fbpx

Grenzeloos ondernemen met Tamar van Chroniek

door | sep 20, 2022 | Ondernemen

Grenzeloos ondernemen met een immuunziekte, Tamar van Chroniek doet het! Op haar 20e kreeg ze de diagnose Colitis Ulcerosa en viel haar toekomstbeeld in duigen. Na haar diagnose ging ze op zoek naar een nieuwe manier van leven. Zodat ze weer kon leven met meer energie, minder pijn en de regie terugpakte. Nu helpt ze anderen dit ook te doen!

Ondernemen met een immuunziekte

Tamar en ik kennen elkaar al even, via Instagram zijn we met elkaar in contact gekomen en afgelopen jaar volgde Tamar bij mijn een 1:1 coachingstraject zodat ze een onderneming kan creëren dat werkt voor haar én haar fysieke grenzen. 

Tamar heeft namelijk een auto-immuunziekte en is moeder van twee kindjes én dus ondernemer. Na haar diagnose ging ze op zoek naar een nieuwe manier van leven. Zodat ze weer kon leven met meer energie, minder pijn en de regie terugpakte. Hierdoor is ook haar onderneming ontstaan, namelijk Chroniek

Chroniek is hét platform voor mensen met een chronische aandoening die regie terugwillen over hun eigen leven. Zij helpen met de zoektocht naar geluk en welzijn door mensen en diensten te verbinden. Dit doen ze door een besloten online community en het delen van ervaringen op de website en gelijknamig Instagram account.

Maar wat ik graag wil weten: hoe lukte het haar om grenzeloos te ondernemen met haar fysieke grenzen?

  1. Luister hieronder de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het interview over ondernemen met een immuunziekte,!

Hoi! Stel jezelf even voor!

Ik ben Tamar. Ik volg een 1:1 coachingtraject bij Fenna. Ik heb een auto immuunziekte namelijk Colitis Ulcerosa, een chronische darmontsteking. Ik heb twee kindjes en ben ondernemer. Ik was begin 20 toen ik de diagnose kreeg. Net na de diagnose was ik erg ziek. En dacht toen nog dat het met medicatie opgelost kon worden. 

Als ik teveel doe loop ik tegen een muur. Ik moet rekening houden met mijn energie, die is beperkt. Het meest ingrijpende was dat ik door mijn ziekte moest stoppen met mijn studie verpleegkunde.

Je toekomstbeeld valt in duigen. Ik kwam afgekeurd thuis te zitten en moest voortaan nadenken over als ik iets wilde, een feestje bijvoorbeeld, wat ik daar dan daarna voor moest laten. Het proces van ontkenning tot kijken, wat ik wel kan en wil, heeft jaren geduurd. Ik heb moeten leren dat niemand blij wordt als ik teveel werk. Als ik met de kids ben kan ik me niet focussen op mijn werk. Maar dat hoeft ook niet heb ik nu geleerd. 

Hoe bevalt ondernemen met een immuunziekte?

Ik onderneem vanuit een passie en dan ben je geneigd te veel en te lang te werken. Ik heb COVID gehad maar kon het werk toen ook wel loslaten en heb even niet gewerkt. Ik kan als ondernemer mijn eigen uren indelen en dat is fijn. Maar prioriteiten stellen en grenzen aangeven is nog iets waar ik in leer en steeds beter in wordt.

Hoe is jouw onderneming ontstaan? Hoe ben je begonnen?

Ik heb cursussen gevolgd en voordat ik zwanger werd van de 2e, kreeg ik via het UWV de mogelijkheid om een traject volgen om te kijken wat de mogelijkheden qua ondernemen waren. Het eerste idee was om mensen te gaan coachen die net hun diagnose hebben gehad. Je leert niet meer te vergelijken met je oude leven. Ik vond het niet goed voelen. Ondernemen voelde wel goed omdat je dan kan werken als je je goed voelt.

Tijdens een brainstorm met mijn vriend is het idee van een platform ontstaan. Ik geloof heel sterk in het elkaar sterker maken en in het verbinden van de juiste mensen. En dat kan online. Door middel van de content kan je kijken wie wat voor diensten aanbiedt en kan je verdieping aanbieden. Dus ik verbind mensen die hulp aanbieden met mensen die hulp zoeken. En zo is Chroniek ontstaan.

Chroniek is een besloten community, een platform om mensen en diensten met elkaar te verbinden, voor mensen met een chronische ziekte. En ik deel ervaringen op mijn website en op mijn gelijknamige Instagram account Chroniek. Ik ben begonnen met een dramatische Instagram pagina met mijn verhaal. Ik ben mensen gaan benaderen of het ze interessant leken om zich aan te sluiten bij een platvorm. Daar werd heel positief op gereageerd. Toen moest ik wel aan de bak want ik had nog niks. Ik was overtuigd van mijn idee en mijn verhaal. En ik kon mijn eigen uren invullen als ondernemer. 

HEB JIJ BALANS GEVONDEN TUSSEN ondernemen met een immuunziekte EN PRIVÉ? 

Nu merk ik dat ik eigenlijk wel meer rust in zou willen bouwen. Maar met een gezin met twee kinderen is dat moeilijk. Iets meer balans zou fijn zijn. Ben erg gedreven maar ik moet meer rust gaan inbouwen.

Ik ben begonnen met sporten en op mijn voeding te letten. Ik maak kleine stapjes en moest leren om keuzes te maken maar ook heb ik geleerd dat je die keuzes aan mag passen. En leren kijken naar wat je wel kan. Ik volg daarom onder andere het traject bij jou, om meer balans te krijgen. Soms ervaar je een balans en dan moet je opeens weer zoeken naar een nieuwe balans.

Ik kan 4 ochtenden werken als de kinderen naar school en of naar de opvang zijn. Regelmatig werk ik ook in de avond of in het weekend. En ik werk in kleine blokken bv een uurtje als een kind slaapt. Ik kijk heel bewust naar wat ik MOET in de week. Werk, gezin en sporten?

WAT NU? WAT ZIJN JOUW NIEUWE DOELEN?

Sinds kort is mijn bedrijf een VOF. Ik heb 50% overgedragen aan Mariëlle. Zij heeft zelf een onderneming ‘Voor en tegenspoed’. We kwamen in contact doordat ik haar benaderde met de vraag of ze partner wilde worden. Wij vullen elkaar goed aan maar we hebben wel een rolverdeling. Die samenwerking geeft rust en dan kan je weer verder bouwen. Ik ben goed in het verbinden van mensen en ik kan mijn verhaal goed overbrengen.

Er komt een nieuwe website plus een besloten community waar je lid kan worden en contact kan krijgen met gelijkgestemden of met de partners van Chroniek. Veel persoonlijke verhalen zodat je weet dat je niet de enige bent. Herkenning en erkenning. Er is een planner die inzicht geeft wat je aandoening inhoudt voor je, waar het je belemmert, een stukje rouw. Al die thema’s worden aangehaald door opdrachten en vragen die op eigen tempo in kan vullen. Hoe is je energie vandaag en je pijn, wat zijn je klachten, wanneer, wat helpt je? Waar krijg je positieve energie van? Door het tastbaar te maken krijg je sneller inzicht in waar je tegenaan loopt en wat je er mee kan. Je kan steeds de planner herhalen om op een ander moment in je leven weer kan kijken hoe het er dan voor staat.

HEB JE NOG EEN LAATSTE TIP VOOR MENSEN DIE OOK GRENZELOOS WILLEN ONDERNEMEN?

Mijn tip is doen, gewoon proberen. Soms is het gewoon verrassend wat je wel kan. En schakel hulp in waar nodig. Samen kom je verder!

Er is zoveel mogelijk als je wilt ondernemen met een allerlei soorten grenzen, dus ook wanneer je wilt ondernemen met een immuunziekte, bekijk hier alle andere interviews! 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

ondernemen met een immuunziekte