fbpx

Prikkelbare darm, buikpijn en stress. Geen top combinatie…

Eten en prikkelbare darm

Herkennen jullie dit of is dit een Fenna-ding? Ik heb heel erg veel last van mijn darm, prikkelbare darm. Eten is al sinds ik klein ben een probleem, vooral in de wintermaanden. Afgelopen winter ging het goed. Goed omdat ik niet veel ben afgevallen, maar ook omdat ik niet erg ziek ben geworden. De eerste winter zonder longontsteking! (Afkloppen) Maar ik ken mijn lichaam en het kan wat langer duren, maar op een gegeven moment is het te veel, en dat is nu. Nou nu, eigenlijk al 2 maanden. Nog één week en ik heb (als ik geen herkansingen heb) vakantie! Maar de afgelopen twee maanden waren zwaar voor mijn lichaam; stress, vermoeidheid en veel buikpijn en diarree door mijn prikkelbare darm. 

Buikpijn of honger

Door de stress en de vermoeidheid eet ik minder, maar ik heb ook meer last van mijn prikkelbare darm. Ik heb simpelweg geen energie om te eten. Op dit soort momenten probeer ik regelmaat in mijn eetpatroon te brengen, maar dat gaat deze keer niet zo goed. Ik heb vaak geen idee of ik buikpijn heb omdat ik honger heb of omdat mijn prikkelbare darm opspeelt. Ik heb dan veel last pijn en diarree. Maar door die pijn weet ik dus niet of ik honger heb, en als ik dan wat eet en het is gewoon pijn dan wordt de pijn meestal erger. Dus ik ben daar heel voorzichtig in geworden de afgelopen weken. Wat resulteert in dat ik aan het afvallen ben.

Weegschaal vermijden

Afvallen is slecht voor de weerstand, logisch. Dus mag ik niet te veel afvallen, maar ik mag er van mijzelf ook niet over stressen omdat ik er op dit moment toch niks aan kan doen. Over 1 week zal het allemaal rustiger worden en dan kan mijn lichaam het vast allemaal weer beter aan. Dus, ik vermijd de weegschaal zodat ik mijn energie daar niet op focus. Eerst school en hopelijk herstelt mijn lichaam wanneer ik minder stress en vermoeiheid ervaar

Hoe gaan de mensen die dit lezen en ook een prikkelbare darm hebben hiermee om? Alle tips, lekkere gezonde en makkelijke recepten en ideeën zijn welkom!

Liefs, Fenna

2 Reacties

 1. 16 juni 2017 / 11:37

  Oh ik herken dat helemaal, zeker het niet weten of de buikpijn van de honger komt of van m’n darmen.. lastig is dat. Zelf drink ik dan meer thee (zoals brandnetel- of venkelthee) om mijn maar en darmen wat rustiger te houden. Maar ik moet wel zeggen dat dit de ene keer beter werkt dan de andere.

  Qua recepten vermijd ik ingrediënten die mijn darmen mogelijk kunnen triggeren zo veel mogelijk zoals o.a. koffie en uien en een ik voornamelijk licht verteerbare producten en gerechten zodat mijn darmen niet al te hard hoeven te werken.

  Hopelijk kun je er wat mee!

  Liefs, Nathalie

  • 16 juni 2017 / 13:01

   Dank je wel Nathalie, slimme en makkelijke tips! Daar heb ik wat aan ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: