fbpx

Scoliose en yoga: je bent leniger dan je denkt!

Scoliose en yoga

Scoliose en yoga, gaat dat wel samen? Bewegen, oefeningen, trainen om je rug sterk te maken én te houden. Het is niet dat ik daar altijd zin in heb. Laten we eerlijk zijn, soms heb je ook wel wat beters te doen dan bezig te zijn met je rug? Ondertussen heb ik voor mezelf een fijne routine ontwikkeld die ik graag wil delen!

Scoliose en yoga

Elke fysiotherapeut en elke dokter zegt hetzelfde: bewegen, bewegen, bewegen. Ondertussen heb ik al heel wat fysiotherapeuten zien komen en gaan. Nog voordat mijn scoliose werd ‘ontdekt’ ging ik al wekelijks naar de fysio. Oefeningen doen, spieren masseren en pijnpunten weer soepel maken. Zo’n kleine tien jaar later is daarin niet veel veranderd, behalve dat ik zelf een routine heb ontwikkeld rondom bewegen die voor mij werkt. Daarin maak ik nog steeds kleine aanpassingen, maar de basis staat.Via mijn blog ‘Hou Het Luchtig’ en via mijn Instagramkanaal krijg ik ook de meeste vragen over hoe ik mijn rug sterk houd en hoe ik dat aanpak. Logische vragen, want ik merk het meteen en daar zal ik niet de enige in zijn. Als ik mijn beweegroutine laat verslappen dan is mijn rug eerder vermoeid en heb ik nog sneller en meer pijn.

Rug sterk houden

Maar laten we eerlijk zijn, soms heb je ook wel wat beters te doen dan bezig te zijn met je rug? Daarom heb ik geprobeerd om mijn beweegroutine zo goed mogelijk te integreren in mijn dagelijks leven. Ten eerste wandel ik veel, ik heb een hond dus die moet sowieso naar buiten. Maar ook zonder hond raad ik iedereen aan om te gaan wandelen. Voorheen liep ik er een beetje als een zoutzak bij, maar nu loop ik dagelijks zeker een half uur en probeer ik meerdere malen per week ruim een uur te wandelen. Hierdoor bouw je niet alleen conditie op, maar je rug wordt ook sterker. Ik merk het in mijn lopen, ik loop makkelijker rechtop en houd dit ook langer vol.

Lees ook:

Je bent leniger dan je denkt!

En ten tweede, yoga. Hier heb ik me lang tegen verzet! Ik zocht op YouTube filmpjes en elk filmpje dat ik tegenkwam leek onmogelijk. Als ik dan een filmpje vond met wel realistische bewegingen voor mijn lichaam, kon ik toch aan de helft niet meedoen omdat ik gewoon niet zo lenig was/ben. Nadat een andere dokter zei ‘probeer eens yoga’, ben ik weer begonnen met mijn zoektocht. Ik vond een YouTube playlist genaamd ‘Home’ van Yoga With Adriene. Een 30 dagen yoga challenge. Geniaal! Je begint bij de basis, veel uitleg over bewegingen en houdingen, en Adriene geeft elke keer weer meerdere opties. Hierdoor kwam ik erachter wat mijn lichaam wel en niet fijn vindt, wat ik wel en niet kan. Nu pak ik drie tot vier ochtenden per week mijn yogamatje erbij en doe ik 20 minuten yoga oefeningen. Soms met het YouTube filmpje, soms alleen oefeningen die ik fijn vind. Spoiler alert: je bent leniger dan je denkt!

Handige tools!

Van maandag tot en mer donderdag doe ik elke ochtend 10 minuten yoga. Soms in het weekend wat langer of ik ga dan een uur wandelen. Zo houd ik op een haalbare manier, dat voor mij fijn werkt, mijn rug sterk. Wat werkt voor jou?

Liefs, Fenna

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: