fbpx

Grenzeloos Ondernemen: online zichtbaar en ondernemen met mentale grenzen

sociale angststoornis en ondernemen

Mentale grenzen, een sociale angststoornis en ondernemen, is dat mogelijk? Linda laat zien van wel! Online zichtbaar zijn, jezelf kwetsbaar op stellen en ondernemen! Letterlijk grenzeloos door jezelf niet tegen te houden en te kijken naar wel je wél kan. Ik wilde graag weten, hoe lukte het haar om grenzeloos te ondernemen met haar mentale grenzen? Van ziektewet naar onderneemster, ik ben heel nieuwsgierig.

GRENZELOOS ONDERNEMEN met een sociale angststoornis

Linda is 32 jaar, heeft twee kittens, woont in Zwolle en ze onderneemt onder de naam RAAR Sociaal, met een gelijknamig Instagram account én blog. Ik ben heel benieuwd waar de naam vandaan komt! Maar eerst meer uitleg, in 2018 viel Linda namelijk uit en kwam ze met mentale klachten in de ziektewet. Nu inspireert en helpt Linda anderen met haar bedrijf om meer grip te krijgen op je sociale angst. Zo heeft ze een gratis mini cursus gevuld met praktisch tips, ontwierp ze een sociale angst portfolio als kickstart van je herstelproces, is er een besloten Facebook Community én er is een nieuw werkboek genaamd Verbeter je zelfbeeld, bomvol met schrijfopdrachten die jou helpen naar een liever en beter zelfbeeld. Dat is niet niks! 

Maar wat ik graag wil weten: hoe lukte het haar om grenzeloos te ondernemen met haar mentale grenzen? Van ziektewet naar onderneemster, ik ben heel nieuwsgierig.

  1. Luister hieronder de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het interview over ondernemen met een metalen grenzen zoals een sociale angststoornis!

Wie ben je?

Ik ben 32 jaar en geboren en (zo goed als) getogen in Zwolle. In december 2018 viel ik uit met mentale klachten en kwam ik in de ziektewet terecht. Ik kreeg de diagnose sociale angst en eindelijk, na al die jaren, viel het allemaal wat op zijn plek.

Ik heb me de afgelopen jaren steeds meer verdiept in sociale angst. De therapie in Nederland is jammer genoeg niet toereikend genoeg om sociale angst echt helemaal op te lossen. De praktische handvatten missen. En daar kom ik om de hoek kijken. En ik ben ook opgeleid als maatschappelijk werker en coach, hierdoor heb ik affiniteit met mentale gezondheid. En zo ontstond mijn website RAARsociaal en Instagram kanaal.

Hoe is jouw onderneming ontstaan en waarom ben je begonnen met ondernemen?

Mijn reis naar het ondernemerschap is eigenlijk steeds verder uitgebreid. Ik had altijd wel kleine dromen dat ik wel wilde ondernemen en bloggen en terugkijkend op mijn diagnose sociale angst klopt het wel dat dat heel klein bleef en onder de oppervlakte. In december 2018 ben ik uitgevallen, net voor de Corona Periode. Ik ben op 4 januari begonnen met mijn instagramaccount. Ik heb een heel kleurrijk appartement en plaatste toen wel elke dag een foto. Dat is makkelijker dan foto’s plaatsen van jezelf. En dit gaf me een doel.

In de ziektewet komen was voor mij heel fijn want ik was uitgeput. Maar het is heel eenzaam en om daar wat tegen te doen ben ik het anders gaan doen. Ik begon steeds meer te vertellen over wat er met me aan de hand was. Ik ben uitgevallen met burnout klachten maar kreeg later de diagnose sociale angst. Ik ben opgeleid tot maatschappelijk werker en het verbaasde me dat ik niet goed wist wat sociale angst was. Ik vertel graag en veel en via instagram kon ik dit ten goede laten komen. En dat heeft me heel veel ruimte gegeven om te worden wie ik ben. 

Wat zijn jouw fysieke of mentale grenzen?

Ik ben heel anoniem begonnen op Instagram en kreeg ook wel negatieve reacties uit mijn directe omgeving. Op Instagram kreeg ik positieve reacties. Ik heb veel geleerd van Instagram en ik durf nu zoveel meer. Voor mij is sociale angst van buiten naar binnen leven, je bent erg bezig met je omgeving en hoe die zou reageren, dus erg pleasen. Toen ik meer zelfvertrouwen kreeg zijn er veel mensen afgehaakt die mij niet begrepen. Ik maakte keuzes voor anderen en dat blijft mijn valkuil. Mijn sociale angst portfolio is mijn onderzoek van de afgelopen jaren waarbij ik steeds meer leerde wat er allemaal mee te maken had.

Hoe ervaar je je grenzen binnen het dagelijks leven?

Ik ben 27 en vond het bijvoorbeeld nog weleens lastig wat ik met een feestje aan moest doen. Ik zie nu wel meer het verband met mijn sociale angst. Nu, na drie en een half jaar als die UWV afspraken dichterbij komen, krijg ik nog steeds een soort tunnelvisie, nu moet ik onafhankelijk zijn, nu moet ik geld gaan verdienen. Dat is lastig.

Carnaval, koningsdag, 5 mei vind ik erg leuk maar dan laad ik niet meer zo op als vroeger.

Na corona is het toch weer anders. Sociale dingen kosten mij veel energie. Ik leef een beetje op en neer, ben nooit in balans. Dat is ook wel een reden dat ik ben gaan ondernemen. Ik kan nu mijn eigen ding doen. Ik was steeds bezig met wat anderen vinden en zouden zeggen.  

Hoe heeft jouw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Ik begon steeds persoonlijker te worden op mijn account, postte niet alleen meer over mijn interieur. Het werd steeds meer mezelf met mijn zusje of mijn moeder. Steeds stappen gezet waarbij ik mezelf beter leerde kennen. Ik ben een innerlijke entertainer, ik zou wel op het podium willen staan en dat doe ik nu op Instagram. Ik vond mijn naam niet meer bij me passen dus heb ik het veranderd in Raar Sociaal. Had geen zin om mee te gaan met mensen die het druk hebben en willen presteren en ik wil mijn eigen ding doen. Ik heb veel volgers die aanlopen tegen een diagnose.

Ik wil me niet alleen op sociale angst richten, ik wil me richten op sociale confidence, dat je zelf meer durft. Nu voel ik me ook wel een pionier, ben zoekende naar ‘een eigen kliek’. Instagram is een online verlengstuk van mij en als ik mensen vind die hetzelfde denken als ik, kan ik er meer uithalen. 

Hoe bevalt het ondernemen?

Het ondernemen bevalt me heel goed, maar het gaat niet altijd goed. Het is afgelopen maanden erg druk geweest en nu is het weer rustiger. Dat is wennen maar dan verkoop ik ineens weer wat en dat is fijn. Ik heb de basis gelegd met mijn bedrijf. Ik heb veel geleerd over ondernemen. Ik ben me nu aan het specificeren en ik moet het stap voor stap doen. En er is niemand die zegt wat ik moet doen. Ik hoef nooit verantwoording af te leggen. Ik heb nu de controle over hoe ik het wil doen en ik bepaal het tempo. Ook financieel.   

HEB JIJ BALANS GEVONDEN TUSSEN ONDERNEMEN, ZIEKTE EN WAT JE WIL DOEN? ZO JA, HOE? EN HOEVEEL UUR WERK JE

Op vakantie in Valencia sprak iemand me spontaan aan. En dat ze dat kon vond ik zo mooi. Zij coacht me nu. Ik vond die twee weken alleen op vakantie zo heerlijk. Ook confronterend, heb me best wel eens alleen gevoeld. Het leerproces dat ik tijdens mijn herstel doorlopen heb, ben ik nu over aan het doen maar dan met het ondernemen. Ik moet stoppen als ik ook nog wat anders wil doen die dag. Ik moet gaan leren wat ik qua werk bijvoorbeeld in 3 uur kan doen!  

Wat nu? Wat zijn jouw nieuwe doelen?

Ik ben me nu meer aan het specificeren, hoe bepaalde dingen werken en hoe ik het op  kan bouwen, stap voor stap. Ik heb veel onderzoek gedaan en volg wel seminars. Over een tijdje krijg ik minder uitkering en wil dan 450 per maand verdienen om op hetzelfde niveau te blijven. Ik wil van RAAR Sociaal een brand maken, een community, iets met bijeenkomsten, cursussen, stappenplannen!

Heb je nog een laatste tip voor mensen die ook grenzeloos willen leven of ondernemen met een sociale angststoornis?

Ik wil mensen in hun kracht zetten en daar kun je veel kanten mee op. Mijn doel is dat iedereen een expert is over zichzelf en dat je blij bent met jezelf. Omring je met gelijkgestemden, die het leuk vinden wat je doet. Ben je eigen cheerleader en lief voor jezelf! 

Er is zoveel mogelijk als je wilt ondernemen met een allerlei soorten grenzen, dus ook mentale zoals sociale angststoornis, bekijk hier alle andere interviews! 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

sociale angststoornis en ondernemen
Share:

1 Reactie

  1. 1 juli 2022 / 10:04

    Ik volg Linda al een tijd. Ik vind haar zo inspirerend! Leuk om dit interview te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: