fbpx

Studie zoeken met beperking: discriminatie wanneer je chronisch ziek bent

Studie zoeken met beperking

Studie zoeken met beperking, ja daar wilde ik eigenlijk niet over schrijven vandaag. Maar toen ik eenmaal bezig was met het geven van een voorbeeld ontstond er dit artikel. Leer van mijn ervaringen!

Studie zoeken met beperking

Ik ben 1,5 jaar geleden afgestudeerd, maar door recente vragen ben ik weer even bezig geweest met studie en zoeken van een passende studie. Daar kan ik wel wat over vetellen…

Discriminatie, klinkt misschien heftig? Maar ik heb het meerdere malen meegemaakt. Ik zal één voorbeeld geven dat nog vers in mijn geheugen ligt. Na mijn middelbare school wilde ik grafische vormgeving gaan studeren. Met de kennis en ervaring die ik had op mijn middelbare school, waarin ze niet altijd mee wilde denken en kijken naar wat wel kan, ging ik vroeg op pad om met scholen in gesprek te gaan. Ik kwam uiteindelijk bij een mbo school terecht waar ik (samen met mijn moeder) een afspraak had gemaakt met een dame, helaas weet ik niet meer wat haar functie was, hoogstwaarschijnlijk een decaan. Maar we kwamen bij haar terecht met de vraag of de opleiding mee wilde denken zodat ik op een realistische manier kon studeren. Dat was een fijn gesprek en zij ging kijken ze voor me kon doen om aantal dingen uit te zoeken.

Later kreeg ik te horen van deze lieve dame, dat ze overleg had gehad met de docenten en hun gaven aan dat ze me niet wilde ontvangen en ik de opleiding niet aan kon. De lieve dame heeft geprobeerd om de groep docenten over te halen, maar het mocht niet baten. Als ik me in zou schrijven, zouden ze me niet aannemen. WAT? Deze groep docenten had mij nog nooit gezien, ze wisten niet wat ik wél kon en wat niet, ze wisten niet wat ik kon alleen gekeken naar mijn school/werk/opdrachten.

Uiteindelijk is dit verhaal bij de directeur van de school terecht gekomen (met dank aan mijn moeder). Hij heeft zijn verontschuldigen aangeboden en aangegeven dat ik wel welkom was. Maar ik wilde niet les krijgen door docenten die mij geen kans gunnen.

Wat ik leerde, discriminatie bestaat

Ik leerde door mijn ervaring op middelbare school dat ik van te voren contact op moest nemen bij de school/opleiding om gesprek aan te gaan. Ik leerde door mijn ervaring met bovengenoemde school dat discriminatie bestaat én hard. Ik leerde door de andere mbo opleiding waar ik terecht kwam, dat ze wel kunnen helpen maar soms niet altijd willen. Waardoor ik alsnog na 1 fijn jaar, twee jaar tijdens mijn studie op mijn tenen heb moeten afronden. Alleen en zonder hulp. Mijn mbo ronden ik af door veel zelfstudie omdat ik de lessen in de middag niet kon volgen. Tijdens mijn diploma uitreiking kreeg ik nog compliment van mijn Engels docent, haar lessen vielen altijd in de middag en de lessen die ik had gevolgd dat jaar waren op 1 hand te tellen maar het was wel mijn beste punt. Maar van een andere leeraar kreeg ik te horen “of ik dat we moet willen, naar het hbo…? Ik leerde pas toen ik naar het hbo ging en weer met opleidingen in gesprek ging dat het wél kan. Met de juiste personen/docenten kan het wel. Dan kun je een fijne studie hebben, met mensen die mee denken en willen dat je het goed doet n.a.v. wat je kan.

Wat ik er ook van leerde door studies te zoeken (en af te ronden) met een beperking? Zelfstandigheid, doorzetten, laten zien wat ik wél kan en je niet laten tegenhouden door wat anderen zeggen.

Sinds kort is mijn moeder ook aan het bloggen op haar website Mama Serieus, over haar ervaringen als moeder van een bijzonder gezin. Ook zij heeft scholen en leraren besproken, lees haar verhaal vanuit moeders perspectief >> lees hier het artikel.

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Studie zoeken met beperking
Studie zoeken met beperking
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: