fbpx

Leven met… scoliose en brace

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat ik voor de eerste keer zonder brace sliep. Ik heb vier jaar een brace gehad.

Wat is een scoliose?

Scoliose is, kort gezegd, een kromme rug. Als je scoliose hebt, kromt je wervelkolom (rug) naar de zijkant, waardoor één of twee bochten ontstaan. De wervelkolom draait meestal ook om haar as en zo ontstaat een bochel.

Mijn scoliose

Ik ben geboren met een kromming en een torsie. Dit is op latere leeftijd redelijk goed gekomen. In 2007/2008 heb ik een groeispurt gehad en ben ik 16 cm gegroeid. Dat was niet zo handig. In 2008 zat ik voor het eerst bij de braniemaker want mijn rug was weer krom.

Ik heb nu drie krommingen, mijn grootste zit tussen mijn schouderbladen. En eigelijk heb ik wel een beetje geluk met alle drie mijn krommingen, dat zorgt ervoor dat ik nog redelijk recht sta (positief).

Brace

Ik heb vier jaar lang een brace gehad en in totaal vier verschillende. Ik heb elke dag een brace aangehad (ik ben vrij gedisciplineerd). Wat ik me nog een meest herinner waren de blauwe plekken op mijn heupen, dat deed zeer. En vooral in de zomer was het hel, warm en dan zo’n brace aan. Op dat soort momenten wilde ik mijn brace echt niet aan, maar ja, het moet. Ik weet nog goed, die eerste nacht zonder brace, want dat vond ik helemaal niks! Ik was zo gewend aan mijn brace. Maar ik ben blij dat ik er vanaf ben hoor!

Nu

Vier jaar later heb ik nog dagelijks last van mijn rug. Ik heb pijn, vooral als ik een hele dag heb gezeten op school of als ik veel moet lopen. Dan zijn mijn spieren ook moe en dan heb ik pijn.

Iedereen zegt altijd dat het niet super opvalt, maar ik vind natuurlijk van wel. Wanneer je naar mijn nek kijk zie je dat het scheef is en één bovenarm is dikker. Ook zie je verschil in mijn heupen en zie je natuurlijk de kromming wanneer ik mijn bikini aan heb of voorovergebogen sta.

Sporten

Ik sport, vooral voor mijn rug. Ik probeer één of twee keer per week naar de sportschool te gaan. Hier doe ik vooral veel aan krachttraining en train in mijn schouders, buikspieren en onderrug. Wanneer ik langere tijd niet sport merk ik dat ik meer pijn heb. Hoe sterker mijn rug hoe meer mijn rug aankan.

Hebben jullie ook een brace gehad of misschien zelf een operatie ondergaan?

Liefs, Fenna

IMG_6683

2

Dit zijn de voor en achterkant van een van de brace. En (een van) mijn laatste foto’s, eind 2011.

Meer informatie over een scoliose: http://www.scoliose.nl

 


Vond je dit een fijne blog of heb je aan de hand van deze blog nog vragen of misschien iets dat je wilt delen? Laat het mij weten in de comments of mail via info@houhetluchtig.nl!


 

2 Reacties

  1. Els.van.laarhoven
    25 juli 2016 / 10:51

    Goed geschreven Fenna, groetjes ELs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: