. Samen met Fenna, maar ook met je gezin.
  6. Doorzettingsvermogen: omdat je moet blijven denken in mogelijkheden en niet in wat ze niet kan. En wat wij daarom niet kunnen. Maar het is een rijk gevoel dat ik de moeder mag zijn van een kind dat ondanks beperkingen haar grenzen opzoekt en zo zich steeds verder ontwikkelt.

Dus….kijk vooral naar wat wel kan en niet naar wat niet kan.”

Zoals jullie van mij gewend zijn denk ik in mogelijkheden. Dat heb ik dus niet van vreemde, hihi. Als jullie deze rubriek leuk vinden gaan we zeker verder, dus laat hieronder in de comments weten wat jullie ervan vinden.

Liefs, Fenna & Ineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: