fbpx

Studeren met een chronische ziekte is overlevingsmodus AAN

studeren met een chronische ziekte

De eerste twee weken weer terug naar studeren met een chronische ziekte & mijn overlevingsmodus staat AAN! Dat had ik niet verwacht. Ik heb het overleed, maar vraag niet hoe… de eerste weken waren veel heftiger dan verwacht! Ik weet dat ik altijd moet wennen aan school en het ritme. Maar dat mijn lichaam zo fel zou reageren op school had ik niet voorzien. Was ik naïef of reageerde mijn lichaam feller dan normaal?

Studeren met een chronische ziekte

Ik heb veel pijn gehad, en nog steeds, in mijn rug, mijn nek en mijn hoofd. Door op stoelen te zitten die niet zitten & erg duf en vermoeid door verschillende luchtklimaten in een gebouw. Ik heb bijvoorbeeld donderdag in de 1e week bijna 2 uur op een stoel gezeten waarbij ik niet met mijn voeten op de grond kon, donderdagavond kon ik niet meer anders dan liggen op mijn bed! En dan kun je natuurlijk vragen voor een aangepaste stoel of een voetenbankje of nog meer mogelijkheden die ik kan bedenken om het op te lossen. Maar is het een oplossing? Ik had toen les op locatie, niet op school en indien het wel op school was, je ziet op een dag meerdere lokalen… ga je dan een stoel meesleuren? Krijg je daar geen last van? Dus, ik denk niet dat er echt een eenvoudige oplossing is, behalve wennen aan de nieuwe situatie.

Overlevingsmodus AAN

Ik denk dat het contrast zo groot is omdat ik drie hele goede maanden heb gehad. Ik heb namelijk drie maanden vakantie gehad waarbij ik zelf kon beslissen wanneer ik ging werken en voor hoelang, voordeel van ondernemen! Ik kon gaan liggen of gaan wandelen wanneer ik dat wilde, wanneer mijn lichaam dat wilde. En daarvoor liep ik stage, wat ook anders is dan in een schoolgebouw zitten. Op momenten dat het me teveel word maar ik wel door moet, ga ik automatisch op ‘overlevingsmodus’, zo noem ik het. Klinkt misschien heftig, maar voor mij houd het in dat ik thuis kon en positief blijf (voor anderen vaak, want ik weet al dat het niet goed gaat). Maar op het moment dat ik dan thuis ben, dan gaat er een knop om en strot ik in. Vaak ben ik dan zelfs voor eten te moe, kauwen is namelijk erg vermoeiend!

Nog eventjes

Het maakt mijn eerder gemaakte keuze wel helder: na dit jaar stop ik met studeren (na 7 jaar!). Ondanks dat ik wel een leuke master heb gevonden ben ik er klaar mee dat mijn lichaam zoveel zooi moet toestaan door de schoolregels. Daar ga ik gewoon niet zo goed op, wat blijkt. Toch wil ik blijven leren, maar dan wellicht meer in de vorm van cursussen en workshops. Nog 10 tot 11 maanden! Ik heb nu al zin om mijn eigen regels te maken en mijn ritme te volgen!

Ik weet dat wanneer ik straks wat meer ritme heb en aan het schoolleven wen, het beter gaat. Dat ik de klappen wat makkelijker kan opvangen (fysio van 1x naar 2x per week zal ook helpen). Hoe zijn jouw eerste school/werk weken bevallen? Herken je dit? Want alle tips zijn welkom! Wil je wat beter volgen hoe ik school ervaar en wat ik allemaal doe, volg mij dan op Instagram!

Liefs, Fenna

2 Reacties

 1. Truus avn den Hoek
  13 september 2019 / 10:32

  Hi Fenna, ik snap helemaal wat je zegt en kan me indenken dat het contrast groot is met de maanden dat je thuis was.
  Misschien heb je wel iets aan een paar lichtgewicht hulpjes. Voor onder je voeten misschien een yogablok. Dat weegt echt niks en kan als voetensteuntje heel behulpzaam zijn. En het opblaaskussentje van Intex ( luchtbedmerk) is ook super handig om standaard in je tas te gooien. Zelfs met maar een heel klein beetje lucht erin geeft het een lekker rugsteuntje dat zich ook nog eens kan aanpassen aan de asymmetrisch vorm van je rug. De Action had ze de hele zomer in het assortiment voor 99 cent en ik heb er een heleboel gekocht om ze aan mensen in de praktijk door te verkopen. Mocht je er niet meer aan kunnen komen, stuur m dan even een PBtje met je adres,, dan stuur ik er eentje op als je dat zou willen. En verder hoop ik natuurlijk dat er ook weer gewenning optreedt, een soort training on the job!
  Succes en groetjes, Truus van den Hoek, Schroth therapeut Amstelveen

  • 11 oktober 2019 / 10:29

   Hallo Truus, dank je wel voor je reactie! Lief dat je meedenkt en wat veel goede tips, ga ik zeker naar kijken. Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: