fbpx

5x mijn favoriete scoliose oefeningen om je rug sterker te maken

scoliose oefeningen

Scoliose oefeningen? Hoe houd je je rug sterk? Zijn vragen die mensen mij vaak stellen, dus daarom dit artikel. Wanneer ik een tijdje niet sport merk ik dat mijn rug sneller vermoeid is, hierdoor heb ik ook sneller pijnklachten. Als het je lukt kun je natuurlijk naar de sportschool gaan of sporten bij je fysio. Is het slim als je het zelf kunt doen, daarom versterk ik mijn rug door thuis oefeningen te doen.

Scoliose oefeningen

Wil je meer lezen over scoliose, lees dan hier verder. Wanneer ik grondoefeningen doe, kies ik drie of vier oefeningen uit die ik achter elkaar doe. Wanneer ik weer opnieuw begin houd ik een korte pauze. Het is beter voor de oefeningen om ze te herhalen, om ze goed uit te voeren en voor je lichaam om ze af te wisselen*. Én nog een tip, gebruik een yogamatje. Het voorkomt dat je handen en voeten tijdens de oefeningen niet wegleiden. Yogamatje wat ik fijn vind, vind je hier.

Lees dit ook:

Planken (x3)

Houding
Ga op je knieën zitten. Zet je handen op schouderbreedte op de grond, strek je benen naar achteren en zet je tenen op heupbreedte. Span je buik zo goed mogelijk aan, zodat je boven- en onderlichaam een mooie rechte lijn vormen. Zorg ervoor dat je geen last krijgt van je nek!
Herhaling
Begin rustig wanneer je het nog nooit hebt gedaan. 10 of 15 seconden, maar herhaal dit wel met drie keer. Wanneer het te makkelijk is, gooi dan de volgende keer de timer omhoog, 3×20 seconden bijvoorbeeld.

Sit ups (x3)

Houding
Ga op je rug liggen met je benen gebogen op de grond. Kom langzaam omhoog zodat eerst je schouders van de grond komen en dan de wervelkolom. (je hoeft niet helemaal weer te gaan zitten, wanneer je ‘blijft hangen’ blijf je je spieren aanspannen) Ga weer langzaam terug naar je beginpositie en begin opnieuw.
Herhaling
Wanneer je nog nooit sit ups hebt gedaan begin dan met 3×5. Wanneer je het al wel vaker hebt gedaan kun je het bouwen naar 3×10 en 3×15. Wil je de oefening echt zwaarder maken kun je een bal met gewicht gebruiken, door deze in je handen nemen als extra uitdaging.

Lage rug

Houding
Deze oefening wordt ook weleens de brugoefening genoemd. Ga op je rug liggen, plooi je benen, en plaats je voeten plat op de grond. Hef je billen omhoog totdat je bovenbenen en bovenlichaam één rechte lijn vormen. Hou deze positie zo’n 5 tot 10 seconden aan en span spieren. Ook hier kun je wanneer je deze oefening al kent voor extra uitdaging zorgen. Leg een gewicht op je buik. Dit kun je dan ook weer opbouwen.
Herhaling
Herhaal de oefening 3×15, wanneer dit te makkelijk is doe je deze oefening vaker. Maar houdt er rekening mee, je doet ze drie keer.

Schouderbladen

Houding
Ga rechtop staan, voeten op heupbreedte en doe je ellebogen op langs je zij. Op 90 graden, net zoals je een bord eten vast heb. Doe daarna je ellebogen naar achteren zodat je je schouderbladen naar elkaar toe trekt. Dit mag geen pijn doen.
Herhaling 
Trekt 10 keer je schouderbladen samen en bouw dit voorzicht op door eerst vaker te herhalen, zoals 3x 10, en daarna de 10 keer op te bouwen. Wil je de oefeningen zwaarder maken? Maak dan gebruik van dumbbbells, maak het niet te zwaar, 1 kg is al goed om mee te beginnen. Ik maak gebruik van dumbbbells in een leuk kleurtje, zoals deze paarse

Keertje wat anders?

Ga zwemmen! Zwemmen is super goed voor je rug en een perfecte optie onder de scoliose oefeningen. Je traint erg veel spieren tegelijkertijd en het is een keer wat anders. Dus, even geen zin om weer in die sportschool te hangen, ga naar een zwembad. En begin rustig, je bent het (waarschijnlijk) niet gewend. Als je voelt dat je spieren pijn doen moet je stoppen en dan ga volgende week weer als je het leuk vond.

Opties voor als je moe bent

Als ik te moe ben loop ik graag een rondje met het hondje of doe ik Nederland in Beweging. Ik probeer wel elke week wat te doen. Daar voel ik mij fijn bij. Nederland in Beweging is een goede optie omdat je in 15 minuten al je spieren lost maakt en ze je goed helpen met de juiste houding. Ik vind Nederland in Beweging een fijne optie om bezig te blijven en een goede optie onder de scoliose oefeningen naar mijn mening!

 

Van denken in beperkingen, naar grenzeloos leven! 

Je laat je tegenhouden door je eigen fysieke en mentale grenzen, waardoor er niks veranderd. Je komt energie en tijd te kort. Balans vinden tussen wat je wilt en wat je kan lijkt onmogelijk. Je beperkingen houden je tegen. Of houd jij jezelf tegen? Met online cursus Grenzeloos Leven creëer jij een grenzeloze mindset. Zodat je niet meer in beperkingen denkt en stopt met jezelf tegenhouden! Je hebt de grens opgezocht van wat jij wilt, wat jouw lichaam kan en hoe jij wil leven. Je leeft je mooiste leven dankzij je beperkingen, je bent grenzeloos positief en ziet eindeloos veel mogelijkheden. Als ik het kan, kan jij het ook! -> Meer informatie over de online cursus.

Een Netflix marathon is ook een soort van sport!? Hopelijk hebben jullie wat aan mijn favoriete scoliose oefeningen. Als jullie tips hebben hoor ik ze graag in de comments. Alle tips zijn welkom! Het artikel over drie fijne oefeningen & extra motivaite vind je misschien ook interessant! Wil je meer lezen over scoliose, lees dan hier verder.

Liefs, Fenna

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

INSPIRATIE NODIG OM CONTENT TE DELEN VOOR OP JOUW INSTAGRAM? DOWNLOAD DAN HIER MIJN GRATIS E-BOOK VOOR 10 CONTENT IDEEËN!

* Houd er rekening mee dat de oefeningen die hierboven staan voor mij fijn zijn, dat betekent niet dat dat voor jou ook geldt.

PS. Dit bericht heeft op 05-07-2020 een update gekregen.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

scoliose oefeningen
Pinterest HHL.png

7 Reacties

 1. Truus van den Hoek
  27 februari 2018 / 08:15

  Hoi Fenna,
  Je oefeningen zijn algemeen prima oefeningen. Wat ik als Schroth therapeut mis is het eerst corrigeren van je scoliotische patroon. Maar dat is natuurlijk dé focus binnen Schroth! Ik leer de mensen altijd eerst bewustwording van hun scoliotische patroon, dan te tegenbewegingen, dan een zo evenwichtig mogelijke houding en daarmee ga je dan de wat grotere uitdaging aan, zoals in de oefeningen die je beschrijft. Daarmee train je dan veel specifieker. Groetjes Truus

  • 3 maart 2018 / 11:05

   Hee Truus, dank je wel voor het delen van je kennis. Daar weet ik niet zo veel van af :). Liefs, Fenna

  • 3 maart 2018 / 11:05

   Hee Truus, dank je wel voor het delen van je kennis. Daar weet ik niet zo veel van af :). Liefs, Fenna

 2. 11 december 2019 / 14:07

  Bedankt voor het delen van deze oefeningen om je rug sterker te maken. Ik heb ook een lichte kromming in mijn ruggenwervel. Zal de oefeningen de komende tijd uitproberen. Erg handig dat ik deze gewoon thuis kan doen!

 3. 4 maart 2020 / 16:25

  Ik heb gemerkt dat sit ups erg goed zijn voor je rug en het versterken van je spieren. Ik merk ook dat ik minder snel moe ben of klachten heb na een wandeling of een lange dag werken. Daarnaast is het natuurlijk gezond om in beweging te blijven.

 4. 22 april 2022 / 15:52

  Ik ben ook op zoek naar oefeningen die ik gemakkelijk tussendoor kan doen die mijn rug sterker maken. Wanneer ik veel thuis aan het werk ben merk ik dat mijn houding niet altijd goed is namelijk. Ook heb ik regelmatig last van mijn onderrug. Hopelijk worden de juiste spieren hierdoor sterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: