fbpx

Studeren met een beperking: een nieuw schooljaar lieve nerds!

Studeren met een beperking

Studeren met een beperking is niet altijd even makkelijk, daarom was de vakantie ook zeer welkom! En… poef! De vakantie is al weer voorbij! Het lijkt nog maar een week geleden toen ik mijn eerste jaar op het hbo afronden en mijn propodeuse haalde, maar eigelijk is het al weer drie maanden gelden, time flies if you have fun! Dus, op naar het tweede jaar, klinkt wel toch? Omdat ik jullie wil helpen heb ik bedacht om een aantal tips op een rijtje te zetten om het nieuwe schooljaar te beginnen als echte nerds (zeer positief bedoelt). 

Studeren met een beperking

Laten we even eerlijk zijn tegen elkaar, van student tot student, elk schooljaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Wie weet kan ik een beetje helpen door middel van mijn ervaringen te delen om het nieuwe schooljaar zo goed mogelijk te starten!

 • Eerste jaar hbo?
  Laat in het eerste gesprek met je slb’er (studieloopbaangebleider) weten wat je beperkingen zijn en vraag wat voor voorzieningen de school biedt zodat je deze kunt aanvragen. Dit moet allemaal heel officeel op het hbo, daarom moet je ook op tijd kijken wat je (extra) nodig hebt, dit kan zeker scheelen wanneer je studeert met een beperking. Doe dit dus niet (!!) één week voor de tentamens.
 • SLB’er
  Ik ben van slb’er gewisselt, niet omdat ik mijn eerste slb’er niet fijn of aardig vond, maar omdat ik wist dat mijn huidige slb’er op mijn opleiding meer weet over zorg, voorzieningen en wie/wat/waar je moet zijn. Je moet dus echt even kijken van wie het beste bij je past, maar ook het meeste ervaring heeft. Wanneer jij vindt dat het niet klikt of je andere zorg nodig hebt mag je dit gerust aangeven en wisselen van slb’er.
 • Ga je het vertellen of niet?
  Bij een onzichtbare beperking heb je de keuze om deze beperking te delen met je klas of er niks over te zeggen. Op het mbo heb ik het altijd moeten vertellen, ik zeg expres moeten, omdat ik het ook echt moest vertellen. Ik maakte maar halve dagen op school en als ik niks zou zeggen krijg je wel rare situaties. Niet dat er nooit rare situaties zijn ontstaan op het mbo, want ja, je ziet niks en het wordt al gauw vergeten waarom je weg gaat of er een aantal weken niet bent geweest.
  Maar op het hbo heb ik niks verteld, dit was een bewuste keuze. Ik wist niks van het hbo af en hoe mijn lichaam op deze nieuwe manier van leren zou reageren. Uiteindelijk kwam iedereen erachter, maar niet omdat het moest, maar omdat het tersprake kwam of omdat ik het wilde vertellen. Dat vond ik erg fijn! Klik hier als je meer wilt weten waarom ik het op het hbo niet hoefde te vertellen dat ik ziek ben.
 • Werk vooruit
  Ik ben een groot fan van plannen! Ik werk ook graag vooruit zodat ik, wanneer ik ziek word, niet te ver achter loop voor een tentamen. Mijn tip is daarom ook om het jaar goed te starten en meteen te beginnen met lezen, samenvatten, leren, opdrachten maken en projecten uittypen. Wanneer je geïnspireerd bent geraakt, dan heb ik hier en hier berichtjes die meer tips geven bij het leren.
 • Mbo of middelbare
  Zit je op het mbo of misschien middelbare? Dan heb ik hier en hier misschien nog wat berichtjes die kunnen helpen.

Fijn schooljaar lieve nerds!

Liefs, Fenna

PS. Planner op de foto is een Purpuz Planner -> voor website klik hier

1 Reactie

 1. conny
  29 augustus 2017 / 18:37

  goed bezig Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: