fbpx

Waarom je niet je vrienden om advies moet vragen!

door | nov 1, 2022 | Ondernemen, Podcast

Ondernemen kan soms best eenzaam zijn en toch wil ik je met deze podcast laten inzien dat advies vragen aan je vrienden, ook al zij zijn ondernemers, niet het altijd het beste idee is. In de titel lees je vrienden om advies vragen, hierin moet ik onderscheid maken tussen ondernemende vrienden én vrienden die niet ondernemen.

>> Luister je liever, dit artikel is origineel een podcastaflevering. Luister hier onder! Of scroll verder om het artikel te lezen.

Dit is waarom je niet je vrienden om advies moet vragen

Lastige met vrienden die niet ondernemen is dat ze vaak niet weten wat er allemaal bij komt kijken dus mijn reactie op vragen hoe het gaat zakelijk of met mijn bedrijven is vaak heel algemeen. Zoals ‘het gaat goed’ of ‘lekker druk’. Wel deel ik met mijn niet ondernemende vriendinnen dingen die er gebeuren, maar vaak als alles al in kannen en kruiken is. 

Daarom vind ik het zelf ook heel fijn dat ik vrienden om mij heen heb die ondernemen. Dat praat makkelijk, zij weten wat ondernemen inhoudt en ik heb met meerdere bevriende ondernemers dat ik hen regelmatig spreek. Op de manier ervaar ik toch een beetje die collega vibes. Met een groepje heb ik namelijk Online Business Borrel, waarbij we om de maand ongeveer videobellen en samen borrelen. En met een andere bevriende ondernemer spreek ik een keer per maand, we zitten beetje in hetzelfde punt in onze onderneming en staan hetzelfde erin als ondernemers, waardoor het makkelijk kletst en fijn is om te weten dat je niet alleen bent in de stappen die je aan het maken bent. Ook vind ik het van al mijn ondernemende vrienden fijn dat ik bij ze terecht kan als ik wat te vieren heb of met vragen over hoe hun dingen aanpakken. Dus, mijn advies is daarom ook, verzamel zeker mensen om je heen waarmee ik gezellig kan kletsen en als “collega’s” kunt ervaren.

Waarom zou je betalen voor kennis?

En nu hoor ik je denken, maar waarom moet je dan geen advies vragen aan je ondernemende vrienden?

Ik was laatst in gesprek met iemand terecht en dat ging over het 1:1 trajecten en mensen betalen om je te helpen. Met het argumenten: 

“Maar Fenna, als ik hulp wil dan vraag ik het gewoon aan mijn ondernemende vrienden”, 

Ten eerste: Lekker bezig dat je hulp vraagt! Maar ik vind het dus wel een verschil zitten in het feit of je even bij je vrienden aanklopt of dat je iemand betaald voor zijn of haar kennis om jouw verder te helpen.

Mijn antwoord was daarom ook:

  • Weten jouw vrienden de ins en outs van jouw doelgroep?
  • Zijn ze bekend met de strategie waar jij aan werkt en kunnen ze advies geven over passende verbeteringen?
  • Durven jouw vrienden jouw écht feedback te geven of zeggen ze “ziet er goed uit!”
  • Weten ze wat jouw toekomstbeeld is, waar je naartoe wilt, welke gedachten je wellicht nog tegenhouden?
  • Durf jij écht open en transparant tegen je vrienden te vertellen waar je tegenaan loopt of zeg je vaak dat alles z’n gangetje gaat.
  • Hebben jouw vrienden de tijd om echt mee te denken in de mogelijkheden en een oplossingen te vinden die voor jou werken of delen ze wat voor hen werkt?
  • Weten jouw vrienden hoe het is om te ondernemen en chronisch ziek te zijn?

Bij heel veel zaken kun je bij je ondernemende vrienden terecht. Maar wanneer ik hulp inschakel van buitenaf is het vaak op het moment dat ik klaar ben voor een volgende stap! Denk dan aan; even terug naar de basis om je bedrijf echt onder de loep te nemen, een nieuw product of dienst te lanceren, herpositionering of een nieuwe strategie uitwerken en inzetten.

Dan kunnen je vrienden nog zoveel ervaring hebben, maar hun zijn ook bezig met hun eigen ding en willen vast met liefde en plezier meekijken naar bijvoorbeeld een landingspagina, maar wel wanneer deze al bijna af is. Maar daarvoor, teksten, vormgeving, eenheid. Dat kan iemand die daar niet net zo diep inziet als jij heel even tussendoor beoordelen. 

Hoe vraag je wél advies?

Mocht je nu wel advies vragen aan je vrienden, neem de volgende tips dan even ter harte!

  1. ​​​Maak het concreet! Vraag dus niet ‘wil je even meekijken naar mijn landingspagina?”, maar waar moet iemand op letten, eenheid, one-liner, call to action, afbeeldingen? En zorg dat je geen waslijst stuurt met vragen :).
  2. Vraag om hun tijd. Wil je even dat iemand goed met je meekijkt, vraag dan of ze tijd hebben. Plan een balafspraak in en dan kun je meteen doorvragen of twijfels delen. Voor de ander ook fijn om een moment te hebben in plaats van even tussendoor. 
  3. Vraag om toestemming. Check altijd eerst even voor je hele waslijst met vragen stuurt of ze tijd/energie/ruimte hebben om echt even mee te kijken. Houdt het vrijblijvend en geef aan of het wel of geen haast heeft zodat men zelf kan kiezen of ze daar ruimte voor willen vrijmaken.

Even serieus

Ik denk graag met je mee! Haha! Schaamteloze zelfpromotie… Maar even serieus. 

Je wilt je eigen boontjes doppen, je eigen keuzes maken en onafhankelijk zijn. Dat snap ik! Maar dat betekent niet dat je altijd alles alleen hoeft te doen. 

Wil je geholpen worden door iemand die weet hoe het is om chronisch ziek te zijn én ondernemen, waardoor jij adviezen krijgt waar je écht iets mee kan? Stuur me dan een DM en stel je vraag en dan denk ik met je mee! 

En dat meen ik serieus, nu niet denken ‘leuk en aardig Fenna’ of ‘dat doe ik wel ooit’. Ik ben mega nieuwsgierig en denk graag vrijblijvend en gratis met je mee! Dus mocht je even iemand nodig hebben voor advies, een vraag waar je niet uitkomt of iets waar je tegenaanloop. Maak gebruik van mijn nieuwsgierigheid, kennis en ervaring. Ik zie je DM graag verschijnen, ga naar Instagram en zoek op @houhetluchtig of mail naar info@houhetluchtig.nl.

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Waarom je niet je vrienden om advies moet vragen