fbpx

Hoe ziet mijn schrijfproces eruit & hoe ontdek je die van jou?

Hallo lieve lezers, mijn eerste versie van mijn allereerste boek is ingeleverd. Dat betekent dat ik vanaf nu aan het herschrijven ben! Maar dat betekent ook dat ik heel veel inzicht heb gekregen in hoe ik schrijf. Dat leek mij wel leuk om daar iets over te delen. Ik ben vast niet de enigste die graag een boek wil schrijven.

Mijn schrijfproces

Eind januari 2019 komt mijn eerste boek uit, super spannend! En erg leuk. De afgelopen weken heb ik gezorgd dat mijn verhaal op papier is staat. Zo uitgebreid mogelijk, van begin tot het eind. Alles wat in mijn hoofd zat staat nu in een document. Ben je aan het schrijven of wil je misschien gaan schrijven, dan creëer je je eigen schrijfproces. In het filmpje hierboven leg ik mijn schrijfproces uit en hier onder zal ik dat verder uitleggen.

schrijfproces

Creëren schrijfproces; mijn tips

De eerst dag is het lastigste om te schrijven. Wanneer je moet beginnen met een leeg A4’tje voor je neus. De beste tip (lekker cliché) is om gewoon te beginnen. Al begin je met je gedachtes te schrijven, als je eenmaal bezig bent wordt het makkelijker. Daarna wordt het elke dag makkelijker om je verhaal op papier te zetten. Je krijgt ook een steeds een scherper beeld van je verhaal en van je personages, dit maakt het ook eenvoudiger. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je vast loopt. Heel normaal, ik had het ook. Wat voor mij hielp is om zeker een dag afstand te doen van de tekst en de volgende dag fris te beginnen. Ga jezelf niet dwingen, daar schiet je niks meer op.

Je komt er zelf achter wat voor jou het beste werkt; ergens waar het druk is, of alleen op je kamer, in de ochtend of juist midden in de nacht. Kijk en probeer om te zien wat jij fijn vind werken. Het beste voor mij is als ik begin alleen ben wanneer ik begin, ongeveer 30 minuten. Daarna mag er van alles gebeuren. Maar dan zit ik al in mijn concentratie. Soms vind ik het fijn om helemaal alleen te zijn en soms met muziek of met anderen om te schrijven. Dit ligt een beetje aan mijn dag en ik probeer hier ook afwisseling in te vinden om het leuker en gezelliger voor mijzelf te houden.

Ik ben blij verrast over mijn schrijfproces én over hoe leuk ik het vind! Ook weet ik zeker dat ik hierdoor veel heb geleerd over schrijven in het algemeen en Hou Het Luchtig ook steeds beter (om te lezen) wordt. Ik wens je veel succes en plezier als je bezig bent met het schrijven van een boek of als je wilt beginnen. Gewoon doen :).

Liefs, Fenna

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: