fbpx

Bijkletsen: niet laten leiden door pijn & is er een oplossing?

niet laten leiden door pijn

Niet laten leiden door pijn… Als jullie op dit artikel hebben geklikt met de verwachting dat ik iets super zinnigs ga zeggen over jezelf niet te laten leiden door pijn moet ik je teleurstellen. Ik heb hier geen kant en klare oplossing voor, maar toch wil ik het erover hebben. Vorige week schreef ik over 5 veranderingen en praktische tips voor meer positiviteit. Eigenlijk best raar, want vorige week was ik helemaal niet zo positief en liet ik mij leiden door pijn. Eerder deze week schreef ik over dit onderwerp iets op mijn Instagram, er kwamen zoveel reacties binnen dat het herkenbaar is. Super lief en leuk al die reacties! Maar ik vroeg mij wel af, hoe kan ik volgende keer mij minder laten leiden door pijn en kan ik dan misschien toch iets zinnigs zeggen?

Niet laten leiden door pijn

Laat ik eerste beginnen met waarom ik vorige week extra veel pijn had. Mijn rug, een brandende pijn tussen mijn schouderbladen, waar mijn grootste scoliose zit. Ik heb dagelijks pijn, een pijn die ik gewend ben, maar wanneer er extra pijn bovenop komt kan het te veel worden. In deze situatie bevond ik mij vorige week. Het werd mij teveel, ik was moe en de pijn koste extra energie. Ik kan het niet mooier maken dan het is, en ik wil eerlijk zijn. Want ondanks dat ik positiviteit belangrijk vind als je chronisch ziek bent en is het niet altijd makkelijk. Dus, laten we realistisch zijn; ik heb gehuild, gescholden, ruzie gemaakt met mijn ouders en ik ben gefrustreerd geweest. Achteraf gezien was kwamen deze emoties allemaal uit onmacht.

niet laten leiden door pijn

Hoe kom je uit deze spiraal?

Mijn moeder heeft al een aantal keer geschreven voor Hou Het Luchtig, als moeder van een kind met een beperking. Maar mijn moeder heeft zelf chronische hoofdpijn sinds haar 20e. Ik heb het geluk dat mijn moeder weet wat pijn met je kan doen. Ik had natuurlijk liever gewild dat mama die pijn niet hoeft te ervaren, maar ze begrijpt mij wel. Door haar steun en begrip, en heel belangrijk: een schop onder mijn kont, ben ik uit de negatieve spiraal gekomen. Op dit soort momenten heb ik iemand nodig die zegt ‘kom we gaan wandelen’ of ‘kom we gaan even iets leuks doen’. Op deze manier kun je je gedachte verzetten en even laten ervaren hoe je je voelt als je je niet laat leiden door pijn. Wanneer je je weer beter voelt krijg je vanzelf de energie om beter op de pijn te reageren.

Is er een oplossing?

Nee, er is geen oplossing. Tenminste, ik heb die niet. Wat ik het afgelopen jaar wél heb geleerd is dat je zo nu en dan vast komt te zitten in een negatieve spiraal en je alleen nog maar kunt focussen op de pijn. Wat ik ook heb geleerd is dat dat geen ramp is. Dit soort momenten doen zich voor wanneer mijn weerstand laag is en mijn energielevel onder de grond is gedaald. Dan heb ik simpel weg niet de energie om mijzelf erbovenop te praten. Het motiveert mij wel om erover te praten met mijn moeder, mijn fysiotherapeute en bij mijzelf na te gaan wat er aan de hand is. Wat is er aan de hand: ik heb meer pijn dan normaal. En nu, een week later, heb ik nog steeds meer pijn dan ‘normaal’. Hoe kan ik dat oplossen: waarschijnlijk mijn sportschema veranderen. Verwachting: de pijn blijft.

Mijn moeder vertelde dat zij de pijn heeft geaccepteerd, zo ver ben ik nog niet. Ik ben nog steeds bezig bij UMC, voor een second opinion. Wat duidelijk is dat de pijn blijft, hoe we daarmee omgaan kan alles veranderen. Het is geen ramp om soms gefrustreerd te zijn, als je daarna maar weer extra gemotiveerd bent om alles weer op te pakken en je niet laten leiden door pijn. Laat een comment achter als je jouw verhaal wilt delen of je je hierin herkent.

Liefs, Fenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: