fbpx

Series en podcast over chronische ziekte: 8 tips die je moet weten

series en podcast over chronische ziekte

Series, podcast, YouTube of een film over een chronische ziekte? Ik deel 8 tips die je moet weten! Allemaal even inspirerend, positief of om bij weg te dromen (zoals bij een van de films die ik in het lijstje heb gezet). Steeds meer wordt een beperking of chronische ziekte geaccepteerd, ook in tv-land. Mag soms nog wel wat met minder clichés erin… maar toch is het vaak leuk om naar te kijken waar je je mee kan identificeren.

Series en podcast over chronische ziekte

Wil je meer gedachtespinsels lezen ga dan naar MIND in het menu. Ik houd er van om Netflix-series te kijken of om gewoon op de bank te hangen om YouTube filmpjes te kijken. Ook waardeer ik steeds meer het fenomeen podcast! En laten we de analoge televisie niet vergeten. Allemaal mediums waar ook regelmatig het onderwerk chronische ziekte wordt aangehaald. Soms kan ik een programma best confronterend vinden, als het te dicht in de buurt komt met mijn bepekringen. Maar veel vaker vind ik het inspirerend om te zien hoe positief mensen in het leven staan en hoe hun omgaan met een chronische ziekte! Je hoeft tenslotte het wiel niet zelf uit te vinden, leer van andere mensen. Om iets te leren hoef je niet altijd een zelfhulpboek te kopen en te gaan zitten lezen (wil je wel iets lezen over chronische ziekte, koop dan mijn boek!). Maar ga rustig zitten en kijk of luister naar een van mijn 8 tips.

Mijn 8 tips

1. The Datables

The Datables keert terug op de Nederlandse tv. Het concept is eigenlijk veel bekender als The Undatebles. Hier worden mensen met een handicap gekoppeld. Het heeft niet echt een negatieve inslag, maar de naam is wel negatief (vind ik). The Datables, gaat meer in om taboe rondom een chronische ziekte en relaties af te zwakken. Naast een date die de persoon krijgt wordt er ook een portret gemaakt waar de persoon en zijn of haar beperking zichtbaar word. Hier worden vaak ook verschillende beperkingen getoond, zichtbaar en onzichtbaar.

2. Prikkelbare darm Podcast

De podcast die in het rijtje ‘series en podcast over chronische ziekte’ staat gaat over PDS, prikkelbare darm syndroom. Heel veel Nederlanders hebben er last van, waaronder ikzelf. Dit kan zich uiten in diarree en ontstopping door heel veel verschillende factoren. In de podcast vertelt Ben Witteman, maag-darm-leverarts, wat je zelf kunt doen aan een prikkelbare darm, door bijvoorbeeld ander te eten. 

3. Je zal het maar hebben

Het programma ‘Je zal het maar hebben’ is al redelijk lang te zien bij BNN VARA en al door verschillende mensen gepresenteerd. Hier doen diverse mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking aan mee. Het doel is om te laten zien wat het allemaal inhoudt op een dagelijkse dag. Er zit altijd een vleugje humor in en de presentator krijgt ook in de aflevering mee wat iemand met een beperking meemaakt door iets moeilijker te maken en het zo te ervaren. Bijvoorbeeld bij iemand die slecht ziet het zicht van de presentator ook weg te nemen.

4. Queer Eye

Op Netflix staat de fantastische serie Queer Eye (QE), maar speciaal voor dit artikel wil ik het graag hebben over seizoen 4 aflevering 2. Hier staat een jonge jongen centraal die begin 20 in een rolstoel te recht is gekomen. Hij ziet dit al het beste wat hem is overkomen, hoe tof is dat!? Sowieso is het een leuke serie, maar die aflevering is extra inspirerend.

5. Everything Everything

Ik heb het al vaker over het boek Everything Everything gehad, maar daar is ook een film van! Niet zo van het lezen, dan raad ik zeker aan de film te kijken. Ik vond de film ook erg leuk, beetje romantisch en ook hier zie je duidelijk wat een chronische ziekte voor impact heeft in het leven.

6. YouTube kanaal 1

Op YouTube volg ik een aantal mensen, waarvan ik de filmpjes altijd leuk vind en graag wil weten wanneer ze iets nieuws plaatsen. Daarom wil ik graag twee leuke dames uitlichten waarvoor ik veel respect heb! Tip 6: Als eerste het YouTube kanaal van Manon van den Heuvel, super leuke meid! Nee, ik heb haar nog nooit in real life ontmoet maar ik volg haar op Instagram en YouTube en daar vind ik haar erg leuk! Ze maakt, zoals ze het zelf zo mooi zegt, feelgood video’s over leven met een beperking. Dat vind ik dus echt geweldig! 

7. YouTube kanaal 2

Romy heeft een YouTube kanaal genaamd Glitter Romy, als je Romy volgt via YouTube of Insta dan weet je dat ze van glitters houd! Romy ken ik ook via Instagram, maar heb ik wel mogen ontmoeten. Spontane en gezellige meid, wat je ook terug ziet in haar video’s. Ze is begonnen met vloggen omdat ze thuis zat met chronische rugpijn en graag creatief bezig wilde zijn, maar ook aan haar omgeving wilde laten zien hoe het is om chronisch ziek te zijn. 

8. YouTube kanaal 3

De laatste tip, kan natuurlijk niet ontbreken al zeg ik het zelf, en dat is mijn eigen YouTube kanaal. Hier plaats ik vlogs waar ik laat zien hoe een dag of een week eruit ziet en video’s over speciale onderwerpen die ik vaak naar aanleiding van jullie vragen maak (dus, let me know!). Sinds kort deel ik hier ook booktubes, dit zijn video’s die gaan over boeken, vaak gericht op chronische ziekte! Maar misschien wel de leukste video’s om te maken vind ik die samen met mijn tweelingzusje Demi, zij heeft een vorm van autisme en samen bespreken we een onderwerp en zijn altijd leuke gesprekken!

Wil je meer gedachtespinsels lezen ga dan naar MIND in het menu. Veel kijk en luister plezier! Als jullie nog tips hebben, laat ze dan hieronder achter! 

Liefs, Fenna

Bewaar dit artikel op Pinterest:

 SERIES EN PODCAST OVER CHRONISCHE ZIEKTE: 8 TIPS DIE JE MOET WETEN
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: