fbpx

Onzeker door Instagram: 4 tips voor een leuker online leven

onzeker door Instagram

Word jij soms onzeker door Instagram? Ideaalbeelden op Instagram, ze zijn niet weg te denken. Sinds ik blog plaatst ik bijna dagelijks iets op mijn Instagram account, dat kan best stressvol zijn, zeker wanneer je van andere mensen, bloggers en vloggers hun foto online ziet die helemaal perfect zijn!

Onzeker door Instagram

Wil je meer gedachtespinsels lezen ga dan naar MIND in het menu. Ik probeer te bedenken dat die ene perfecte foto 100 keer over moest, een paar dagen geleden is gemaakt en dat diegene nu lui op de bank ligt zonder make-up of andere poespas. Instagram is en blijft een medium waar je alleen de ideaalbeelden ziet en het is niet abnormaal dat je onzeker kunt worden door Instagram. Gelukkig zijn er steeds meer Instagrammers die echte leven ook delen. Door mijn chronische ziekte kan ik in het offline leven ook het gevoel hebben dat ik iets mis omdat ik vaker ‘nee’ moet zeggen tegen iets. Soms maakt online dingen kijken het goed dat ik iets mis, omdat ik zie dat anderen ook niet altijd even energiek zijn. Maar vaker zie ik veel foto’s voorbij komen van vele perfecte uitjes en outfits.

Ideaalbeelden op Instagram maken mij onzeker

Alles lijkt perfect en iedereen doet hieraan mee om het ideaalbeeld op Instagram te behouden, ondanks dat weet iedereen dat er iets niet klopt. Voor mij, als iemand met een chronische ziekte, kost het veel energie om het Instagram-leven bij te houden; volgen/like/plaatsen, maar ik vind het ook superleuk! Maar ik ben te perfectionistisch om een lelijke (in mijn ogen) of niet goed bewerkte foto op Instagram te plaatsen, wel probeer ik foto’s te plaatsen en aan jullie te laten zien wanneer het gebeurd in plaats van twee weken later. Hierdoor probeer ik toch een beetje het perfecte Instagram-leven te onderbreken. Andere accounts die ik tof vind die dat ook doen zijn:

onzeker door Instagram

Perfect feeds & chronisch ziek

Moet ik meer sporten? Moet ik vaker sociale activiteiten ondernemen? Zitten ze nu nog te studeren, heb ik wel goed genoeg geleerd? En zo kan ik nog wel even doorgaan… Ik snap dat iedereen dit heeft, maar als een ‘spoonie’ kun je hier anders tegen aankijken. Want je weet dat je niet alles kan, maar je kunt nog minder dan iemand anders die ‘normaal’ is. Je ziet al die Instagram-levens voorbij komen terwijl jij op de bank ligt na een paar uur werken. Ik vind het soms frustrerend om te zien wat mijn vriendinnen aan het doen zijn wanneer ik dat niet kan. En vanuit scoliose persepctief snap ik wanneer je een scoliose hebt  je soms jaloers kunt zijn (zeker in de zomerperiode) op al die perfecte ruggen in een bikini foto. I hear you!

Niet meer onzeker door Instagram

Om het verhaal af te sluiten, nog een aantal tips voor een leuker online leven:

 1. Volg alleen de mensen die je echt wilt volgen, zoals vrienden en mensen die je inspireren. Al die anderen 100 kun je wel missen, dit zorgt voor rust, omdat je niet het gevoel hebt dat je alle foto’s moet liken en omdat je het dan ook niet allemaal ziet.
 2. Onthoud dat online alles met een filter is, letterlijk en figuurlijk. 80% is nep (of meer)!
 3. Laat je niet misleiden door het perfecte leventje, maar bekijk het als inspiratiebron.
 4. Heb je de angst om iets te missen en voel je de druk om te presteren en dit te delen? Focus op jezelf en laat je niet onderdruk zetten door mensen die je helemaal niet kent (eigenlijk door niemand, maar al helemaal niet door Instagram)

Wil je meer gedachtespinsels lezen ga dan naar MIND in het menu. Ben jij weleens onzeker door Instagram? Of wil je meer achtergrond informatie over het medium Instagram? Hoe het werkt, hoe mensen het gebruiken en hoe het allemaal in elkaar zit? Dan raad ik je het boek Instagram Proof aanHoe ervaar jij dit? Herken jij het of totaal geen last van? Laten we in ieder geval allemaal rekening houden met het feit dat je Instagram feed niet per se perfect hoeft te zijn. Digitale knuffel!

Liefs, Fenna

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

* Dit bericht heeft op 17-12-2020 een update gekregen.

4 Reacties

 1. 30 juli 2017 / 12:42

  Zeker heel herkenbaar! Ik gebruik dus ook geen filters meer ūüôā

 2. conny
  31 juli 2017 / 10:38

  ik vind dat jij er 100% mag zijn, zoals je bent. en dat als iemand met dezelfde beperkingen als jij kunt vinden, het eerder zou op geven , je vecht voor je leven en steeds doe je er iets bij. je heb kennelijk geen idee hoe knap dat is , spiegel je niet aan anderen dat valt haast altijd negatief uit . jij bent jij en zoals jij is er geen ander. en dat is goed. ik vind dat je knap doet. en natuurlijk maak je fouten , dat doet iedereen , en je bent nog jong, daar leer je van. helaas zijn dat vaak de lastigste lessen. oma Jansen zou zeggen , als het makkelijk was kon iedereen het. en iedereen heeft nog lessen te leren. ik ook. en die wil ik ook niet altijd, maar het kan maar op een manier de jouwe, ben dat trots op! je doet het prima!

 3. 27 januari 2018 / 18:12

  Herkenbaar! Ik heb dan wel niet gezondheidsklachten maar toch merk ik dat ook ik vaak nadenk over het Instagramwereldje. Want fotografie vind ik echt heel leuk en dat je dit kunt delen op Instagram is ook heel leuk, maar het heeft zo ook zijn keerzijde. Geen idee wanneer en of dit ooit zal veranderen..

  • 27 januari 2018 / 18:15

   Hee Marlies, ik vind fotograferen ook superleuk! Instagram heeft soms zeker zijn keerzijde, maar ik denk dat het al goed is dat we ons daar bewust van zijn :). Liefs Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: