PDS vriendelijk recept: bananenbrood zonder toegevoegde suiker

PDS-proof recept

Een PDS-vriendelijk recept houdt voor mij in dat het een recept is waar mijn darmen goed op reageren. Ik krijg geen last van Prikkelbare Darm Syndroom klachten en dat recept wil ik jullie niet onthouden! Mijn PDS klachten, zeker de laatste tijd, zijn zeer aanwezig. Ik heb PDS nooit echt gezien als een chronische aandoening, maar het is wel zeker iets wat mijn dag (negatief) kan beïnvloeden, en waar ik veel mee bezig ben en rekening mee houd.

PDS-vriendelijk recept

Wat is PDS?

Wil je op mijn blog meer lezen over dit onderwerp, kijk dan hier ook. “Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.” Deze informatie komt van Maag Darm Lever Stichting

PDS-proof recept

Bananenbrood

Ik heb al eerder recepten gedeeld die voor mij PDS-vriendelijk zijn. Dit bananenbrood is gluten- en lactosevrij, iets waar mijn darmen toch goed op reageren ondanks dat ik er niet allergie voor ben. Mijn versie op de bananenbrood is erg makkelijk om te maken! Wanneer het klaar is en afgekoeld snijd ik er vaak plakjes van om ze in de vriezer te leggen zodat ik er langer mee kan doen. Vaak heb ik dan rond de 14 plakjes, de 15e eet ik meteen op :). Wat heb je nodig? Een keukenmachine, een bakvorm & een oven.

Ingrediënten

  • 200 gram havermout
  • 3 rijpe bananen (sommige mensen vinden rijpe bananen lekker, ik niet)
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel kaneel (meestal gok ik een beetje, vind te sterk ook niet lekker)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 25 gram walnoten
  • Snufje zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de havermout in de keukenmachine en mix tot een fijn meel. 
  3. Voeg daarna de eieren, kaneel, bakpoeder, 3 bananen en zout toe en mix tot een fijn beslag. Redelijk veel beslag, vaak doe ik het in twee delen mixen. De bananen voeg ik als laatste toe.
  4. Giet het beslag in een met (kokos)olie ingevette cakevorm. 
  5. Garneer met walnoten. Druk de walnoten een beetje in het beslag, dan blijven ze goed zitten wanneer je er plakjes van snijdt.
  6. Bak het bananenbrood 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake even afkoelen voor je deze aansnijdt.

Hopelijk reageert jouw darm hier ook goed op! Als je het leuk vindt dat ik vaker PDS-vriendelijk recept deel, dan hoor ik het graag. Wil je op mijn blog meer lezen over Prikkelbare darm syndroom, zoals meer recepten, kijk dan hier ook.

Liefs, Fenna

2 Reacties

  1. Simone
    6 december 2019 / 18:49

    Klinkt goed! Ik was nog op zoek naar een lekker recept om dit weekend te gaan maken en denk dat ik deze ga proberen. Meer recepten lijkt mij leuk ūüôā

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.