fbpx

Mogelijkheden leren denken: 7 tips om voor elke uitdaging een oplossing te vinden!

door | apr 27, 2021 | Mindset

In mogelijkheden leren denken, dat is iets wat ik van jongs af aan heb meegekregen. Mijn moeder is hier expert in! Altijd en meteen komt ze met meerdere mogelijkheden op dingen waar ik tegen aanloop! Gelukkig maar, want ik heb daar veel van geleerd en dat wil ik graag delen!

Mogelijkheden leren denken

Ik wilde vorige jaar naar Valencia gaan, om daar te werken en wonen, maar laten we eerlijk blijven. Vooral om met een boek op het strand te liggen :). Helaas niet doorgegaan, maar de voorbereiding blijft een goed voorbeeld om hoe het is om in mogelijkheden te leren denken. Want er waren wel wat problemen die zich voordeden:

 • Ik was nog nooit langer dan 2 weken alleen weg geweest.
 • Ik kan de taal niet.
 • Ik ken er niemand.
 • Ik ben überhaupt nog nooit in Spanje geweest.
 • Ik was nog niet uit huis, dus wist ook niet of ik wel voor mezelf kon zorgen.
 • Ik had geen werk.
 • Ik ben nog nooit langer dan twee weken niet bij de fysio geweest voor mijn rug.
 • Ik heb heel veel medicatie dat allemaal mee moet!

Ik heb mezelf zeker 100 keer afgevraagd, nadat ik de beslissing had genomen, “WAAR BEN IK AAN BEGONNEN?!”. Waarop het antwoord was, ik wilde weg, iets nieuws en voor mijn longen iets nieuws proberen. Alle achterliggende redenen, hoe en waarom Valencia, vind je in dit artikel. Nu kun je denken, waarom wil je dat gaan doen als er zoveel problemen zich voordoen? Dat is niet de vraag die je moet stellen! De vraag is: waarom niet? En als “ik kan het niet” of “ik durf het niet’ het antwoord is, is dat voor mij persoonlijk geen goede reden. Je wilt het dus wel, maar je houdt jezelf tegen

In mogelijkheden leren doe je zo!

Laten we nog even terug kijken naar alle problemen… en mijn oplossingen!

 • Ik was nog nooit langer dan 2 weken alleen weg geweest -> mijn vriendinnen, ouders, broer en zus hebben vast wel zin in een vakantie naar Valencia en zo kan ik toch iedereen zien.
 • Ik kan de taal niet -> ik schreef me in voor een taalcursus in de ochtend, 3x per week.
 • Ik ken er niemand -> genoeg Facebook groepen waar ik mensen kan leren kennen en mee kan afspreken.
 • Ik ben überhaupt nog nooit in Spanje geweest -> weer iets van mijn bucketlist af!
 • Ik was nog niet uit huis, dus wist ook niet of ik wel voor mezelf kon zorgen -> als het niet gaat, boek ik een ticket terug naar huis. Maar misschien gaat het wel heel goed!
 • Ik had geen werk -> ik heb alleen een laptop nodig om te werken en nog genoeg tijd om te sparen!
 • Ik ben nog nooit langer dan twee weken niet bij de fysio geweest voor mijn rug -> even Googelen waar en hoe dat zit met fysio praktijken zit in Spanje en goed met mijn fysio van te voren overleggen wat ik zelf kan doen.
 • Ik heb heel veel medicatie! -> extra grote koffer mee en meditatiepaspoort aanvragen!

7 tips om voor elke uitdaging een oplossing te vinden!

 1. Bekijk het positief: het is geen probleem, maar een uitdaging! Bekijk het positief en onthoudt dat er voor alles een oplossing is. Wellicht niet altijd even voor de hand liggend, maar het is er vast en zeker wel!
 2. Creatief: wees creatief in je oplossingen bedenken. Het hoeft niet voor de hand liggend te zijn, het kan in stappen of misschien is het door de aanpassingen die je moet maken wel veel leuker!
 3. Ontspan: neem een stap terug en ga uit de situatie en het gevoel die de uitdaging veroorzaakt. Hoogst waarschijnlijke ervaar je angst of ben je gefrustreerd of verdrietig. Met die emoties is het onmogelijk om in mogelijkheden te denken.
 4. Schrijven: wanneer ik het even niet weet, ik twijfel of ik loop vast door gepieker, schrijf ik het op! Dat schept orde in de chaos.
 5. Stap voor stap: vaak lijkt het of het één groot probleem is. Maar is het dat ook echt? Hak het in stukjes en maak het behapbaar!
 6. Praten: praat er met mensen over, leg het ze uit en laat ze meedenken. Soms komt een hele praktische oplossing om de hoek kijken waar je zelf nog niet over had nagedacht. Of er wordt ergens op gereageerd waar je weer op kan voortborduren.
 7. Vertrouw op je gevoel: soms krijg je op de gekste momenten een ingeving, een moment van ‘aah, tuurlijk, waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht!”. Geef het tijd om een oplossing te bedenken voor je uitdaging, het hoeft niet binnen 2 dagen helemaal in orde te zijn. Vaak heeft het wat tijd nodig.

Boektips voor meer informatie en inspiratie:

Hoe leer jij in mogelijkheden denken? In mogelijkheden leren denken is een groot onderwerp in mijn nieuwe online cursus Grenzeloos Leven. Start vandaag nog met denken in mogelijkheden ja, ik wil Grenzeloos Leven! Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: