fbpx

Omgaan met tegenslag: positief blijven wanneer het minder gaat

door | mei 17, 2022 | Mindset, Ondernemen, Podcast

Omgaan met tegenslag, hoe doe je dat? Soms is het moeilijk om uit die negatieve spiraal te komen. Hoe doe je dat? Naar aanleiding van twee recente voorbeelden deel ik mijn ervaringen, tips en tricks over positief blijven wanneer het minder gaat.

Omgaan met tegenslag

 1. Luister de podcast terug via Spotify!
 2. Bekijk de podcast op YouTube!
 3. Of scroll verder lees het artikel!

Omgaan met tegenslag: zo blijf je positief wanneer het minder gaat!

Eerlijk? Ik denk niet dat ik op dit moment verder zou kunnen zijn dan waar ik nu ben. Ik doe alles om mezelf te ontwikkelen. En waar ik nu sta had ik een jaar geleden nooit verwacht, ik had verwacht dat ik daar vijf jaar voor nodig zou hebben, niet een paar maanden.

Wel ben ik me er van bewust dat ik alles stap voor stap moet doen. Ik kan geen 40 uur maken per week, ik maak de helft en in die uren moet ik het werk doen én moet ik naar mijn lichaam luisteren. Wellicht zou iemand anders het sneller doen of meer kunnen doen. Maar, voor mij, weet ik dat ik alles doe wat ik kan doen. Dus, waarom dan leren omgaan met tegenslag? Omdat dat realistisch is, ook ik heb mijn onzekerheden en mindere of minder succesvolle momenten.

Toch ben ik de laatste tijd steeds meer bezig met wat ik wil en hoe ik verder wil. Toen ik net begon met ondernemen kwamen de opdrachten aanwaaien via via en nu moet ik er iets meer aan trekken, meer aandacht aanbesteden. Aan de ene kant vind ik dat eigenlijk alleen maar leuk, een nieuwe uitdaging en ik ben er altijd, elke maand, van overtuigd dat alles goed komt en dat komt het ook altijd!

Angsten van anderen & onzekerheid

Maar dan hoor ik soms mijn eigen gedachtes of die van anderen door mijn hoofd spoken die ik veel kreeg toen ik net begon…

 • Wil je het risico wel lopen?
 • Moet je dat wel willen…
 • Kun je niet gewoon beter veilig in loondienst?

Bij omgaan met tegenslag is van belang dat je bewust bent van je eigen gedachtes. Bewust en onbewust kunnen de angsten waarvan je dacht dat die verleden tijd waren of angsten van anderen weer terugkomen in je hoofd. Die onderscheid heeft iedereen, ik ook, en komt zo nu en dan weer terug. 

Zo had ik dat laatst ook met een keuze die ik maakte, mijn positieve mindset en mijn oplossinggerichtheid werden binnen een paar dagen volledig de grond in geboord door andermans angsten. Door de beren op de weg die iemand anders ziet. Natuurlijk zie ik die beren ook, maar ik koos ervoor om te denken in mogendheden. Toch had ik zoveel negatieve reacties niet verwacht. Waardoor heel de lol ervan af ging, mijn hoofd overuren draaide en ik het niet meer wist. 

Totdat ik via de eerste WhatsApp positieve reacties kreeg van vriendinnen en een dag later een vriendin zei “wat leuk!” en ik huilend bij haar op de bank reageerde “ja dat vind ik ook!” Daar was mijn eigen gevoel weer, ik vind het wél leuk. Mega leuk! Was het alleen even kwijt. Dank je wel dat je er weer bent! 

Hoe kom je uit een dip? 

Toch is het moeilijk om uit die negatieve spiraal te komen. Dus, omgaan met tegenslag, hoe doe je dat?

 • Social media beïnvloeden

Wees je bewust van de invloeden van social media. Wie volg je op social media? Ontvolg mensen waar je niet meer vrolijk van wordt. Je wordt onbewust beïnvloed door mensen op social media, dus zorg dat je positief is. Laat je inspireren door mensen en volg geen mensen waardoor je onzeker van wordt. 

Gebruik social media om de mogelijkheden te leren zien. Online zijn er zoveel mensen die zoveel fantastische dingen doen. Gebruik dit als inspiratie en zorg er dan voor dat de mensen die je volgt je inspireren en niet dat je ermee gaat vergelijken waardoor je onzeker word. Daarom volg ik alleen mensen die een paar stappen verder zijn dan ik zodat je kunt denken ‘wat hij/zij kan, kan ik ook!’

 • Vraag hulp

Ik wil het liefste alles zelf doen. Maar je kunt dingen uitbesteden, dingen die je niet meer leuk vind maar wel moeten. Dingen waar je geen energie meer van krijgt. Maar ook besteed ook zaken uit zodat je kunt groeien. Zodat je de focus weer hebt om “aan” je bedrijf te werken “in”. Heb je geen buffer of geld om dat te doen, kijk dan naar mogelijkheden, zoals samenwerkingen of vraag een andere ondernemer om met je te sparren zodat je zaken vanuit een ander perspectief ziet. 

 • Doorzetten

Niemand doet iets en dat het meteen allemaal lukt. Niet alles geeft meteen resultaat, sommige dingen zijn voor de lange termijn. Dus zet door! Zoals content maken voor op Instagram. Zie dit niet als tijdverspilling, maar als tijd investeren. Lopen bepaalde zaken niet meer zoals eerder of komt iets niet van de grond, zoals een samenwerking, dienst of een product, ga dan niet stug door. Maar kijken naar een andere manier, goei het over een ander boeg.

 • Wat het je al wél bereikt

Kijk naar de dingen die je wel kan doen in plaats van niet. Kijk naar de dingen die je wél hebt bereikt. Houdt desnoods een lijstje bij met alles wat je hebt gedaan, groot én klein! Kijk naar wat je allemaal wel kunt bereiken binnen een paar maanden tijd! Je kunt zoveel meer dan je denkt en soms vergeet je even wat je allemaal al wél hebt gedaan, dus kijk even terug naar afgelopen jaar. 

 • Wat is succes?

Waar word ik gelukkig van? Wat is succes? Kun jij deze vragen beantwoorden? Luister de podcast even af en formuleer dan een antwoord voor jezelf. Want je hoeft niet te doen wat de maatschappij denkt dat je moet doen. Het enige wat je moet doen, is doen waar jij gelukkig van wordt. Laatst was ik in gesprek met een vriendin en ze wist het even niet meer en twijfelde aan bepaalde keuzes maar ze wist niet hoe ze moet kiezen. Ik vertelde haar dat het enige wat er toe deed, bij elke keuze die ze wilde maken, ze er zelf gelukkig van moet worden. Niemand anders. En niet over vijf of tien jaar, nee nu. Dus, wat is succes voor jou? Waar word jij nu gelukkig van?

Omgaan met tegenslag, hoe doe jij dat? Deel het in de reacties of laat het me weten via Instagram @houhetluchtig!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Omgaan met tegenslag