fbpx

Starten met een chronische ziekte: de uitdagingen om te beginnen met ondernemen

starten met een chronische ziekte

Starten met een chronische ziekte? Wat zijn de uitdagingen? De struggles? Ik kreeg laastst de vraag “wat zijn de struggles als beginnende ondernemer met een chronische ziekte?”. Ik deel je mijn uitdagingen, zodat jij bewuster met deze struggles om kunt gaan!

Starten met een chronische ziekte

  • Grenzen aangeven. Is eigenlijk op elk vlak in je leven belangrijk! Maar ook als je start met ondernemen en nog net iets belangrijker wanneer je chronische ziek bent. Grenzen aangeven, zoals hoe je contact wilt onderhouden met klanten, ga je whatsappen, mailen, bellen, alle drie? Maar ook grenzen aangeven over wanneer je werkt, zoals alleen in de ochtenden. Dan kan een klant zeggen, kun je ook om 15.00 uur en dan is het aan jou de taak om je grenzen aan te geven en beleefd een andere optie aan te bieden.

  • Nee leren zeggen. Op het begin, wanneer alles nieuw, spannend en interessant is, heb je de neiging om overal ‘ja’ op te zeggen. Het is tenslotte ook geld dat binnenkomt. Groot gelijk! Maar op een gegeven moment een keer ‘nee’ zeggen tegen een samenwerking of opdracht omdat je iets of iemand niet leuk vind, is erg belangrijk! Het lijkt misschien op het begin niet zo, maar leer vertrouwen op het feit dat er altijd wel iets voorbij komt. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen een niet zo’n leuke opdracht, kun je wellicht geen ‘ja’ zeggen tegen een opdracht die wel heel leuk is!

  • Vrijheid is natuurlijk een van de grootste voordelen als zzp’er/ondernemer. Maar het kan ook een valkuil zijn, je kunt starten wanneer je wilt, je kunt vrij nemen waneer je wilt, je kunt werken waar en wanneer je wilt. Je kunt ook geen vrij nemen omdat je denkt dat dat niet kan. Dat zijn wel struggles die ik ervaar, zo nam ik in het eerste jaar fulltime ondernemen geen vrij. Oeps! En je kunt ook je eigen dag indelen. Daarom ben ik gaan kijken hoe vind ik het fijn om te werken, op welke manier. En hierdoor heb ik in een dagplanning gemaakt wat voor mij werkt.

  • Staar je niet blind op een niche of ideale klanten. Deze struggle is niet per se voor wanneer je ondernemer bent met een beperking, dit heeft denk ik elke ondernemer wel. Je leest in elk marketingboek dat je een niche moet creëren en je ideale klant moet bereiken. Staar je hier niet op blind, maar start gewoon. Je hebt als ondernemer de luxe om zelf te kiezen! En dit groeit ook ben ik achter gekomen. In het begin ben je bezig met kijken wat je nu écht leuk vindt, je denkt ‘ik wil dit’ en dat doe je dat 4 keer en dan kun je wellicht denken ‘dit is toch niet helemaal voor mij. Had ik in ieder geval wel! Beetje bij beetje ga je je diensten scherper maken en zeg je sneller ‘nee’ tegen zaken die je toch niet leuk vindt, waardoor je uiteindelijk vanzelf een niche creëert en ideale klant aanspreekt.

Nog een laatste tip, schuldgevoel. Stop daar meteen mee, als jij niet werkt in de middag of ochtend om wat voor reden dan ook, dan is dat de luxe en vrijheid dat JIJ voor jezelf hebt weten te creëren. Voel je niet schulden wanneer jij je grenzen aangeeft en jouw eigen pad bewandeld!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

starten met een chronische ziekte
starten met een chronische ziekte
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: