fbpx

Stil zijn en stilstaan is funest als ondernemer!

door | okt 4, 2022 | Ondernemen

Er moet NU echt iets veranderen, dacht ik eind maart. Er kwam amper geld binnen doordat er in december en januari samenwerkingen en opdrachten werden afgerond. Er liep nog wel wat, maar lang niet genoeg om volledig van rond te komen. 

Stil blijven als ondernemer, stop ermee!

>> Luister je liever, dit artikel is origineel een podcastaflevering. Luister hier onder! Of scroll verder om het artikel te lezen.

Ik dacht, dat komt wel weer, een nieuwe opdracht. Maar het bleef uit… Mijn buffer slonk en het lukt me niet om de knop om te draaien. Kom op Fenna! Doe iets! 

April ging voorbij en het bleef stil. Ik bleef stil. Ik besprak met mijn ouders of ik wellicht geld kon lenen. Stoppen was namelijk geen optie. Nooit. Maar er moest iets veranderen. Ik moest weer “aan” gaan. Ik moest echt weer in mezelf gaan vertrouwen en die de ondernemer in mij aanwakkeren. Ik bedacht me “hoe kwam ik aan mijn eerste klanten?”

Door mezelf zichtbaar te maken en te laten zien wat ik kan, zo kwam ik aan mijn eerste klus. Toch vond ik het eng om weer te delen dat ik ruimte had in mijn agenda, laat ik dan niet zien dat het niet goed gaat? Dat het me niet lukt? 

Niet denken, maar doen… dat was het mantra wat ik hardop tegen mezelf zei als ik weer begon te twijfel aan mezelf. Ik besloot op LinkedIn en Instagram te zetten dat ik nog een gaatje in mijn agenda over had voor nieuwe opdrachten. Maak er maar heel veel gaatjes van… maar dat vertelde ik toch maar even niet. 

Zo kom je weer in beweging!

Ik ging me weer focussen. Ik stelde een doel, drie vaste klanten erbij. Niet zomaar een tijdelijke opdracht, ik wilde vaste klanten. De fout die ik in december maakte, dat door een samenwerking afronden en andere opdrachten klaar waren meteen een groot gedeelte wegviel qua inkomsten, die fout wilde ik niet nogmaals maken. Ik moest meer gaan spreiden, als ik weer eenmalige opdrachten zou aannemen kwam ik in de zomerperiode weer met hetzelfde probleem. 

En als ik een ding had geleerd van vorig jaar zomer was dat alle bedrijven stil liggen, geen salesgesprekken worden gehouden en keuzes over de zomer heen worden getrokken. Dus ik had nog twee maanden om vaste opdrachten te vinden, zodat er geld binnen kwam én in de zomer door kon komen.  

Eind mei had ik 3 nieuwe vaste opdrachtgevers erbij! Hoe?

Fake it till your make it, dat gevoel had ik heel erg. Maar nu ik erop terugkijk heb ik niks gefaket. Ik had het lef om door te zetten, om niet op te geven en in mezelf te vertrouwen. Ik zette de knop om, niet denken maar doen. Ik ben mega trots op mezelf dat ik dit heb doorstaan, het geeft me kracht om te weten dat echt niet iedereen dit kan. Dat ik krachtig genoeg ben, dat wanneer alles stil ligt ik er toch voor ga. Krachtig genoeg om ook als het moeilijk wordt in mezelf te geloven. Ik maakte me zorgen, maar ik lag niet wakker. Ik had altijd vertrouwen.

Stilstaan en stil blijven als ondernemer

Wat ik heb geleerd en ook eigenlijk weer is bevestigd, is schijt hebben aan de meningen van anderen, doe het voor jezelf en heb vertrouwen in jezelf! Niemand gaat voor jou vechten, het komt ook niet zomaar aanwaaien. Ondanks dat dat soms wel eens kan lijken op bijvoorbeeld social media. Ook bij mij komt het echt niet aanwaaien. Dagelijks maak ik de keuze om te werken, om mezelf te blijven ontwikkelen en weer een nieuwe stap te zetten. En soms gaat dit makkelijker dan anders, maar er zijn altijd mogelijkheden. Mocht je die mogelijkheden nu even niet zien, stuur mij dan even een berichtje op Instagram, @houhetluchtig. Ik vind het alleen maar leuk om mee te denken en ik wil graag samen met je kijken naar mogelijkheden, die zijn er zeker meer dan je denkt! Stuur mij, altijd vrijblijvend, een berichtje via @houhetluchtig.

Verder komen kan ik niet door stil te blijven en mezelf klein en stil te houden. Ik laat mezelf zien. En ook met deze podcast hoop ik te laten zien dat wat je definitie van succes ook is, je doel behalen gaat met pieken en dalen. Mijn lichaam eist dat ik mijn doelen stap voor stap behaal. En weet je wat hier zo mooi aan is? Dat je bewust het proces meemaakt in plaats van steeds maar weer door raast. Je kunt van elk stukje genieten, het proces ondertussen verbeteren en bij jezelf in-checken of het nog bij je past. En steeds als ik een stapje heb gehaald heb ik weer een mooi moment om dit te vieren!

Dus als er één tip is die ik je vandaag mag meegeven: wees niet stil en blijf niet stilstaan! 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

stil blijven als ondernemer