fbpx

Learnings: the self-made guide

the self-made guide

The self-made guide, geschreven door Emilie Sobels is zoals de voorkant doet beschrijft ‘hét businessboek van en voor vrouwen die hun eigen regels voor succes bepalen’. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden! Emilie interviewt voor dit boek maar liefst 21 heel verschillende vrouwen en creëert zo een divers beeld zodat er voor iedereen één of meerdere rolmodellen aanwezig zijn. 

The self-made guide

Learnings, of wel, wat heb ik geleerd, opgestoken en hoe ben ik geïnspireerd door dit boek? Bovenal vond ik het vooral fantastisch om zoveel verschillende invalshoeken te lezen over self-made, succes, ambitie en carrière maken. Al die invalshoeken zijn zo divers omdat er ook hele diverse vrouwen aan het woord komen, van Yara Michels tot Marlies Dekker. Ik denk dat ik 50% van de namen wél kende, maar toch ook veel vrouwen niet. Met allemaal hun eigen kijk. Elk verhaal had zijn eigen boodschap waardoor ik het lastig vond om het boek in een ruk uit te lezen, zeker niet in de negatieve zin. Maar ik werd steeds weer geïnspireerd en dan ging ik op Instagram de persoon op zoeken of ik moest zelf even wat ik ideeën opschrijven! Wat heb ik ervan geleerd van the self-made guide?

Lees ook:

Learnings

 1. Zoveel mogelijkheden
  Door alle perspectieve van 21 verschillende vrouwen vond ik het mooi om te zien dat iedereen haar eigen pad heeft gelopen om te komen waar ze nu staat. Dit gaf heel goed weer dat er niet maar een manier is om ergens te komen. Maar er is ook niet maar één manier om ergens over te denken. Zoals, hoe iemand onderneemt, wat succes betekent en wat iemand verstaat onder self-made. Er zijn heel veel mogelijkheden om self-made te zijn en te worden. Niemand is hetzelfde en juist dat inspireerde mij om mezelf minder te vergelijken door wat je bijvoorbeeld ziet op Instagram, maar jou te kijken naar wat kun je leren van diegene. 
 2. Je hoeft het niet alleen te doen
  Op dit punt heb ik het boek een aantal keer weg moeten leggen, in de positieve zin van het woord. Steeds als ik las dat een onderneemster zei ‘hulp vragen’ of ‘je hoeft het niet alleen te doen’, werd ik gemotiveerd om te kijken naar hoe ik hulp kan vragen en op welke manier ik mensen kan betrekken bij mijn journey. Ik heb meteen actie ondernomen en heb bijvoorbeeld vriendinnen gevraagd om samen te werken.
 3. Waar een wil is, is een weg
  Wat ik ook meeneem uit het boek is dat je niet alles hoeft te weten, ook niet als je CEO bent. Wat je wel moet doen is mensen om je heen verzamelen die het wél weten, jou kunnen inlichten en dat je alsnog een goed besluit kunt maken dat past bij wat jij voorogen hebt. Netwerken, mensen om je heen verzamelen en een team creëren met mensen die meer weten over onderwerpen dan jij. 
 4. Je kan alles hebben, maar niet alles tegelijkertijd even goed
  Waar veel vrouwen het over eens waren is dat je wel degelijk alles kunt hebben wat je zou willen; kinderen, carrière, sociaal leven, enzovoorts. Maar niet alles is dan even goed of perfect. Je moet prioriteiten stellen, je hebt tenslotte maar 24 uur op een dag. Dat vond ik wel een mooi inzicht, het kan, maar verwacht dat niet dat alles evengoed gaat. 

Naar mijn mening is het boek the self-made guide dus zeker een aanrader, voor vrouwen én mannen :). Meteen lezen, bestel dan hier het fysieke boek. Heb jij nog aanvullingen of tips, laat het dan weten in de reacties hieronder!

Liefs, Fenna

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

2 Reacties

 1. 20 augustus 2020 / 01:21

  Dit boek heb ik nog niet gelezen. Je hebt me super enthousiast gemaakt om het wel te gaan lezen! Ik ga hem op mijn bestellijstje zetten. Thanks voor deze tip!

  • 20 augustus 2020 / 08:38

   Hallo Yaika, zeker de moeite waard! Veel leesplezier alvast, liefs Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: